,
10/11/2012
Coses de la vida

Passeu-me la bóta i seguiu tocant!

Fa un parell de setmanes l’històric grup de música tradicional Al Tall va anunciar que plegava veles després de 38 anys de lluites i cançons arreu dels Països Catalans.

Jo vaig conèixer Al Tall - com tantes altres coses bones - amb la colla de grallers de Jesús, d’això ja deu fer més de quinze anys però encara me’n recordo com si fos ahir. Aprendre a tocar el Cant dels Maulets, descobrir la nostra història amb el Romanç de sec, demanar als amics més grans que em gravessen cassets,  o també el primer concert - un 25 d’abriI - des del sofà de casa seguint la retransmissió en directe des de la Plaça de Bous de València.

Gràcies al grup liderat per Vicent Torrent i Manolo Miralles moltes generacions de joves hem descobert el nostre país (sencer, de Salses a Guardamar i fins a Maó), hem pres consciència i ens hem compromès. Hi ha molts grups que han estat influents políticament a través de la seua música i les seues cançons, però crec que cap altre ha contribuït tant en posar els fonaments de la nostra consciència com a poble.

Les seues cançons  (i alguns himnes) ha actuat d’antídot contra la desmemòria i l’oblit. Des de Jaume I a Basset i els Maulets, la lluita antifeixista i l’assassinat de Miquel Grau, l’any 77. Però també ens han connectat amb el nostre present, la renúncia a la llengua, el despotisme institucional o la defensa del territori. A nivell musical, la seua tasca ha estat imprescindible per a la recuperació la nostra tradició, ens l’ha fet accessible i l’han dignificat.

Evidentment, em sap molt greu saber que no tornaré a viure concerts memorables com el de fa 3 anys a Perpinyà - denunciant dels 350 anys del Tractat dels Pirineus –però ens queden desenes de cançons i un grapat de grups que segueixen el seu exemple i compromís.

Ens veiem al concert de comiat i homenatge, perquè per força ha d'haver-hi un comiat a l'alçada d'aquests mestres.

Gràcies Al Tall!

Notícia: Al Tall s'acomiada amb una gira que començarà el 29 de desembre a Morella

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Mig dia de cabòries i l'altre mig comptant kWh, € o CO2 a la UPC. Visc les Terres de l'Ebre, resideixo a Ca la Feliu.

29/08/2018
L’albergínia i la carxofa són les reines de l'hort. Una a l'hivern i l'altra a l'estiu, quan la terra et crema els peus.
24/07/2018
Aquest curs ha estat duret - a molts nivells- però no patiu que no us atabalaré amb aquestes cabòries, de moment.
12/07/2018
La nova alcaldessa afirmava, fa només unes setmanes, que el Govern tindria altres maldecaps abans que el monument feixista que tenim clavat al mig de l'Ebre.
04/05/2018
Tinc un problema amb els cartells, papers, octavetes, enganxines... Ho guardo tot. Fa uns dies, mentre mirava de fer neteja, va aparèixer un cartell que em va retornar a una de les primaveres més intenses que recordo...
13/06/2017
L'Ajuntament de Tortosa torna a tenir un posicionament que el situa a la dreta de la dreta més rància i casposa.
20/03/2014
Envia'ns les teues propostes amb imatges, recomanacions, curiositats, preus (!)... entre els participants Surtdecasa sortejarà 3 vermuts per a dues persones.