,
13/04/2011
Coses de la vida

Quants anys, quantes lluites i quantes cançons!

Faena feta, ara toca esperar que arribi Sant Jordi i comprar-lo!

Ha estat un part llarg i col·lectiu, llarga i col·lectiva també ha estat la seua gestació, unes quantes dècades i milers de persones formen part d'aquest procés. De fet, li hem dit 10 anys de lluites i cançons per l’aigua i per la terra, però la veritat és que per a parlar dels 10 anys de la Plataforma en Defensa de l'Ebre és necessari entendre i explicar moltes dècades d'agressions, de resistències, de lluites i de dignitat.

El moviment que va iniciar-se el 15 de setembre del 2000 a l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa va ser realment impressionant i resumir aquells 4 anys d’intensa lluita és impossible. Potser per això mateix era imprescindible tenir alguna cosa que recollís tota aquesta experiència o, si més no, la seua essència, d’on veníem, què vam aconseguir, quins seran els propers objectius i, sobretot, quin és el sentiment que ha mogut tants i tants milers de persones a mobilitzar-se per a defensar lo riu.

Aquest llibre CD intenta recollir les arrels d’aquesta lluita, des de la construcció dels embassaments de Mequinensa i Riba-roja, la lluita contra el caciquisme al Delta, la construcció d’Ascó i Vandellòs, el treball fet pels col·lectius de dones, els primers projectes de transvasamets, la Coordinadora Antitransvasaments o el PHN de José Borrell... i també, evidentment, aquests 10 anys de Plataforma en Defensa de l’Ebre que tothom conserva a la memòria (encara). La lluita - podríem dir èpica - d'un territori que va ser capaç d'organitzar-se i de plantar cara a la majoria absolutista d'un PP disposat a tot, de construir solidaritats i complicitats amb altres lluites, de generar discursos alternatius i de fer-se escoltar, fins i tot a les instàncies més altes de la Unió Europea.

I, evidentment, inclou el que ha estat la nostra banda sonora durant aquests anys, 17 grups, molts de les Terres de l’Ebre però també d’arreu dels Països Catalans i el Pirineu aragonès, que han posat música i veu al nostre moviment. Hi han participat Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries (Lo riu és vida!), Pepet i Marieta (L'aigua no està en venda), Vitruvi (A la vora del riu), Terrer Roig i Josep Bo (Terra de fang), Riu en So (Del tros de terra), Xeic! (Futur en venda), Gra Fort (No volem transvasament), Los Draps (Lo riu és vida), Lark About (Lo crit de l'Ebre),Joan Josep Vilaubí (Lo riu),Lua Català (El lament del riu), Obrint Pas (Des de la nit), Néstor Mont (Jota del Xúquer), la Carrau (Golf), Andreu Rifé i David Monllau (Lo nostre riu), Ràbia Positiva (Lo riu és vida) i La Ronda de Boltaña (La habanera triste). També hi han col·laborat Joan Panisello, Cinta Segarra iTeresa Parareda amb fotografies, Pau Llop amb el disseny i Propaganda Pel Fet! amb la producció.

Tenia moltes ganes de participar en un projecte com aquest, d'aturar-me i pensar, de canviar el llenguatge de les pancartes, els comunicats i els manifestos per un de més emotiu, de recordar perquè hem lluitat i perquè tenim motius per a continuar-ho fent. El resultat espero que sigui útil, que serveixi per a mantenir viva la memòria del moviment social – massa sovint tapada i oblidada -, que serveixi per a reviure aquests anys de lluita, d’emocions, de solidaritat, de ràbia i d’esperança. Però sobretot, que serveixi per a que tinguem ben present que ens queda camí per a fer i que val la pena fer-lo!

Lo riu és vida, no als transvasaments!

Notícia a El Punt | Notícia a Teveon

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Mig dia de cabòries i l'altre mig comptant kWh, € o CO2 a la UPC. Visc les Terres de l'Ebre, resideixo a Ca la Feliu.

29/08/2018
L’albergínia i la carxofa són les reines de l'hort. Una a l'hivern i l'altra a l'estiu, quan la terra et crema els peus.
24/07/2018
Aquest curs ha estat duret - a molts nivells- però no patiu que no us atabalaré amb aquestes cabòries, de moment.
12/07/2018
La nova alcaldessa afirmava, fa només unes setmanes, que el Govern tindria altres maldecaps abans que el monument feixista que tenim clavat al mig de l'Ebre.
04/05/2018
Tinc un problema amb els cartells, papers, octavetes, enganxines... Ho guardo tot. Fa uns dies, mentre mirava de fer neteja, va aparèixer un cartell que em va retornar a una de les primaveres més intenses que recordo...
13/06/2017
L'Ajuntament de Tortosa torna a tenir un posicionament que el situa a la dreta de la dreta més rància i casposa.
20/03/2014
Envia'ns les teues propostes amb imatges, recomanacions, curiositats, preus (!)... entre els participants Surtdecasa sortejarà 3 vermuts per a dues persones.