Aquest és, Senyor, el monument que hem erigit com un propòsit d'homenatge a vós

25/05/2016
Fotograma d''Animalització'

Surtdecasa.cat Terres de l'Ebre us ofereix en exclusiva el curtmetratge artístic 'Animalització', produït per la documentalista de Santa Bàrbara Zoraida Roselló i l'artista ampostí Jaume Vidal. Dos dies abans de la consulta que tindrà lloc a Tortosa per decidir o no la retirada del monument franquista instal·lat al pas del riu Ebre per la ciutat de Tortosa, aquesta peça documental que inclou enregistraments com el que us oferim a continuació vol contribuir al coneixement sobre el significat d'aquesta escultura.

“Aquest és, Senyor, el monument que hem erigit com un propòsit d'homenatge a vós. Al vostre exèrcit, a la vostra obra, a les seves arrels i a la seva projecció actual i futura. Si al seu esquema té una configuració de gran mesura evocadora, en la seva intenció hi viu la permanència d'un poble en els seus principis i la seva lleialtat. La província de Tarragona, centrada avui a Tortosa, sent el goig d’haver posat en aigües del seu gran riu que és també pel seu cabdal símbol d'unitat espanyola, una càtedra que ha de pregonar aquests sentiments, aquesta fidelitat al vostre mandat i a la memòria d’aquells que, trobant glòria a la batalla de l'Ebre, van obrir els camins d'unitat de grandesa i llibertat d'aquesta Espanya que sota la vostra guia viu en pau." 

Aquestes són les paraules del governador civil Rafael Fernández Martínez que, juntament amb el president de la Diputació, Antoni Soler Morey, i l'alcalde de Tortosa, Joaquim Fabra, van ser els impulsors del monument arran de la celebració, el 1964, dels 25 anys de la Batalla de l'Ebre i del final de la Guerra Civil, els anomenats '25 Años de Paz', d'acord amb la propaganda oficial. La concepció del monument fou encomanada a l'escultor Lluís Maria Saumells i va ser inaugurat el 1966 pel general Franco.

Animalización from Se fa Saber on Vimeo.