,
21/06/2018
Audiovisual
Imatge del videoclip 'La cova' de Pepet i Marieta

'La cova', el clip de l'estiu de Pepet i Marieta

Siguem francs, la nostra terra no és de les més sovintejades per les teles ni mitjans de comunicació generalistes. Sembla que el "Mediterràniamente" a les Terres de l'Ebre queda encara una mica lluny. És per això que des que vam rodar el nostre primer videoclip, els Pepet i marieta hem tingut sempre una cosa molt clara: als nostres clips volem mostrar la nostra terra i la nostra gent. Amb aquest propòsit, divendres 8 de juny me vaig plantar a l'Ermita d'Ulldecona amb lo tortosí Satyavan Galiana, lo cervell dels darrers clips de la banda. Allí mos esperaven Ángel Marín, ermità i coorganitzador de les Jornades Musicals de l'Ermita, i Cinta Bermejo, l'arquitecta efímera que mos tira una mà amb el vestuari i l'escenografia dels clips. Una caminada després, arribàvem a la Cova fosca, l'abric més gran del conjunt d'art rupestre, que l'any 1975 un jove despistat va descobrir a la Serra de l'Ermita i que l'any 1998 seria declarat Patrimoni de la Humanitat. Allí vaig calçar-me una disfressa de prehistòric i vam fer una mica de "pastetes" al terra per a untar-me lo cos de fang. Vam enregistrar el crit amb què comença el videoclip, un crit dirigit a la Vall d'Ulldecona captada en un moviment perfectament harmònic gràcies a l'estabilitzador de càmera que Galiana va utilitzar a tot el clip. 

Després de les primeres tomes, vaig baixar al poble, allí m'esperava Tesa, la rapera valenciana que col·labora al tema. Amb Tesa va fluir des del primer moment, la vaig trucar per a proposar-li la col·laboració un dia i a l'endemà ja n'havia escrit les seves parts. Però lo millor de tot és que, fins aquell divendres, tot contacte només s'havia produït per telèfon, encara no ens havíem vist en persona. La connexió, com no podia ser d'una altra manera, va anar molt fàcil. Ella és d'Almussafes i es vanaglòria de ser "de poble", ja en som dos. Vam anar a sopar a la plaça de l'església i va venir Xavi Riba, el guitarrista de la banda. Al Bar de la Cantonada vam estar de tapeteo i xerrameca i en menys de mitja hora semblava que mos coneguéssem de tota la vida. Potser aquesta és la raó perquè mos sentim orgullosos de ser de poble: per la capacitat innata que tenim per connectar o enviar-mos a pastar fang amb una sola mirada.

Dissabte al matí mos hi vam posar de matinet. A les 9 mos esperava una golondrina al Port de La Ràpita que mos va portar a la Punta de la Banya. Allí, sobre la platja baixa pràcticament verge, hi ha el que popularment se coneix com el "Xiringuito de la costa", un restaurant on havia fet molts bons arrossets amb Cinta, que resulta que també és la dona del meu amic i muntador de cine Pau Itarte. Quan hi anàvem sempre dèiem que algun dia hi rodaríem alguna cosa, i aquest cop va caure: degustació de musclos per esmorzar, paelleta a les 11 del matí mmmm, una sèrie de plans en moviment amb l'estabilitzador de Saty i un nouvingut a la festa: el dron pilotat pel nostre saxofonista i hacelotodo Carlos Manzanares, el segon gran secret de l'espectacularitat de les imatges del clip.

Després del mar, vam tornar a terra ferma i aquest cop mos vam dirigir a l'origen de tot: el carrer de la Pietat d'Ulldecona. M'agrada dir que "La cova" retrata l'estiu que mos ha vist créixer i si hi ha algun carrer testimoni de la nostra més tendra infantesa, és sens dubte "lo carrer de detrás" de ca meua. Per allí passàvem amb les tovalloles al coll cap a la piscina, combatíem el tedi de l'estiu jugant a tello o a l'escondite i a la nit sortíem a prendre la fresca. Al carreró vam enregistrar tot això de la mà de tota la gent que va apropar-se després de la crida que vam fer per internet. Allí també va néixer la coreografia del tema combinant un pas de Galiana, un pas meu i un de ma germana Núria, que va venir amb un representació d'alumnes de l'acadèmia DanSing on dóna classes de ball. Ah, i també vam comptar la participació d'Aleix Garcia, jugador del FC Girona, que mos va deixar flipats amb la seva perícia a la pilota.

A l'endemà, la previsió era que plouria, i al final no és que plogués, és que va caure el segon diluvi universal. Al matí me va enviar un missatge Juanjo, el cuiner de Cal Juanjo - la següent localització prevista -  demanant-me si el rodatge seguia en peu, i jo li vaig dir que sí, que calia tirar-ho avant. També vaig parlar amb Saty que va arribar a les 2 a cal Juanjo amb tot un reguitzell d'idees noves per a incloure la pluja com a "personatge" del clip. Però llavors va passar un miracle. Va ser treure la càmera del cotxe, i va sortir el sol com qui no vol la cosa! A Cal Juanjo, vam rodar les escenes de piscina de la mà de vells coneguts de la banda com Sara Riera, la nostra fotògrafa de concerts habitual, Fernando Roca, liante i coreògraf major del grup i Núria Gas, fotògrafa i habitual col·laboradora, que va venir en representació dels Castellers de Tortosa. 

Per acabar d'arrodonir la cosa vam finiquitar el rodatge allí on l'havíem començat: a l'Ermita d'Ulldecona. Just aquell dia començaven les Jornades Musicals, el cicle de concerts que se celebra cada diumenge de juny a agost en aquest indret paradisíac, si bé el concert d'aquell dia es va suspendre pel temporal matinal. No obstant això, un gran gruix de seguidors de la banda van acudir expressament per a l'enregistrament del clip que havíem anunciat per abans del concert. Allí vam rodar les últimes escenes de la coreografia a la part de dalt de l'Ermita, on acostuma a servir-se la paella popular que cada any se fa a Ulldecona en honor a la seua patrona. Al final va fer una tarda fantàstica i els Pepet i marieta mos vam sentir molt afortunats de comptar amb tants seguidors i tan bailongos. De fet, el rodatge va ser circular del tot, perquè acabar acabar vam acabar a la cova fosca, on se'ns havíem quedat alguns plans al tinter.

 I aquesta és la història d'un rodatge amb molta història, que comença a l'Ulldecona més ancestral i acaba al Carpe Diem d'aquest estiu que comença amb més ganes que mai. Aprofiteu-lo, que se'n va de pressa!

PD. Se m’oblidava, l’il·lustradora Tres Voltes Rebel ha dissenyat una samarreta per a la cançó, podeu veure-la a la nostra recent estrenada botiga www.pepetimarieta.com/botiga

 

Podeu escoltar "La cova" a:
Youtube http://bit.ly/LaCovaYoutube
Spotify http://bit.ly/LaCovaSpotify
També us la podeu descarregar gratuïtament a www.pepetimarieta.com/lacova

---- Josep Bordes, de Pepet i Marieta

Benvinguts al racó de curiositats audioviduals ebrenques! En aquest espai pretenem penjar totes aquelles peces audiovisuals relacionades amb la cultura ebrenca que ens semblin dignes de compartir. Videoclips de grups, documentals, anuncis, notícies curioses.. El requisit: que tinguin a veure amb les Terres de l'Ebre!

21/11/2022
Els videoclips de l'Èric Vinaixa mai ens deixen indiferents. Vinculats al context i amb una bona dosi de seducció. I és que Vinaixa és un artista amb totes les seves lletres. Cantant, músic, compositor, productor i fill de Miravet.
02/09/2021
Acaba de sortir del forn, el nou videoclip de Laura Guarch titulat 'Círculo lunar', un avançament del disc 'Kreödylia' que sortirà el 23 de setembre. 'Círculo lunar' és una adoració ritual de la naturalesa i la feminitat, que tenen en comú el pode
30/04/2021
Fa uns quants dies que corre per les xarxes socials un misteriós vídeo en què es veuen uns estranys éssers apareguts a Deltebre. Tot sembla ser una campanya de l'empresa Babyclon, dedicada a la fabricació de ninots de silicona mèdica de platí.
23/12/2020
La Fatarella ha engegat una campanya per fer visibles les cares i les tradicions que s'amaguen darrere dels productors locals.
19/11/2020
Pepet i Marieta llança 'La vacuna', el primer dels senzills que anirà publicant esglaonadament al llarg del pròxim 2021 i que acabaran donant forma al seu nou disc.
13/11/2020
Èric Vinaixa passeja per Miravet, el seu poble, recorrent els paisatges de la seva infantesa, mentre va saludant els veïns del seu municipi natal.
28/01/2020
Una desena d'artistes de les Terres de l'Ebre, entre els quals es troben Èric Vinaixa, Ignasi Blanch o Joan Rovira, han participat en la campanya #Projecteemma, un vídeo que vol ajudar en la recerca pel que fa al càncer de mama. Per al desenvolupa