,
13/03/2014
Poesia

Entrasurts

         “El poeta és algú perdut entre el vers i la prosa”. Mahmud Darwix.

 

 

 

* * *

 

         Els tan freqüents plànols zenitals dels narradors omniscients. Sí, jugant a ser déus. Forma part del joc. El jo que narra no té vertigen.

 

 

* * *                   

 

         De tard en tard, el diable tria un romàntic o altre per fer-ne de les seues. O no ho era en Hitler, de romàntic, d’una manera o altra?

 

* * *

        

         Els prejudicis entelen els espills.

 

* * *

        

         Silenci de dona, mentre remena el cafè. Ni tenint memoritzada la britànica sencera desxifraries quin retalls de memòria o projeccions li fan ara ennuvolar la mriada, i després dibuixar un mig somriure lluminós que li eixampla el brill de les ninetes. Només abastes a pensar que d’haver-lo conegut, el seu coll finíssim hagués captivat Modigliani.

 

 

 

* * *

 

         Diu que l’amistat pura, sense noses ni electricitats molestes, només l’ha trobada en els coneguts gais. Mascles i femelles interactuant: dues cultures provant d’aproximar-se? I, és clar, les dolces metzines de la biologia, que vol triomfar i perpetuar-se després de fer retria. El tema ha donat i donarà molta lletra i cel·luloide.  

 

* * *

 

 

i arriba un dia

en les constel·lacions escruixides

de cent batalles perdudes

en que la necessitat

es repinta de pètals essencials

i sentors de canvi de pell

i proves una llançada eficaç

per aturar les aspes del molí

i emprovar-te altra màscara

menys esquerpa, més entallada

a la fragilitat i el fugisser.

 

 

* * *

         

         ¿Potser més suportables quan el narcisisme del reflex ja és vençut per la regular cendrosa perplexitat?

 

 

* * *

 

        Aprenent a esperar en els solars desconeguts del que ja no esperaves.

 

* * *

 

         Què exigents i greus, quines desdibuixades vertiginoses, les follies d’amor. Potser tracen el gratuït fumet delicat que ens fa despulladament desarticulats: ¿de la matèria de les criatures de l’aire? Com s’aclareix el palmerar entrellaçat amb un sol gest que ens reconeix amb un silenci tebi.

 

 

* * *

 

 

(Claustre)

 

Remor d’aigua discreta,

arran de silenci, no taques

amb pregàries d’estalzí interessat

el que es dóna reunit en fluent

suspensió de trames i cronòmetres.

 

 

* * *

 

         Volia fer-li uns versos diàfans, joiosos, solars, ballables, però vaig acabar embrancat en complicacions sobre el perdó... No es pot escriure emocionat.

 

 

* * *

 

(Epitafi)

 

         Ho intentà. Tot i tanta policia i vent de cara, ho intentà.

 

* * *

 

         Se m’acut un aforisme mentre em dutxo. És tan perfecte que recorda els d’Oscar Wilde, tant, que resulta força sospitós i el descarto, tot i que ha sortit de la banyera ben net i brillant: una llàstima.        

 

 

 

* * *

 

         Aconseguí fer una foganya en el territori del mai, tot i saber que era impossible.

 

 

* * *

 

         La por a espifiar-la ja suposa una mitja segura espifiada?

 

 

* * *

 

         El timbre antic – cable de caragol arran d’incendi-, que pitjava amb ànsia de sentir-te la veu i comprovar que no havies estat a penes un somni casual. Persianes abaixades. Brutícia dels dies i les nits. Ja no respons. Et mudares a un destrucció d’alta volada, diuen. Un diminutiu blanc dels teus llavis bastaria per consolar-me. Però no dec tenir dret a esperar-lo.

 

 

* * *

 

        Una nosa és una nosa és una nosa... ¿Quina matriarcal Gertrude posarà un plat a taula a les noves generacions perdudes?

 

 

* * *

        

         Casa de menjars. A la taula del costat, un dels dos explicita els detalls que li han generat l’hemorràgia; l’altre mira el mòbil. A la pantalla, ull que presideix el menjador, reapareix el terme guerra freda.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Josep Igual ha publicat una vintena llarga de llibres: poesia, narrativa, dietari i assaig.En íntima relació amb la seua obra literària, musica textos propis i aliens com a cantautor, i ha fet diversos enregistraments i nombrosos recitals arreu dels nostres països.

02/07/2015
                                              NOTES D’UN DIARI                       
27/05/2015
                        
01/04/2015
CRÒNIQUES TRANSEÜNTS Josep Igual                                                             BESLLUMS    
14/02/2015
CRÒNIQUES TRANSEÜNTS Josep Igual                                                                                                                                                                   ABADEJO DESMOLLAT  
30/12/2014
¿Qui és aqueix jo que des del domini central del cervell es posa a improvisar a darrera hora sobre alguna cosa que portàvem ben meditada? ***
27/11/2014
(Incendi al dilluns del perdedor)   dius aigua tèbia i dius que la pense aplicada on em vinga de gust. dius sonet i l’emplenes de fanalets d’envelat,  com gronxats per l’atmosfera 
26/10/2014
Sentit comú Aquest és el país on la més perfecta ignorància, ben orgullosa de ser-ho, passa per sentit comú. Sortosament