,
16/01/2015
Freak
Set de productes del joc

La història del joc de cartes "El Señor de los Anillos"

La botiga virtual Mathom està especialitzada en el joc de cartes "El Señor de los Anillos" que durant els 90 va competir amb Magic. El seu sistema complex el feia jugar amb desavantatge , però les seves il·lustracions i la seva profunditat han convertit els seus productes en peces de col·leccionista. El propietari de la botiga, Marc, ens explica la història d'aquest joc i els seus intríngulis. 

 

Explica'ns els orígens del joc de cartes El Señor de los Anillos de la Tierra Media.

A finals de l’any 95 va néixer el joc. Era el principi del Boom dels jocs de cartes col·leccionables. Magic s’havia endut el 90% del mercat i tot i que molts bons jocs van aparèixer (Netrunner, Battletech, Rage...), cap li feia ombra. I El Señor de los Anillos de la Tierra Media va sortir del no res, amb una multitud de seguidors de Tolkien, gent que estimava la seva obra, jugadors de rol que volien no dedicar tantes hores ni espai per poder gaudir de la Terra Mitjana.

Va pegar molt fort. Durant el primer any les ventes de tots dos jocs van ser parelles. Bona campanya de publicitat, una temàtica que cridava l’atenció, i sobre tot unes il·lustracions iguals o millors que les de Magic, amb artistes tant coneguts com Rob Alexander, John Howe o el ja desaparegut Angus McBride (il·lustrador de totes les portades dels Jocs de Rol del Senyor dels Anells).

Només tenia un problema. El mecanisme de joc era amb diferència molt més complex que el de Magic. Mentre que en aquells temps les regles bàsiques de MTG (Magic) es podien explicar amb prou feines en uns minuts, el Senyor tenia molts buits. No estaven prou clares, tot i això començaren a succeir-se tornejos amb centenars d’assistents per tot el món.

MTG per aquells temps era molt senzill. “Baixo X”, “te pega”... El Senyor es jugava per torns on hi havia 6 fases, i no estava prou clar què és el que s’havia o es podia fer a cada una, cosa que va acabar provocant disputes als tornejos i que la gent es desencantés. Actualment aquest problema no existeix. Gràcies a internet és fàcil veure el reglament i resolució de situacions complicades, però en aquells temps la tasca era molt àrdua.

 

Una mecànica complexa... Podries explicar-nos breument com funciona?

Hi ha 4 tipus de cartes importants: Personatges, localitzacions, recursos i adversitats.

Cada jugador comença amb un cert nombre de personatges a la seva elecció (limitat per les regles), que intentaran arribar a les localitzacions que triïn per jugar recursos que els donin punts de victòria. En el moment del moviment l’oponent li juga adversitats que intentarà evitar amb altres recursos. Qui arriba als punts de victòria acordats per a la partida pot “convocar concili” deixant un últim torn per a l’oponent.

Així doncs al construir una baralla trobarem que hi ha els nostres personatges inicials que ja comencen en joc. Una baralla de 25 recursos i 25 adversitats barrejades on també hi podem col·locar algun personatge per reposar les baixes. I una baralla independent amb les localitzacions.

Un cop s’hi sap jugar no és tant complex, el mecanisme és prou senzill (explicat per algú que el coneix) i es compon de les següents fases:

Fase “enderezamiento”.- els personatges girats es posen dempeus i els ferits passen a girats (si es troben a un refugi)

Fase Organització.- aquí pots fer moltes coses, des de traspassar objectes, emmagatzemar-los, separar i ajuntar companyies i sobretot decidir a quin lloc aniran els teus personatges.

Fase de “Duraderos” – Es poden jugar recursos d’aquest tipus.

Fase de Moviment / Adversitats – El jugador es mou mentre l’oponent li juga adversitats. Tots dos roben cartes.

Fase de Localitzacions – Un cop arribat al lloc decideixes si entrar al lloc per jugar-hi alguna carta.

Fase de Fi de torn – descartes cartes, completes la mà, o fins i tot pots jugar més cartes.

 

En aquests moments hi ha molts tipus de jocs de cartes. Per què mereix la pena seguir insistint amb El Señor de los Anillos?

Actualment el joc que és fort és el LCG (l’únic del que es segueix publicant material). A mi m’encanta. És un gran joc, il·lustracions brutals, amb un sistema senzill, que contínuament incorpora coses noves, i relativament assequible (15€ al mes no és una bogeria). L'únic problema que té és que el sistema de joc és molt obert. El joc es diu el Senyor dels Anells, però el mateix sistema t’hauria funcionat amb qualsevol altra temàtica.

En canvi al joc antic cada carta és un trocet d’història. Pots representar pràcticament qualsevol escena dels llibres i la Terra Mitjana: anar a reclutar faccions per Gondor, buscar armes mítiques i Palantirs, utilitzar-les, trobar ajuda amb aliats com Tom Bombadil o les grans àligues, i fins i tot destruir l’Anell Únic, que automàticament et dona la partida!!!

 

Hi ha alguna carta a la que li tinguis especial estima?

Buff... N’hi ha moltes amb il·lustracions molt maques. Personalment m’encanten totes les de Rob Alexander. Em costaria molt decidir-me per alguna, però possiblement em decanti per Cram. És el meu nick a molts fòrums i fins i tot el meu avatar en alguns. La gent s’hi ha acostumat i la major part de jugadors que em coneixen és el nom que em donen, amés és una molt bona carta per a jugar.

 

Hi ha un llibre d'instruccions del joc que es ven a part, fins i tot. Tan complicat és de jugar?

El Joc és complicat. Les instruccions que hi ha a cada baralla són amb lletra molt petita i al llibre hi són les mateixes regles més ben explicades, amb exemples de partida, amb exemples de baralles i amb els mapes (molt recomanables i necessaris per jugar), tanta informació útil fa que calgui un llibre, però no tot són regles.

 

Quant de material hi ha d'aquest joc?

El primer set que trobem és “Els Magos”, la col.lecció bàsica amb 484 cartes.Expansió los Dragones amb 180 cartes. Servidores de la Oscuridad amb 170 cartes. El Ojo Sin Párpado 406 cartes on et permet jugar com a un Espectre. Contra la Sombra, 170 cartes. La Mano Blanca amb 122 cartes que et permet jugar com a mag renegar. I finalment Balrog amb 104 cartes, que et permet jugar com a Balrog.

Disposant de les dos primeres col·leccions en tens prou per a fer dotzenes de baralles diferents i més que suficient per poder gaudir de l’essència del joc.

 

Què és El concilio de Rivendel?

El Concilio de Rivendel és el fòrum on s’ajunta la gent que estima aquest joc. Allà es parla de regles, trobades, propers torneigs, i fins i tot hi ha un espai per intercanviar cartes. No hi ha un cens clar de jugadors en actiu, n’hi ha moltíssims, però la majoria juguen amb el seu entorn. Al torneigs nacionals solen assistir prop de 30 persones i un cop a l’any es celebra a Alemania el Lure of MECCG amb prop de 100 participants

 

Hi ha algun lloc on es pugui assistir per veure partides de demostració?

Solem ajuntar-nos un cop cada dos mesos en petits tornejos, el millor per a assabentar-se’n és estar pendent del Concilio de Rivendel.

 

A la vostra botiga podem trobar milers de productes El Señor de los Anillos de la Tierra Media... Què li recomanaries a algú que vulgui començar una col·lecció?

Hi ha qui busca tenir la col·lecció i se li ofereix la oportunitat de aconseguir els sets complets. Si el que es vol és jugar el que recomano sempre és: 1r la “Guía del Mago Ayuda del Ístar”, per tenir informació i mapes, i per cada jugador 1 baralla, 2 sobres de “los magos” i 3 sobres de “dragones”. Amb només això ja pots construir una baralla acceptable per saber si el joc t’agrada o no, i el seu preu és força assequible. Si vols anar més lluny una aposta interessant pot ser 5 baralles, una caixa de sobres de los “magos” i 1 caixa de sobres de dragones. Amb això t’assegures prou varietat i cartes per a unes quantes baralles.

 

Si després de llegir l'entrevista us han agafat ganes de jugar, al Gremi Lúdic disposem del joc i del llibre de regles gràcies a la cortesia d'en Marc. Més fàcil impossible!

*A Mathom també trobareu jocs de rol descatalogats, a part dels actuals i de centenars de jocs de taula.

 

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Parlarem de cómics, llibres, rol, sèries, jocs de taula, jocs d'ordinador, wargames, pel·lícules... Tot allò que fa que tuns pares et miren raro i es pregunten quan creixeràs!

30/03/2016
La rueda de Sino parece ser que dejó de funcionar. Las cinco dimensiones que albergaba estallaron. Su guardián tembló al ver que las criaturas de las distintas dimensiones que allí habitaban podían comenzar a entremezclarse entre sí.
18/02/2016
L'editorial Nosolorol, coneguda per la seva aposta ferma en jocs de rol elaborats per autors nacionals, està a punt de publicar 'Reflejo', un joc on dos Terres paral·leles conviuen sent-ne una el reflex fosc de l'altra.
18/01/2016
Si ets fan de la saga Star Wars i després de veure Force Awakens t'has quedat amb ganes de molt més, a Delta and Dragons t'oferim una guia de supervivència per suportar l'espera fins l'arribada del capítol VIII.
11/08/2015
Si t'agrada jugar estàs de sort. Cada vegada hi ha més Jornades lúdiques al teu abast. Marc, propietari de la botiga virtual Mathom i col·laborador de l'esdeveniment, ens aproxima una proposta d'allò més suggerent, el Llinars Weekend.
16/05/2015
Acaba de aparecer en el panorama de los juegos de mesa, bajo la mano de una editorial recién nacida, un juego que nos convertirá en mecenas de los más grandes artistas, intelectuales y científicos de la historia.
17/04/2015
Hype: Sustantiu masculí. Dit de les espectatives altes que hom es fa sobre una pel·lícula, sèrie, joc, còmic, llibre.
25/03/2015
Delta and Dragons se sumerge en las entrañas de la editorial madrileña NOSOLOROL para everiguar si han contactado con algún primigenio que les haya concedido los secretos de la creación de juegos de rol y salir con cordura de ello.