,
14/07/2021
Llibres

Cinc lectures amb olor a estiu

Portem un mes d’estiu. La calor s’intensifica. La canícula tot ho alenteix.. L’estiu no és la meva estació de l’any preferida, més aviat al contrari. L’únic bo, però, són les tardes –i si pot ser quan el sol ja va de baixada- a la vora de la mar amb un bon llibre a la mà. Si sou de les que us agrada submergir-vos de cap a les tardes mandroses, avui us porto 5 històries que us traslladaran de cop a l’estiu, als dies llargs i les nits caloroses, a la pell salada i els peus bruts de sorra...

‘El blat tendre’, de Colette, traduït al català per Ramon Folch i editat per Viena Edicions dins la seva col·lecció Petits Plaers. Amb l’estiu vora al mar de rerefons vivim la història d’amor adolescent de la Vinca i en Philippe, una història de descobrir-se i descobrir, de primeres vegades, de desenganys. Un gran petit plaer per descobrir a Colette, una autora francesa de finals de segle XIX, qui va viure com va voler sense demanar permís a ningú i que va revolucionar la França de l’època.

‘Aquell estiu sufocant’, d’Eduard von Keyserling, traduït al català per Clara Formosa i també editat dins la col·lecció Petits Plaers de Viena Edicions. ‘Aquell estiu sufocant’ comença quan en Bill, fill d’una família aristocràtica, ha de passar l’estiu a casa amb el seu pare, en Gerd, a qui pràcticament no coneix, com a càstig perquè̀ ha suspès les proves de d’accés a la universitat. Amb l’arribada de tots dos a la finca familiar comença aquest viatge en què Bill descobrirà̀ els secrets inconfessables del seu pare. Amb petites pinzellades, cuidant els detalls, von Keyserling va presentant-nos els personatges, tots complexos i els va fent evolucionar, avançar, i ens va fent endinsar en la història, que tot i ser petita d’extensió (té poc més de 100 pàgines) és gran quant a intensitat.

‘Jardí vora el mar’, de Mercè Rodoreda. Un vell jardiner observa durant sis estius la vida d'una família rica en una torre vora el mar, amb un jardí que sembla un petit paradís a la terra. S’hi viu una aparent alegria, sota la qual s’hi amaguen realitats que no respectes ni rics ni pobres: el fracàs de l’amor i la cruesa de l’instint de supervivència.

‘L’estiu que comença’, de Sílvia Soler, Premi Ramon Llull, editat per Grup62. Coneixerem la Júlia Reig i l’Andreu Balart, vinculats fins i tot abans de nàixer per l’amistat de les seves mares que voldrien, fins i tot, que s’enamoressin. Seguirem les seves respectives famílies al llarg de 50 anys i veure, com el destí, s’entesta a mantenir units.

‘Una habitació amb vistes’, de EM Forster, traduït al català per Xavier Zambrano i editat per Viena Edicions dins la seva col·lecció Club Victòria. A 'Una habitació amb vistes' coneixem a la jove anglesa Lucy, que està viatjant amb la seva cosina Charlotte per Itàlia. A Florència troben un altre grup de turistes anglesos i començarà un joc de malentesos que farà que naixi -o no- una història d'amor entre la Lucy i un altre protagonista. Tornats a Anglaterra, el destí els tornarà a portar prop.

Cinc històries per gaudir de l’estiu.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Vanesa Adell, sóc periodista i una lletraferida. Els llibres em són refugi. No sóc experta en literatura ni pretenc sentar cap veritat. Aquí només voldria explicar-vos perquè m'agraden els llibres que llegeixo.

09/11/2022
Irredempt. “No alliberat”. Això són els protagonistes que Cristina García i Molina (Granollers, 1975) ens presenta a la seva primera novel·la.
02/11/2022
La Valeria té 43 anys. Esta casada (amb en Michelle) i té dos fills (el Riccardo i la Mirella, de 21 i 19 anys).
25/10/2022
“En les parelles que no saben fer servir les paraules, es comprèn que els malentesos siguin com una bola de neu i acabin fent trencadisses”.   
10/10/2022
Diu l’escriptora croata Lana Bastasic que la societat tendeix a subestimar la manera en què els infants perceben el món, que sempre se’ls mira com a éssers humans de segona, com si fossin menys capaços d’entendre, explicar o empatitzar i que les s
10/10/2022
El postpart dels meus tres fills, dos arribats de cop a la família, han sigut, segurament, de les èpoques més intenses i diria que dures, de la meva vida.
21/09/2022
‘Subnormal’ és un d’aquells llibres, o novel·la gràfica en aquest cas, que arriben de manera fortuïta (el vaig veure un divendres de visita a la Biblioteca d'Amposta), que llegeixes amb una asseguda, que et remouen i que necessites recomanar despr
19/09/2022
Una societat autoritària, masclista i fanàtica, on els drets de les dones han quedat reduïts a res (en alguns casos ni tan sols a tenir nom propi), l’estat controla el seu cos i les diferents classes es distingeixen per la vestimenta que han de po