,
10/03/2015
Arqueologia
Castell d'Ascó (1915). Fotografia estereoscòpica de Josep Salvany Biblioteca de Catalunya

Ascó recuperarà la torre del seu castell

Ja feia uns quants mesos que l'ajuntament d'Ascó tenia pensat en rehabilitar el seu Castell. Des de que, el 2013, va aconseguir la titularitat de les tres parcel·les on està situat el castell, la junta de govern ha estat treballant per aconseguir i dur a terme la reconstrucció de la torre del castell, coneguda popularment con "garita".

Finalment, el dia 5 es va adjudicar a l'empresa Recop, Restauracions Arquitectòniques S.L.U., les feines de reconstrucció per un import de 250.588 euros més IVA i la reforma es durà a terme d'acord amb imatges fotogràfiques que es conserven de la dècada de 1870.

Tots recordem les dos úniques parets que es conserven de la torre del castell, que sobresurten d'un turó de runes. Els treballs que començaran en uns dies serviran per restaurar la torre però també per engegar una actuació arqueològica per intentar localitzar l'entrada de la fortalesa. Els treballs tenen un termini d'execució de sis mesos i continuaran les feines un any després de la intervenció arqueològica on es van documentar elements templers que havien quedat ocults sota la runa. Cal recordar que l’Ajuntament d’Ascó, des de l'adquisició d'aquest bé patrimonial el 2013, ha treballat per la seva recuperació i preservació. Durant l'última actuació arqueològica, es va poder desenrunar entre 1 i 6 metres de profunditat, deixant a la vista un carrer empedrat amb còdols i diverses estructures d'emmagatzematge.

Amb tot, veiem que els ajuntaments de les Terres de l'Ebre estan mimant el patrimoni arqueològic i la cultura. Si fa un mes en llevàvem amb la notícia del descobriment d'un Aljub a la Torre de la Candela de l'Aldea (Baix Ebre), avui toca mirar cap a Ascó (Ribera d'Ebre), amb la recuperació del Castell que, de ben segur, donarà en els pròxims mesos més sorpreses interessants.

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Tere Gilisbars i sóc Santjaumera. He viscut una llarga temporada a Barcelona, com molts de vosaltres, per estudis i feina. L’arqueologia, la museografia i la comunicació audiovisual són les meves passions. La meva intenció és profunditzar en l'explicació del patrimoni històric ebrenc. Comença el viatge al passat!

03/11/2021
Surto amb el meu millor company de viatge a les4 el matí. Ja havia estat revisant els dies anteriors tot el que ell podria necessitar.
30/06/2021
I un dia qualsevol t’entra un whatsapp i et diuen que han trobat unes fotos antigues de finals dels 50 al fons d’un calaix.
01/12/2020
I si aquest fos un nadal normal a aquestes alçades l’Ana (Zaera) ja ens hauria escrit un correu electrònic per preguntar-nos i votar quin dia ens anava millor per fer el sopar de l’equip del Surtdecasa.
18/03/2020
La història sempre es repeteix i ens ensenya. No és el primer cop que la humanitat s’enfronta a una gran pandèmia, i no serà l’última.
03/09/2019
Posem fil a l’agulla i, per un cop, unes jornades d’arquitectura i arqueologia seran molt més que estar dempeus escoltant als tècnics.
21/07/2019