,
16/08/2014
Arqueologia
Bust de Cèsar August

August, el primer emperador

Dissabte al matí, segurament molts de vosaltres esteu fent plans, jo m’he llegit un breu article sobre la commemoració del bimil·lenari de la mort d’August. Si, és estrany, hi ha gent que llegeix articles i s'ho passa bé redescobrint un trosset d'història!

August va ser el primer Emperador de Roma, també era conegut com a Cèsar August, però el seu nom verdader era Cayo Octavi Tunino. Quan l’any 44 a.n.e mort Cèsar adopta el nou nom amb el que passarà a la història. Però haurà d’esperar fins al 27 a.n.e per aconseguir el títol d’Augustus i el epítet de Princeps ( el primer entre iguals) .

El 19 d’agost del 14 a.ne li arriba la mort.. Durant el seu regnat Cèsar August va desenvolupar un programa d’obres públiques i belles arts, gràcies als beneficis aconseguits en la victòria contra Egipte. Durant aquest temps Roma ja havia annexionat el nord d’Hispània, les regions alpines, els Balcans i el nord d’Àfrica.

L’Ebre va ser un eix vertebrador de la conquista romana, i riu amunt, a Saragossa commemoren la efemèride amb Avgvstvs. Annvs Avgvsti MMXIV  una exposició on descobrirem la personalitat de l’emperador, la política  i la cultura del seu temps.

Hem de recordar que va ser precisament August qui va reorganitzar administrativament Hispania, i va crear una nova província, Lusitania, que s’uniria a les ja existents, com la Hispania Citerior Tarraconensis, on  August va fundar una nova Colònia, Caesaraugusta (Saragossa) pròxim al poblat ibèric preexistent de Salduba. Però no solament va construir noves ciutats, es diu d’ell que va ser el renovador de Roma, qui va convertir una ciutat de toves en una ciutat de mabre (marmoream se relinquere, quam latericiam accepisset). 

August tenia molts títols: Imperator, Princeps Senatus, Pontifex Maximus… però els títols i una mort heroica  no donen la transcendència d’un llegat, sinó la feina que va fer com a home d’estat i com a pacificador d’una Roma desgastada per segles de conflictes interns i externs. Però tot i els èxits professionals en la vida privada li succeeixen un seguit de desgràcies que el submergeixen en la política.

Us convido a visitar els museus alla on viatgeu aquest estiu, ja que dins les seves sales podeu transportar-vos a molts anys enrera i descobrir curiositats i anècdotes sobre personatges com August. 

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Tere Gilisbars i sóc Santjaumera. He viscut una llarga temporada a Barcelona, com molts de vosaltres, per estudis i feina. L’arqueologia, la museografia i la comunicació audiovisual són les meves passions. La meva intenció és profunditzar en l'explicació del patrimoni històric ebrenc. Comença el viatge al passat!

18/03/2020
La història sempre es repeteix i ens ensenya. No és el primer cop que la humanitat s’enfronta a una gran pandèmia, i no serà l’última.
03/09/2019
Posem fil a l’agulla i, per un cop, unes jornades d’arquitectura i arqueologia seran molt més que estar dempeus escoltant als tècnics.
21/07/2019
 
11/05/2019
Ahir al vespre vaig entrar per enèsima vegada al facebook i vaig somriure al veure el nou cartell que convida a la gent de totes les edats a participar al festival “Terra Ibèrica” i us explico una mica
02/10/2018
I ara, després de les reunions gairebé clandestines, a hores poc cristianes, i mentre la gent està a casa relaxada, natros hem decidit organitzar un congrés sobre la protohistòria.
13/09/2018
Comença el nou curs i si anem revisant els llibres de text d'història, ens trobem un i altre cop amb el mateix.
23/06/2018
Ja és oficial, l'estiu està aquí, i mentre que molts estudiants decideixen agafar-se vacances per desconnectar i refrescar-se el cos i la ment, d'altres s'apunten a les diferents excavacions programades que es proposen des de les Universitats Cata