,
24/05/2014
Arqueologia

Deu mites sobre els Neandertals

Sempre ens els havien presentat els Neardentals com a bàrbars, grunyint, sub - humans, allunyat de tota esència humana. els últims estudis arqueològics ens revelen la realitat i  han donat un gir a aquestes idees preconcebudes. Els investigadors comencen a estar d’acord en que van tenir nivells similars d’intel·ligència que els Sapiens i la seva pròpia cultura.

Els neandertals es classifiquen generalment pels paleontòlegs com l'Homo neanderthalensis. Es creu que els primers humans amb trets proto Neanderthal que han existit a Europa van ser fa 600,000-350,000 anys i es van extingir fa uns 30.000 anys .

Desgranem doncs els 10 mites sobre els Neardenthals ara que sabem que són falsos.

1 . Les Eines neandertals eren simples

La creença predominant en l'arqueologia convencional fa més d'una dècada era que els neandertals només van utilitzar eines molt simplistes , com pedres afilades . No obstant això , les investigacions realitzades en els últims 10 anys centrades en evidencies arqueològiques van analitzar restes del jaciment de Abri du Maras, a la Vall Mitjana del Roine que associen el Neardenthal amb una tecnologia en la fabricació de cordes, eines de pedra i projectils. Aquest tipus de tecnologia fins avui havia estat només associada als humans moderns (Homo Sapiens).

2 . Els Neandertals parlaven a través de grunyits i sons

Durant dècades s’ha pensat que  els neandertals no tenien la capacitat cognitiva necessària i maquinari vocal per a la parla i el llenguatge, fent-los incapaços de poc més que una sèrie de grunyits. No obstant això, investigacions recents han revelat que els Neandertals molt probablement tenien una sofisticada forma de parla i el llenguatge no molt diferent al que tenim avui .

Ambles radiografies 3D  s'ha pogut estudiar l'ós ioide d'un hioide neandertal de 60.000 anys d'antiguitat descobert a la Cova Kebara a Israel el 1989. L'os hioide està situat a la part superior del coll , sota la mandíbula , però per sobre de la laringe i és la base de la paraula. Fins ara , només s'ha constatat que hi ha en els éssers humans i els neandertals . Els resultats van mostrar que, en termes de comportament mecànic, el hioide Neanderthal era bàsicament indistingible de la nostra, Cosa que ens fa pensar que eren capaços de comunicar-se com nosaltres.

3 . Els Neandertals no enterraven als seus morts

 La troballa d'un esquelet de Neandertal de 50.000 anys en una cova a La Chappele - aux Sants, França va revelar que l'individu havia estat curosament col·locats en una fossa i el gran cura s'ha pres per protegir el seu cos dels carronyers , i un dels la majoria dels famosos enterraments de nens Neandertal va ser descobert el 1961 al Roc de Marsal. La tomba estava en un notable estat de conservació , tenint en compte la seva edat de 70.000 anys . 

4 . Neandertals no tenen llars

Els neandertals organitzaven l'espai d'habitat de la mateixa manera que ho feien els Sapiens.. Podem distinguir en jaciments arqueològics com hi ha espais separats per la preparació del menjar,, de dormir, fabricar eines i socialitzar.

5 . Neandertals eren carnívors

Els neandertals van ser una vegada descrits com homínids simiescos esquinçament en la carn crua d'un animal recentment caçat . No obstant això , la investigació recent portada a terme per l'Institut Català de Recerca i Estudis Avançats a Barcelona va descobrir la placa calcificada a les dents fòssils de Neandertal trobats a la cova El Sidrón a Espanya, que va suggerir que aquesta espècie humana extingida vegetals cuits i consumits plantes medicinals de sabor amarg , com la camamilla i la milfulles.

7 . Els Neandertals no eren bons pares

En un estudi publicat l'any passat, un equip d'arqueòlegs del Centre de Paleoecologia Humana i evolutius Orígens de la Universitat de York va desafiar a la perspectiva tradicional i va afirmar que els nens neandertals van experimentar forts llaços emocionals amb el seu grup social immediat, els neandertals cuidaven els seus nens malalts, i els nens van jugar un paper clau en la societat , sobretot en l'expressió simbòlica . L'equip d'investigació es va basar en testimonis d'índole cultural i social per explorar l'experiència dels nens Neandertal . Van trobar , per exemple, que els enterraments de nens neandertals eren més elaborades que les dels adults, la qual cosa suggereix forts llaços emocionals i l'important paper que jugaven els nens en el grup social .

8 . Neandertals no tenien cap forma d'expressió cultural

Se cita sovint en la literatura acadèmica que l'expressió cultural va sorgir en l'era paleolítica, fa uns 30.000 anys, el que exclou els neandertals ja que era en l'època en què es van extingir. No obstant això, l'evidència suggereix que la cultura va florir molt abans. L'art rupestre a la cova del Castell a Espanya, per exemple, ha estat datada al voltant de 40.800 anys d'edat, el que planteja la possibilitat que algunes de les pintures podrien haver estat fetes pels Neandertals . A més, l'evidència suggereix que els neandertals tenien també la música . L'instrument musical més antic mai descobert es creu que és la flauta Divje nadó, descobert en una cova a Eslovènia el 1995, està feta per un fragment del fèmur d'un ós de les cavernes, que s'ha datat en 60,000-43,000 anys d'edat.  

8 . Neandertals no tenien empatia pels altres

Lluny de ser individus egocèntrics, incapaços de cuidar de ningú més que a si mateixos , en realitat hi ha molta evidència que demostra que els Neandertals tenien cura als malalts i ancians en les seves comunitats . El " vell home de La Chapelle " és el nom donat a les restes d'un home de Neandertal trobat enterrat en el llit de pedra calcària d'una petita cova prop de La Chapelle - aux - Saints , a França el 1908 . Ell va viure fa 56.000 anys i va ser el primer esquelet relativament complet d'un Neandertal que s'ha trobat . Els científics estimen que era relativament vell en el moment de la seva mort, ja que havia perdut moltes dents, cosa que evidencia l'ajuda d'altres individus de la tribu per alimentar-se. A més un estudi forense indica que el Neardental patia artritid i tenia ossos trencats, cosa que li feia dificil el moviment sense ajuda.

9 . Neandertals no es van barrejar amb els humans

Quan nosaltres anavem al Col·legi se'ns deia que els neandertals es van extingir abans de l'aparició de l'Homo sapiens. No obstant això, aquest fet ha estat revisat quan l'evidència arqueològica revela que hi va haver un encreuament d'almenys diversos milers d'anys,  durant els quals els neandertals i els humans moderns van caminar la Terra junts . En els últims anys, amb el desenvolupament de tècniques per a l'anàlisi d'ADN antic, un nombre d'estudis han revelat que els neandertals i els humans es van entrecreuar i fins a un 20 per cent d'ADN Neandertal segueix viu en els humans moderns .

10 . Neandertals eren els nostres avantpassats directes

Hi ha un error molt comú, sovint propagada per informació dels mitjans, que els neandertals van ser els avantpassats directes de l'Homo sapiens. De fet, els neandertals i els humans moderns van coexistir com dos grups separats. Els estudis d'ADN han descobert que els neandertals procedien d'una línia evolutiva diferent, i per tant es refereix sovint com els     "cosins llunyans " dels éssers humans . No obstant això, el contacte entre ambdos grups va contribuir al que som avui .

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Tere Gilisbars i sóc Santjaumera. He viscut una llarga temporada a Barcelona, com molts de vosaltres, per estudis i feina. L’arqueologia, la museografia i la comunicació audiovisual són les meves passions. La meva intenció és profunditzar en l'explicació del patrimoni històric ebrenc. Comença el viatge al passat!

03/11/2021
Surto amb el meu millor company de viatge a les4 el matí. Ja havia estat revisant els dies anteriors tot el que ell podria necessitar.
30/06/2021
I un dia qualsevol t’entra un whatsapp i et diuen que han trobat unes fotos antigues de finals dels 50 al fons d’un calaix.
01/12/2020
I si aquest fos un nadal normal a aquestes alçades l’Ana (Zaera) ja ens hauria escrit un correu electrònic per preguntar-nos i votar quin dia ens anava millor per fer el sopar de l’equip del Surtdecasa.
18/03/2020
La història sempre es repeteix i ens ensenya. No és el primer cop que la humanitat s’enfronta a una gran pandèmia, i no serà l’última.
03/09/2019
Posem fil a l’agulla i, per un cop, unes jornades d’arquitectura i arqueologia seran molt més que estar dempeus escoltant als tècnics.
21/07/2019