,
23/10/2015
Arqueologia
Màscares per jugar dins el museu The Guildhall, Leicester

Museus de nens

Encara no m'he recuperat de la impressió, deu ser que culturalment no estem acostumats a visitar museus plens de petites i grans persones. Però a fora de Catalunya és la norma. El currículum escolar està orientat per aprofitar els recursos que ofereix la ciutat en matèria museogràfica i cultural.

La veritat és que em vaig colar dins d'una de les visites que oferien a uns alumnes de primària al Jewry Wall Museum i, tot i que fa anys que em dedico a la difusió arqueològica i a fer visites guiades, mai m'havia trobat un grup de nens tan atents i interessats pel que estava passant al seu voltant.

 New Walk Museum & Art Gallery. Visita guiada a una escola de primària.

No solament el Museu els oferia de forma gratuïta les seves instal·lacions i recursos, sinó que l'educació i el bon comportament està genèticament implantat en el seu ADN. Em va sorprendre la seva capacitat per identificar objectes d'època romana, i com escoltaven atentament el guia fins que era el torn de les preguntes.

Tinc la sensació que ens queda encara molt camí per recórrer en temes d'ensenyament, tot i que la museografia cada cop s'adapta i aplica als museus les noves tecnologies, no sempre estan adaptades als més petits.

Per exemple a UK, els alumnes tenen l'oportunitat i la llibertat de tocar rèpliques, posar-se roba, interactuar amb objectes i jocs didàctics que estaven col·locats a la seva alçada.

Sembla que a Catalunya encara hem de percebre els nens com els sers que són: persones intel·ligents que tenen ganes de descobrir i aprendre tot allò que se’ls posi al davant. Els hem de donar les oportunitats per a què desenvolupin la curiositat per tot allò que els envolta, aprofitant els recursos que tenim al nostre entorn i gestionant de forma eficient els nostres centres d'interpretació i museus. De veritat és tan difícil? Altres països ja fa anys que han implantat aquest model, i no sembla que els vagi tan malament.

  

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Tere Gilisbars i sóc Santjaumera. He viscut una llarga temporada a Barcelona, com molts de vosaltres, per estudis i feina. L’arqueologia, la museografia i la comunicació audiovisual són les meves passions. La meva intenció és profunditzar en l'explicació del patrimoni històric ebrenc. Comença el viatge al passat!

03/11/2021
Surto amb el meu millor company de viatge a les4 el matí. Ja havia estat revisant els dies anteriors tot el que ell podria necessitar.
30/06/2021
I un dia qualsevol t’entra un whatsapp i et diuen que han trobat unes fotos antigues de finals dels 50 al fons d’un calaix.
01/12/2020
I si aquest fos un nadal normal a aquestes alçades l’Ana (Zaera) ja ens hauria escrit un correu electrònic per preguntar-nos i votar quin dia ens anava millor per fer el sopar de l’equip del Surtdecasa.
18/03/2020
La història sempre es repeteix i ens ensenya. No és el primer cop que la humanitat s’enfronta a una gran pandèmia, i no serà l’última.
03/09/2019
Posem fil a l’agulla i, per un cop, unes jornades d’arquitectura i arqueologia seran molt més que estar dempeus escoltant als tècnics.
21/07/2019