,
08/06/2015
Arqueologia
Jaciment del Coll del Moro. Gandesa
Foto:
ICAC

Retorn al Coll del Moro

Ja teniem ganes de pic i pala, i després de l'hivern i aprofitant les vacances molts arqueòlegs aprofitem per enganchar-nos uns dies a l'excavació que ens quedi més aprop.  De cara a l'estiu, i amb les altes temperatures que es preparen ja us dic que no serà una feina  fàcil, ja us podeu treure del cap les imatges de tantes pel·lícules que podeu recordar. Com hem va dir "mun" pare una vegada: " no sé per a que has fet una carrera per acabar en lo pic, si d'això ja en sabies". I és que abans de poder fer les feines de documentació hi ha molta terra per treure, molta pols que tragar, molta natural honey que posar-se per fer fora la mosca negra i molt que suar. Però després de tot, quan tens un nou mur localitzat, i comences a entendre com funcionava l'hàbitat i la societat ibèrica, sembla que tot s'oblida. 

Com deia, ja hi havia ganes de pic i pala i quin millor lloc que el Coll del Moro a Gandesa, que per segon any consecutiu obre places per a la participació a l’excavació a l'assentament. Aquest projecte de recerca dut a terme per la U.B té previst iniciar les tasques arqueològiques del 13 de juliol a l’1 d’agost.

 

El Coll del Moro és un dels pocs assentaments ibèrics de Catalunya amb necròpolis associada de la tribu dels d'ilercavons. L’any passat durant les tasques de recerca emmarcades dins el projecte de la U.B: “El Primer mil·lenni AC als territoris del curs inferior de l'Ebre: la formació, desenvolupament i dissolució de la cultura ibèrica 2014-2017”, es va localitzar dins el recinte fortificat diverses estructures corresponents als fonaments de hàbitats i carrers formant un urbanisme complex que discorre per les diverses terrasses. La superfície oberta pels arqueòlegs van ser un 300m2, on és van documentar per primer cop estructures d’hàbitat d’època ibèrica que s’estima pugui estendre's en properes intervencions fins a 1 hectàrea.

 

L’assentament del Coll del Moro té una cronologia que s'enquadra entre final del segle IX ane i el segle V-IV dne, i un hàbitat que va des de l'època preibèrica fins al segle III dne. Durant la passada campanya del 2014 també es va localizar les restes d'un fortí d'època romanorepublicana del segle II-I aC, probablement lligat a la xarxa militar romana per a la conquesta de la vall de l'Ebre i que reaprofitava i remonumentalitzava l'antiga torre ibèrica del Coll del Moro.

 

L’objectiu d’aquesta campanya és la delimitació i excavació del sector interior, és a dir, a la zona on es troba el bastió fortificat i els hàbitats localitzats.  A més s'excavarà un recinte del fortí romano-republicà posterior. No hi podré anar tots els dies, però espero tenir sort i poder localitzar alguna estructura més, ja que penso que l'organització d'una casa defineix molt bé com s'articula una família, un grup i en aquest cas la tribu dels ilercavons.

 

Els Arqueòlegs de la Universitat de Barcelona i de l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica codirigits per Rafel Jornet  (Gandesa) a més de fer una tasca de recerca arqueològica al territori, també formen nous arqueòlegs, acollint durant les campanyes programades estudiants de diferents universitats catalanes i extrangeres que gràcies al suport de l’ajuntament de Gandesa tenen assegurada la manutenció durant l’excavació programada.

Ens veiem a Gandesa, si us passeu pel Coll del Moro, no dubteu en fer una ullada! Bona recerca.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Tere Gilisbars i sóc Santjaumera. He viscut una llarga temporada a Barcelona, com molts de vosaltres, per estudis i feina. L’arqueologia, la museografia i la comunicació audiovisual són les meves passions. La meva intenció és profunditzar en l'explicació del patrimoni històric ebrenc. Comença el viatge al passat!

03/11/2021
Surto amb el meu millor company de viatge a les4 el matí. Ja havia estat revisant els dies anteriors tot el que ell podria necessitar.
30/06/2021
I un dia qualsevol t’entra un whatsapp i et diuen que han trobat unes fotos antigues de finals dels 50 al fons d’un calaix.
01/12/2020
I si aquest fos un nadal normal a aquestes alçades l’Ana (Zaera) ja ens hauria escrit un correu electrònic per preguntar-nos i votar quin dia ens anava millor per fer el sopar de l’equip del Surtdecasa.
18/03/2020
La història sempre es repeteix i ens ensenya. No és el primer cop que la humanitat s’enfronta a una gran pandèmia, i no serà l’última.
03/09/2019
Posem fil a l’agulla i, per un cop, unes jornades d’arquitectura i arqueologia seran molt més que estar dempeus escoltant als tècnics.
21/07/2019