,
10/02/2016
Arqueologia
José Miguel Gallego
Foto:
Tere Gilisbars

Via Scipionis, el camí dels valents

Ja tenim les dates oficial per la segona edició de la Via Scipionis 2016!

Del 7 al 21 d’abril, un grup d’aficionats a la història, investigadors i arqueòlegs es calçaran  les sandàlies per recórrer la distància que separa Amposta - Aldea (Campament de Nova Classis) de Cartagena.

Aquest any, la intenció és augmentar la participació i per aquesta raó s’està duent a terme una campanya de difusió per la pàgina de facebook Via Scipionis, per aconseguir arribar fins almenys els 16 participants, és a dir, dos contubernis romans.

A banda dels participants com a soldats, darrera d’aquesta aventura històrica hi ha altra gent que dóna assistència logística. A més de voler esdevindre un reclam turístic per a les poblacions per on passa la Via Scipionis, també és un projecte d’arqueologia experimental, ja que tant la indumentària com la dieta dels participants intenten ser el més fidedignes possibles a les restes arqueològiques documentades. Com descriu el seu promotor José Miguel Gallego, "més que una recreació històrica, és una immersió".

Aquest projecte nascut el 2015, quan es va dur a terme la primera edició, pretén obrir noves possibilitats de dinamització turística amb la segona Guerra Púnica com a telò de fons.

Els camins que recorreran els contubernis seran, sempre que sigui possible, els originals que fa més de 2200 anys va recórrer Publi Corneli Scipió fins arribar a Cartago Nova i sotmetre la ciutat.

Aquest projecte, a més, està integrat dins de la proposta turística i cultural internacionals anomenada VIA ANNIBALICA.

En 14 dies les tropes regulars i auxiliar romanes intentaran per aquesta segona edició arribar al seu destí en 15 dies. 

Aquest episodi de la segona Guerra Púnica del 209 ane, protagonitzat per Scipió, és una de les gestes més importants d’aquest període ja que amb la conquesta de Cartago es va facilitar l’expulsió dels púnics d’Hispania.

No hem d’oblidar la vessant més científica del projecte, que ve abalada per estudiants d'arqueologia i professors d’universitat, a més de la col·laboració dels grups de reconstrucció històrica Evocati Apri Scipioni i Ibercalafell, que han cedit desinteressadament part del seu equipament i de les empreses Artifex i La Subura. 

La distància de 480 quilòmetres que separen les dos ciutats es va fer en set dies, segons els historiadors Polibi i Tito (Pol. X.9.7; Liv. XXVI.42.6). Tot i i això, l’aventura de la Via Scipionis serà de 15 dies ja que els participants no estan entrenats com a soldats i no estan avesats al calçat romà.

La via estarà dividida en diferents trams, fàcils d’assolir de 30 a 36 km per etapa, amb un total de 15 etapes. A cadascuna de les etapes hi haurà un punt d’acampada, on es muntarà el campament i es farà una xerrada al públic que els doni la benvinguda.

Si us ha agradat la idea, si teniu curiositat per saber més sobre la recreació històrica, o si us animeu a fer un tram amb aquests soldats experimentats, només us heu de posar amb contacte amb la pàgina de facebook. Des d’allí podreu endinsar-vos una mica més en aquesta experiència que recomano.

Anima't el dia 7 d'abril, Surt de Casa, i crea cultura!

Més informació:
www.artifexcrpa.com

 

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Tere Gilisbars i sóc Santjaumera. He viscut una llarga temporada a Barcelona, com molts de vosaltres, per estudis i feina. L’arqueologia, la museografia i la comunicació audiovisual són les meves passions. La meva intenció és profunditzar en l'explicació del patrimoni històric ebrenc. Comença el viatge al passat!

03/11/2021
Surto amb el meu millor company de viatge a les4 el matí. Ja havia estat revisant els dies anteriors tot el que ell podria necessitar.
30/06/2021
I un dia qualsevol t’entra un whatsapp i et diuen que han trobat unes fotos antigues de finals dels 50 al fons d’un calaix.
01/12/2020
I si aquest fos un nadal normal a aquestes alçades l’Ana (Zaera) ja ens hauria escrit un correu electrònic per preguntar-nos i votar quin dia ens anava millor per fer el sopar de l’equip del Surtdecasa.
18/03/2020
La història sempre es repeteix i ens ensenya. No és el primer cop que la humanitat s’enfronta a una gran pandèmia, i no serà l’última.
03/09/2019
Posem fil a l’agulla i, per un cop, unes jornades d’arquitectura i arqueologia seran molt més que estar dempeus escoltant als tècnics.
21/07/2019