,
23/01/2014
Xina

I així, com per art de màgia … ChinaLeaks!

Dimecres al matí, t’aixeques ben d’hora com qualsevol altre dia entre setmana, et prepares un cafè, obres l’ordinador i PAM, la gran descoberta: “L’elit del règim xinès oculta empreses en paradisos fiscals”.

Tot seguit, t’emborratxes de noms i cognoms xinesos, de càrrecs polítics, de parentescs, d’empreses, de països, d’anys... i d’unes caretes la mar de mones dins d’un gràfic interactiu que fa una mica més amena tota la immensa allau d’informació.

Una informació súper exhaustiva , recopilada i redactada per un enorme equip de reporters i periodistes. Per a arribar a destapar un cas així, cal molta feina, molta recerca i molt de temps.

 Com era d’esperar,  la censura mediàtica del gran gegant asiàtic ja se n’ha encarregat de no deixar ni rastre de l’exclusiva. Tot i ser conscients que, per més que ho vulguin controlar, la informació és cada cop més astuta i més relliscadissa.

Parlant una mica més del reportatge en si. La gran notícia de l’any no serà, així d’entrada. O com a mínim no crec que a partir d’aquí ens canviï descomunalment la nostra percepció cap a la Xina, cap als seus dirigents polítics i cap a les grans elits del país. Com tampoc ho van fer els informes del Wikileaks o de Snowden. Es tracta de posar sobre paper, amb noms, cognoms i xifres, uns fets que ja eren “vox-populi sense proves”.

El Partit Comunista fa poc va fer una crida per frenar la corrupció i els suborns. Ara resulta que el mateix President, Xi Jinping, té un cunyat implicat en casos “offshore”. Són coses que passen quan tens molts diners i estàs ben posicionat. Res que no haguem vist abans prop de casa nostra.

El dia 31 de gener els xinesos canvien l’any i comencen l’any del cavall. Els xinesos, començaran en breu a fer viatges en tren amb vagons plens a rebentar , a reunir-se amb la família per fer grans dinars i sopars, i a tirar coets a tothora i sense gaires restriccions.

Jo deixaria les corrupcions i els escàndols per a després de les vacances. Total, a la Xina no ha arribat la notícia, i si els ha arribat, no els han dit res que no sabessin.

El cavall, segons l’horòscop xinès,  porta optimisme, vitalitat i canvis. Tant de bo portés llibertat de premsa, transparència i gent honrada! Podrà amb tot, el cavall?

 

Enllaços d’interès:

http://www.scmp.com/news/china-insider/article/1410840/chinaleaks-chinas-elites-offshore-accounts-exposed-unprecedented

http://www.zaichina.net/2014/01/22/china-leaks-el-paraiso-fiscal-de-la-elite-china/http://www.icij.org/blog/2014/01/whos-who-china-leaks

http://www.icij.org/blog/2014/01/icij-reveal-chinas-offshore-secrets

http://blogs.cincodias.com/a-un-clic-de-china/2014/01/esc%C3%A1ndalos-en-la-%C3%A9lite-el-sarampi%C3%B3n-de-china.html

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Núria Barberà (Roquetes, 1984) va viure més de 5 anys a la Xina estudiant, aprenent, formant-se i vivint immersa en un país llunyà i gran, molt gran. Després d'enriquir-se tant personalment com professional, va tornar a casa per a establir-se de nou a les Terres de l'Ebre. Ara és emprenedora, i tira endavant una empresa dedicada a les relacions entre la Xina i Catalunya. Voleu saber-ne més? Seguiu-la!

28/10/2020
Lo passat 17 de març vaig escriure un article on parlava dels m
17/03/2020
A mi m'hauria agradat no haver d'escriure aquest article.
25/02/2020
S'està dient i escrivint molt sobre el tema, i segurament aportaré ben poca cosa a través d'este article, però em sento una mica "obligada" a parlar-ne, per la relació evident que fa temps que tinc amb la Xina.
05/06/2019
'Xina Fast Forward' (Editorial: Ara Llibres) és un títol explícit per ell mateix.
04/10/2018
“Lo xinès és l'idioma del futur”; “Tu que saps xinès, segur que trobes una bona faena de seguida”; “Amb l'anglès i el xinès, se't rifaran”; “quina sort has fet, estudiant este idioma”.
17/05/2018
De Cuba en sabia molt poca cosa. A vegades, és millor anar a un lloc sabent-ne menys, i així estar més obert a noves sensacions i nous impactes. Sense expectatives tot et sorprèn més.
24/11/2017
Saps que estàs dins d'un món d'homes quan entres a una reunió i tots són homes menys tu. Quan has hagut de pensar si posar-te falda o millor pantalons.