,
26/09/2012
Xina

Independència?

 

La paraula independència, tan sentida i debatuda últimament a casa nostra, no se sol pronunciar gaire lliurement a la Xina. Que la Xina és un país comunista, unitari i poc democràtic és un fet que no cal posar en qüestió. Parlar de territoris independentistes dins del país és, per posar un exemple, tan greu i arriscat com criticar al gran Mao.

 

       Parlant amb un xinès, se’m va ocórrer aprofitar l’ocasió per a preguntar-li què en pensava de la manifestació de l’11 de setembre i del reclam independentista que s’està vivint a Catalunya. I, amb una rapidesa impressionant, va recórrer a una metàfora molt curiosa: “És com si jo ara tingués tres fills, i un d’ells em digués que ja no vol que jo sigue sun pare. No pot ser. És antinatural. Jo sempre seré sun pare”.

 

Aprofitant l’avinentesa, li ho vaig fer comparar amb les regions del Tibet i Xinjiang, dos zones que ja fa molts anys representen “una llaga” per al govern central, ja que sempre que poden –que no és fàcil- manifesten la seua voluntat independentista. “Tenen una llengua i cultura diferents, i entenc que puguen no sentir-se xinesos. A mi, com a ciutadà, m’és igual si s’independentitzen o no ... però si jo fos el president, no ho permetria. Són de Xina, ens pertanyen.” Paraules textuals d’un xinès que va emigrar fa més de deu anys i que acaba de sol·licitar la nacionalitat espanyola. Molt patriòtic, sí senyor.

 

Alhora, navegant per alguns fòrums de la xarxa, he detectat que, per a molts xinesos, la preocupació més gran en cas que Catalunya s’independitzés d’Espanya és, ni més ni menys, si els partits Barça-Real Madrid continuarien celebrant-se...

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Núria Barberà (Roquetes, 1984) va viure més de 5 anys a la Xina estudiant, aprenent, formant-se i vivint immersa en un país llunyà i gran, molt gran. Després d'enriquir-se tant personalment com professional, va tornar a casa per a establir-se de nou a les Terres de l'Ebre. Ara és emprenedora, i tira endavant una empresa dedicada a les relacions entre la Xina i Catalunya. Voleu saber-ne més? Seguiu-la!

28/10/2020
Lo passat 17 de març vaig escriure un article on parlava dels m
17/03/2020
A mi m'hauria agradat no haver d'escriure aquest article.
25/02/2020
S'està dient i escrivint molt sobre el tema, i segurament aportaré ben poca cosa a través d'este article, però em sento una mica "obligada" a parlar-ne, per la relació evident que fa temps que tinc amb la Xina.
05/06/2019
'Xina Fast Forward' (Editorial: Ara Llibres) és un títol explícit per ell mateix.
04/10/2018
“Lo xinès és l'idioma del futur”; “Tu que saps xinès, segur que trobes una bona faena de seguida”; “Amb l'anglès i el xinès, se't rifaran”; “quina sort has fet, estudiant este idioma”.
17/05/2018
De Cuba en sabia molt poca cosa. A vegades, és millor anar a un lloc sabent-ne menys, i així estar més obert a noves sensacions i nous impactes. Sense expectatives tot et sorprèn més.
24/11/2017
Saps que estàs dins d'un món d'homes quan entres a una reunió i tots són homes menys tu. Quan has hagut de pensar si posar-te falda o millor pantalons.