,
23/02/2015
Xina
Benvinguts a l'any de la cabra

L'any nou xinès i la paràlisi del país

Existeix una creença molt estesa que diu que els xinesos treballen moltes hores i que no descansen mai. Sóc una ferma recolzadora de la tan generalitzada creença. És així, els xinesos treballen moltes hores i descansen poc. Però sense oblidar un matís: que treballin moltes hores, no significa que treballin molt. Senzillament significa que estan moltes hores dins del seu cubicle, oficina, establiment, cadira, espai de treball.

No criticaré als meus estimats xinesos, que han aconseguit posicionar-se al punt més alt en l’economia mundial gràcies, entre moltes altres coses, a la seua diligència i esforç. Sí que és criticable, però, l’encara molt precària situació dels drets laborals a nivell general. Però tampoc no entraré ara en trobar solucions i exigir canvis socials allà, quan estic vivint a un país on també tenim precarietat laboral tot i tenir molts organismes que suposadament ens els garanteixen.

Què representa l’any nou xinès a nivell laboral?Aquí un petit resum de com el veig jo, amb lo record de quan era estudiant allà i ara amb l’experiència com a una humil empresària que intenta fer negocis amb ells.

L’any nou xinès com a tal no és un dia o dos. Comença aproximadament un mes abans del dia d’any nou. Ho heu llegit bé, UN MES ABANS. Ni més ni menys. Quan falta un mes per a l’any nou xinès és típic que qualsevol negociació, e-mail, conversa, enviament, cobrament, pagament i visita ja no es comenci perquè “ÉS QUE D’AQUÍ UN MES ÉS L’ANY NOU. DEIXEM-HO PER DESPRÉS”.

Oblideu-vos de fer res que no sigui urgent durant aquest període de temps.

Quan falten dues setmanes, la festa és imminent. Els carrers s’omplen de fanalets i de cartells de felicitació. Els xinesos ja fan compte enrere a les seues agendes. Ja es compren els bitllets de tren per a tornar a casa a passar la festa amb la familia. Ja et feliciten l’any nou a cada conversa. I, si ets estranger, et pregunten “vosaltres no celebreu l’any nou xinès al teu país?” tantes vegades com sigui necessari.

Quan falta una setmana, molts ja s’han agafat les vacances. Depenent de si han pogut comprar els bitllets de tren abans o després. El caos a les estacions de tren per a comprar bitllets està assegurat. Si no tens sort, sempre et queda l’opció de comprar el “bitllet sense seient”. És una mica com Renfe quan no calculen bé els vagons. Però a la Xina almenys te’l venen més barat.

I quan és ja la setmana de l’any nou, tots estan de vacances. Els coets i focs articials comencen a ser protagonistes al carrer i al pati de casa. Als pobles tiren coets a tutti pleni, sense miraments i sense grans mesures de seguretat. A les ciutats està més controlat però els accidents són, desgraciadament, molt freqüents. L’objectiu és fer soroll, molt de soroll. :

 

I una vegada ha passat la data esperada, queda una setmana de ressaca. I passada la ressaca, tornen a les oficines, establiments, llocs de treball i cubicles. I, compte, perquè els primers dies TOT girarà en torn a com han passat les vacances, quants quilos s’han engreixat, com s’han avorrit mirant programes dolents a la tele i quantes hores han dormit cada dia.

I, si ets estranger, et preguntaran “vosaltres no l’heu celebrat l’any nou xinès?

I així cada any. Cada any nou xinès. Cada “festa de la primavera” com ells li diuen. I sigui quin sigui l’animal que toqui aquell any.

Si treballeu amb la Xina, no us despespereu. A partir del divendres, tot torna a la normalitat. smiley

Bon any de la cabra a tothom!

 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Núria Barberà (Roquetes, 1984) va viure més de 5 anys a la Xina estudiant, aprenent, formant-se i vivint immersa en un país llunyà i gran, molt gran. Després d'enriquir-se tant personalment com professional, va tornar a casa per a establir-se de nou a les Terres de l'Ebre. Ara és emprenedora, i tira endavant una empresa dedicada a les relacions entre la Xina i Catalunya. Voleu saber-ne més? Seguiu-la!

28/10/2020
Lo passat 17 de març vaig escriure un article on parlava dels m
17/03/2020
A mi m'hauria agradat no haver d'escriure aquest article.
25/02/2020
S'està dient i escrivint molt sobre el tema, i segurament aportaré ben poca cosa a través d'este article, però em sento una mica "obligada" a parlar-ne, per la relació evident que fa temps que tinc amb la Xina.
05/06/2019
'Xina Fast Forward' (Editorial: Ara Llibres) és un títol explícit per ell mateix.
04/10/2018
“Lo xinès és l'idioma del futur”; “Tu que saps xinès, segur que trobes una bona faena de seguida”; “Amb l'anglès i el xinès, se't rifaran”; “quina sort has fet, estudiant este idioma”.
17/05/2018
De Cuba en sabia molt poca cosa. A vegades, és millor anar a un lloc sabent-ne menys, i així estar més obert a noves sensacions i nous impactes. Sense expectatives tot et sorprèn més.
24/11/2017
Saps que estàs dins d'un món d'homes quan entres a una reunió i tots són homes menys tu. Quan has hagut de pensar si posar-te falda o millor pantalons.