,
02/08/2012
Xina

l'avortament

 

Al nostre país, i a la majoria de països del món, parlar de l’avortament és sempre un tema de debat, ja sigue a les converses més íntimes, com a les taules rodones i parlaments. Llegint l’article de Roman Aixendri “El Joker Gallardon” m’ha vingut al cap com es viu l’avortament en un país superpoblat com és la Xina. I és que, de fet, sense ser una experta amb el tema, puc confirmar que a la Xina, l’avortament és habitual, fàcil i de tot menys un tema de debat –almenys de debat polític.

       No és gens sorprenent anar caminant pel carrer i trobar-te un cartell a la paret amb frases com “després d’avortar, tornaràs a estar igual de guapa” “avorta i als 5 minuts torna a fer vida normal” “un embaràs no desitjat? Avortaments que no fan mal”. Anuncis a la tele i a la ràdio, folletos que reparteixen pel carrer... fins i tot hi ha testos d’embaràs que inclouen una targeta V.I.P. que t’ofereix el millor servei, en cas d’un positiu imprevist.

       Si aquí s’entra en polèmica el considerar motiu d’avortament la malformació del fetus, la violació, la malaltia, les condicions econòmiques de la família, etc... a la Xina, l’embarassada decideix que no vol/no pot tenir aquell fill i punt. Sense entrar en termes més personals, està clar que difícil no ho posen. La píldora del dia després la venen a les farmàcies, sense recepta i sense discurs del farmacèutic/a. Ara bé, d’anuncis de mètodes anticonceptius, tanmateix, no se’n veuen gairebé mai.

       La política del fill únic és un dels factors més forts per entendre el perquè de tot plegat. Per cada “fill de més” que té una família xinesa, s’ha de pagar una multa bastant gran per a un ciutadà de classe baixa o mitjana. Si no hi ha una prevenció, és lògic que l’oferta de solucions “ràpides” no estigue gaire limitada. També és rellevant el fet que la possibilitat de saber si és xiquet o xiqueta no és legal, perquè si la tradició xinesa sempre ha preferit els varons -tot i que ara, afortunadament, això està canviant- l’avortament seria l’opció més factible per a “seguir buscant”. Clar que, a la Xina, si tens contactes no hi ha llei que valgue.

       És evident que el punt de vista de cada país relativitza moltes coses. Quan es parla d’avortament, es parla de vida, de mort, de llibertat, de sort, d’opció, d’error, d’accident, d’edat, de religió, de por, de maduresa... de tants elements que resulta impossible arribar a una unanimitat d’opinions i de regles. Igual com en tantes altres coses, parlar de l’avortament a la Xina no és el mateix que parlar de l’avortament aquí. Però el que està clar és que ni allò, ni això. Que aquí sembla que avancem, però quan menys t’ho esperes, tornen a sortir els de “dalt” i et diuen que tot allò que s’havia aconseguit i ja formava part de la llei, ara s’ha de replantejar i tornar a posar sobre la taula... A la Xina, no aniria malament una mica més d’educació sexual i de prevenció, i aquí, una mica menys d’egoisme i de conservadurisme popular. 

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Núria Barberà (Roquetes, 1984) va viure més de 5 anys a la Xina estudiant, aprenent, formant-se i vivint immersa en un país llunyà i gran, molt gran. Després d'enriquir-se tant personalment com professional, va tornar a casa per a establir-se de nou a les Terres de l'Ebre. Ara és emprenedora, i tira endavant una empresa dedicada a les relacions entre la Xina i Catalunya. Voleu saber-ne més? Seguiu-la!

28/10/2020
Lo passat 17 de març vaig escriure un article on parlava dels m
17/03/2020
A mi m'hauria agradat no haver d'escriure aquest article.
25/02/2020
S'està dient i escrivint molt sobre el tema, i segurament aportaré ben poca cosa a través d'este article, però em sento una mica "obligada" a parlar-ne, per la relació evident que fa temps que tinc amb la Xina.
05/06/2019
'Xina Fast Forward' (Editorial: Ara Llibres) és un títol explícit per ell mateix.
04/10/2018
“Lo xinès és l'idioma del futur”; “Tu que saps xinès, segur que trobes una bona faena de seguida”; “Amb l'anglès i el xinès, se't rifaran”; “quina sort has fet, estudiant este idioma”.
17/05/2018
De Cuba en sabia molt poca cosa. A vegades, és millor anar a un lloc sabent-ne menys, i així estar més obert a noves sensacions i nous impactes. Sense expectatives tot et sorprèn més.
24/11/2017
Saps que estàs dins d'un món d'homes quan entres a una reunió i tots són homes menys tu. Quan has hagut de pensar si posar-te falda o millor pantalons.