,
12/11/2011
Xina

poder i no voler; voler i no poder

Avui he exercit lo meu vot com a ciutadana resident a l’estranger. Lo procés ha sigut complicat per motius burocràtics però, finalment, possible.

      Després de viure durant més de cinc anys a la Xina, la perspectiva de moltes coses m’ha anat canviant. I la perspectiva democràtica, inevitablement, també.

 

Parlar de democràcia a la Xina no és fàcil, ni tampoc molt quotidià. La gent que hi viu, ha vist un canvi progressiu en les seues vides, on un creixement econòmic i de qualitat de vida han anat tapant i ignorant possibles pensaments de canvi o de llibertat política. Tenir menjar per viure, casa on dormir i roba per tapar-se, s’ha convertit en lo més essencial per a les famílies xineses. Si això ja ho tens, no demanes més, perquè potser ho acabaràs perdent tot.

 

       No tinc cap voluntat de rentar lo cervell a ningú, només faltaria! S’aproximen eleccions, i de propaganda política ja en mengem prou. Només vull fer, personalment, una reflexió. Jo ja he votat i no m’ha sigut fàcil l’elecció. Però una cosa que sí que tenia clara, era que havia de fer-ho. No sé fins a quin punt pot servir votar a un partit o a un altre, i tampoc sé si totes les promeses, crítiques i debats, servixen per a alguna cosa. Però jo, en una petita part de mi, penso que tenir un ventall de persones que, teòricament, volen millorar la situació actual, és bo.

 

       Ningú està content amb allò que té. Aquí mos barallem perquè la dreta o l’esquerra estigue al poder -un bipartidisme que fa ràbia i que no agrada a ningú-, però almenys tenim l’opció de triar-ne alguna. O no triar-ne cap. A la Xina, només hi ha un color, i per tant, ningú es baralla amb ningú. Més que res, perquè no es pot.

Jo no vaig viure cap dictadura, però un dia un xinès de la meua edat me va dir: “quina sort que teniu vatros, que podeu votar!”. A partir d’aquell dia, jo l’hi dono un valor diferent.

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Núria Barberà (Roquetes, 1984) va viure més de 5 anys a la Xina estudiant, aprenent, formant-se i vivint immersa en un país llunyà i gran, molt gran. Després d'enriquir-se tant personalment com professional, va tornar a casa per a establir-se de nou a les Terres de l'Ebre. Ara és emprenedora, i tira endavant una empresa dedicada a les relacions entre la Xina i Catalunya. Voleu saber-ne més? Seguiu-la!

28/10/2020
Lo passat 17 de març vaig escriure un article on parlava dels m
17/03/2020
A mi m'hauria agradat no haver d'escriure aquest article.
25/02/2020
S'està dient i escrivint molt sobre el tema, i segurament aportaré ben poca cosa a través d'este article, però em sento una mica "obligada" a parlar-ne, per la relació evident que fa temps que tinc amb la Xina.
05/06/2019
'Xina Fast Forward' (Editorial: Ara Llibres) és un títol explícit per ell mateix.
04/10/2018
“Lo xinès és l'idioma del futur”; “Tu que saps xinès, segur que trobes una bona faena de seguida”; “Amb l'anglès i el xinès, se't rifaran”; “quina sort has fet, estudiant este idioma”.
17/05/2018
De Cuba en sabia molt poca cosa. A vegades, és millor anar a un lloc sabent-ne menys, i així estar més obert a noves sensacions i nous impactes. Sense expectatives tot et sorprèn més.
24/11/2017
Saps que estàs dins d'un món d'homes quan entres a una reunió i tots són homes menys tu. Quan has hagut de pensar si posar-te falda o millor pantalons.