,
26/04/2011
Xina

Taiwan

Abans de començar a tenir interès per la Xina, Taiwan em sonava per ser l’origen de moltes coses que comprava. L’etiqueta de Made in Taiwan me la trobava per tot arreu. A poc a poc, lo Made in China va anar prenent protagonisme però, avui per avui, Taiwan continua sent un lloc de fabricació prou important internacionalment.

 

       Taiwan, anomenat originalment ROC (República de la Xina, per les seues sigles en anglès), viu en un estat polític bastant complex. D’una banda, hi ha els qui voten per una unificació amb lo continent (la República Popular de Xina), i de l’altra, tenim els qui reclamen un estat independent. En conjunt, una situació bastant familiar però amb moltes diferències. La setmana passada, vaig tenir lo plaer d’anar-hi de visita, i los tres dies i mig que hi vaig ser me van donar una idea molt clara de la realitat que es viu a la bella (o Formosa) illa.

 

       Per començar, si viatges a la Xina i vols anar a Taiwan, necessites un visat de doble entrada, és a dir: si només t’has fet lo visat per a la Xina, anar a Taiwan equival a sortir del país i, una vegada has sortit, no pots tornar a entrar sense fer-te un nou visat. Això és un petit consell per evitar complicacions imprevistes, basat en l’experiència pròpia (de muns pares, concretament) i un petit detall per a entendre una mica més la independència administrativa que té Taiwan. Una vegada arribes al país (paraula prohibida a la Xina... ai, si algú me sent!) cal canviar els renminbi xinesos pels dòlars taiwanesos. Un altre petit detall a comentar. L’idioma, tot i que és també lo xinès mandarí, manté l’escriptura tradicional, igual com fan a Hong Kong i a Macau. Caràcters molt bonics i artístics però complicadíssims d’entendre si només has estudiat l’escriptura simplificada.

 

       Les diferències entre Taiwan i Xina, t’ajuden a ser conscient de la dificultat en la que es troben ambdues parts. Taiwan, un país que al llarg de la història ha acollit –o hagut d’acollir- moltíssimes civilitzacions diferents, no només posseeix una gran riquesa cultural, sinó que també té una economia molt més desenvolupada. Evidentment, havent només trepitjat la capital, Taipei, no puc generalitzar però la imatge que m’ha quedat és la d’un país més net, més ordenat i molt més ben organitzat que la Xina. Los motoristes porten casco, los taxistes t’obliguen a posar-te el cinturó i la gent fa cua per entrar als establiments. Alhora, des del punt de vista xinès, Taiwan sempre serà una part que els pertany. Demà, l’any que ve o d’aquí deu anys, la lluita per la seua recuperació no sembla que tingue un final immediat.

 

       És un tema delicat i molt tabú del qual no se’n pot parlar als quatre vents. Tanmateix, objectivament parlant, Taiwan és una illa molt agradable. Plou sovint, de clima humit i, consegüentment, té una vegetació i flora admirables. Ara, de nou a Nanjing, trobo una mica a faltar l’ambient net i sa de Taipei. Mentre m’hi torno a acostumar, intentaré tornar a canviar los dòlars taiwanesos a renminbi perquè, a diferència dels dòlars americans, euros o qualsevol altra moneda del món, no els canvien a tots los bancs de Xina ... Més obstacles, per favor?

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Núria Barberà (Roquetes, 1984) va viure més de 5 anys a la Xina estudiant, aprenent, formant-se i vivint immersa en un país llunyà i gran, molt gran. Després d'enriquir-se tant personalment com professional, va tornar a casa per a establir-se de nou a les Terres de l'Ebre. Ara és emprenedora, i tira endavant una empresa dedicada a les relacions entre la Xina i Catalunya. Voleu saber-ne més? Seguiu-la!

28/10/2020
Lo passat 17 de març vaig escriure un article on parlava dels m
17/03/2020
A mi m'hauria agradat no haver d'escriure aquest article.
25/02/2020
S'està dient i escrivint molt sobre el tema, i segurament aportaré ben poca cosa a través d'este article, però em sento una mica "obligada" a parlar-ne, per la relació evident que fa temps que tinc amb la Xina.
05/06/2019
'Xina Fast Forward' (Editorial: Ara Llibres) és un títol explícit per ell mateix.
04/10/2018
“Lo xinès és l'idioma del futur”; “Tu que saps xinès, segur que trobes una bona faena de seguida”; “Amb l'anglès i el xinès, se't rifaran”; “quina sort has fet, estudiant este idioma”.
17/05/2018
De Cuba en sabia molt poca cosa. A vegades, és millor anar a un lloc sabent-ne menys, i així estar més obert a noves sensacions i nous impactes. Sense expectatives tot et sorprèn més.
24/11/2017
Saps que estàs dins d'un món d'homes quan entres a una reunió i tots són homes menys tu. Quan has hagut de pensar si posar-te falda o millor pantalons.