Arqueologia de les dones

13/09/2018
Rols androcentistes de Vilma i Betty

Comença el nou curs i si anem revisant els llibres de text d'història, ens trobem un i altre cop amb el mateix. Pocs parlen en clau femenina, i els que intenten parlar dels rols de les dones a la prehistòria, no han fet la feina prèvia de revisar els últims estudis (alguns de fa 10 anys), sobre el paper de la dona dins la societat prehistòrica

Els que som de la generació predigital i vam conèixer el mòdem, recordem com els dibuixos de 'Els Picapedra' ('The Flintstones') i la tasca de cuidadores de la llar i del marit que se li atorgaven a Vilma i a Betty, una visió que entenem fins a cert punt ja que la sèrie va ser produïda als anys 60.

En necròpolis de l'edat del bronze, ja s'ha documentat inhumacions femenines acompanyades amb eines de tall, punyals i joies. A més, estudis com el de Dean Snow (Universitat Estatal de Pensilvania) postulen que les representacions pictòriques en diferents coves prehistòriques europees responen a mans i figures femenines, per tant, podem atribuir a aquestes dones el rol de creadores i transmissores de coneixements.

Avancem fins als anys 70 quan es descobreix a Granada la Dama de Baza (segle IV ane). La troballa dins una sepultura estava acompanyada d’armes i restes òssies de dona. Donant com a bona la hipòtesi que la dona tenia un paper important dins la societat protohistòrica.

Podem afirmar que existeix una visió segada de la realitat dins les societats antigues, però a mesura que les dones hem anat entrant dins el món acadèmic i hem plantejat noves hipòtesis, podem tenir l’esperança que, algun dia, Vilma i Betty deixaran els homes al poblat per anar a caçar amb les altres dones i el cap de setmana s’organitzaran per fer una reunió, beure algun beuratge al·lucinògen i pintar l’última cacera.

 

 

*Article recomanatWere the First Artists Mostly Women? - Per Virginia Hughes

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.