,
13/09/2018
Arqueologia
Rols androcentistes de Vilma i Betty

Arqueologia de les dones

Comença el nou curs i si anem revisant els llibres de text d'història, ens trobem un i altre cop amb el mateix. Pocs parlen en clau femenina, i els que intenten parlar dels rols de les dones a la prehistòria, no han fet la feina prèvia de revisar els últims estudis (alguns de fa 10 anys), sobre el paper de la dona dins la societat prehistòrica

Els que som de la generació predigital i vam conèixer el mòdem, recordem com els dibuixos de 'Els Picapedra' ('The Flintstones') i la tasca de cuidadores de la llar i del marit que se li atorgaven a Vilma i a Betty, una visió que entenem fins a cert punt ja que la sèrie va ser produïda als anys 60.

En necròpolis de l'edat del bronze, ja s'ha documentat inhumacions femenines acompanyades amb eines de tall, punyals i joies. A més, estudis com el de Dean Snow (Universitat Estatal de Pensilvania) postulen que les representacions pictòriques en diferents coves prehistòriques europees responen a mans i figures femenines, per tant, podem atribuir a aquestes dones el rol de creadores i transmissores de coneixements.

Avancem fins als anys 70 quan es descobreix a Granada la Dama de Baza (segle IV ane). La troballa dins una sepultura estava acompanyada d’armes i restes òssies de dona. Donant com a bona la hipòtesi que la dona tenia un paper important dins la societat protohistòrica.

Podem afirmar que existeix una visió segada de la realitat dins les societats antigues, però a mesura que les dones hem anat entrant dins el món acadèmic i hem plantejat noves hipòtesis, podem tenir l’esperança que, algun dia, Vilma i Betty deixaran els homes al poblat per anar a caçar amb les altres dones i el cap de setmana s’organitzaran per fer una reunió, beure algun beuratge al·lucinògen i pintar l’última cacera.

 

 

*Article recomanatWere the First Artists Mostly Women? - Per Virginia Hughes

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Tere Gilisbars i sóc Santjaumera. He viscut una llarga temporada a Barcelona, com molts de vosaltres, per estudis i feina. L’arqueologia, la museografia i la comunicació audiovisual són les meves passions. La meva intenció és profunditzar en l'explicació del patrimoni històric ebrenc. Comença el viatge al passat!

03/11/2021
Surto amb el meu millor company de viatge a les4 el matí. Ja havia estat revisant els dies anteriors tot el que ell podria necessitar.
30/06/2021
I un dia qualsevol t’entra un whatsapp i et diuen que han trobat unes fotos antigues de finals dels 50 al fons d’un calaix.
01/12/2020
I si aquest fos un nadal normal a aquestes alçades l’Ana (Zaera) ja ens hauria escrit un correu electrònic per preguntar-nos i votar quin dia ens anava millor per fer el sopar de l’equip del Surtdecasa.
18/03/2020
La història sempre es repeteix i ens ensenya. No és el primer cop que la humanitat s’enfronta a una gran pandèmia, i no serà l’última.
03/09/2019
Posem fil a l’agulla i, per un cop, unes jornades d’arquitectura i arqueologia seran molt més que estar dempeus escoltant als tècnics.
21/07/2019