,
23/06/2018
Arqueologia
Coll de Moro, Gandesa.2015. Foto: Diari digital URV.

Temps d'aqueòlegs

Ja és oficial, l'estiu està aquí, i mentre que molts estudiants decideixen agafar-se vacances per desconnectar i refrescar-se el cos i la ment, d'altres s'apunten a les diferents excavacions programades que es proposen des de les Universitats Catalanes.

Durant torns de dos setmanes, els universitaris i aficionats a l’arqueologia del territori decideixen que la millor opció d'oci és passar-se part de l'estiu dalt de turons, aixecant el nivell superficial a pic i pala per intentar delimitar any rere any el jaciment escollit. Aquestes intervencions programades són encara avui la principal font d'informació de la cantera dels futurs arqueòlegs.

És gràcies a la tasca a ple sol durant 8 hores, aguantant la xafogor i la mosca negra (entre d'altres insectes) que podem obtenir tant al camp com a posteriori al laboratori, resultats que ens apropen any rere any a com era la vida quotidiana dels habitants dels jaciments.

D'aquestes campanyes surten els futurs arqueòlegs que, si han aconseguit superar un estiu sencer enllaçant diferents campanyes d'excavació arreu del territori, difícilment seran capaços de no estimar el ric patrimoni que ens envolta. La Moleta del Remei, la vil·la romana de la Carrova, el Coll del Moro, Sant Miquel del Vinebre, el Castellot de la Roca Roja, Puig Roig del Rojet, La Ferradura i el Castellet de Banyoles, entre d’altres.

La realitat, però, serà un altra. Molts pocs són els que poden viure només de la feina d’arqueòleg, així que ens dediquem a altres feines, més o menys glamuroses, que ens ajuden a pagar les factures i, quan tenim l’oportunitat de tornar a tocar terra, no ho pensem dos cops, ja sigui a casa o a fora del país, on la professió d’arqueòleg està més ben valorada i encara s’hi pot un guanyar la vida.

Així que ja ho saps, surt de casa, posa't la gorra i agafa una ampolla d’aigua! Potser tens prop un jaciment en plena activitat aquest estiu i de ben segur que us deixaran treure el cap i resoldre dubtes.

   

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.

Em dic Tere Gilisbars i sóc Santjaumera. He viscut una llarga temporada a Barcelona, com molts de vosaltres, per estudis i feina. L’arqueologia, la museografia i la comunicació audiovisual són les meves passions. La meva intenció és profunditzar en l'explicació del patrimoni històric ebrenc. Comença el viatge al passat!

01/12/2020
I si aquest fos un nadal normal a aquestes alçades l’Ana (Zaera) ja ens hauria escrit un correu electrònic per preguntar-nos i votar quin dia ens anava millor per fer el sopar de l’equip del Surtdecasa.
18/03/2020
La història sempre es repeteix i ens ensenya. No és el primer cop que la humanitat s’enfronta a una gran pandèmia, i no serà l’última.
03/09/2019
Posem fil a l’agulla i, per un cop, unes jornades d’arquitectura i arqueologia seran molt més que estar dempeus escoltant als tècnics.
21/07/2019
 
11/05/2019
Ahir al vespre vaig entrar per enèsima vegada al facebook i vaig somriure al veure el nou cartell que convida a la gent de totes les edats a participar al festival “Terra Ibèrica” i us explico una mica
02/10/2018
I ara, després de les reunions gairebé clandestines, a hores poc cristianes, i mentre la gent està a casa relaxada, natros hem decidit organitzar un congrés sobre la protohistòria.
13/09/2018
Comença el nou curs i si anem revisant els llibres de text d'història, ens trobem un i altre cop amb el mateix.