Temps d'aqueòlegs

23/06/2018
Coll de Moro, Gandesa.2015. Foto: Diari digital URV.

Ja és oficial, l'estiu està aquí, i mentre que molts estudiants decideixen agafar-se vacances per desconnectar i refrescar-se el cos i la ment, d'altres s'apunten a les diferents excavacions programades que es proposen des de les Universitats Catalanes.

Durant torns de dos setmanes, els universitaris i aficionats a l’arqueologia del territori decideixen que la millor opció d'oci és passar-se part de l'estiu dalt de turons, aixecant el nivell superficial a pic i pala per intentar delimitar any rere any el jaciment escollit. Aquestes intervencions programades són encara avui la principal font d'informació de la cantera dels futurs arqueòlegs.

És gràcies a la tasca a ple sol durant 8 hores, aguantant la xafogor i la mosca negra (entre d'altres insectes) que podem obtenir tant al camp com a posteriori al laboratori, resultats que ens apropen any rere any a com era la vida quotidiana dels habitants dels jaciments.

D'aquestes campanyes surten els futurs arqueòlegs que, si han aconseguit superar un estiu sencer enllaçant diferents campanyes d'excavació arreu del territori, difícilment seran capaços de no estimar el ric patrimoni que ens envolta. La Moleta del Remei, la vil·la romana de la Carrova, el Coll del Moro, Sant Miquel del Vinebre, el Castellot de la Roca Roja, Puig Roig del Rojet, La Ferradura i el Castellet de Banyoles, entre d’altres.

La realitat, però, serà un altra. Molts pocs són els que poden viure només de la feina d’arqueòleg, així que ens dediquem a altres feines, més o menys glamuroses, que ens ajuden a pagar les factures i, quan tenim l’oportunitat de tornar a tocar terra, no ho pensem dos cops, ja sigui a casa o a fora del país, on la professió d’arqueòleg està més ben valorada i encara s’hi pot un guanyar la vida.

Així que ja ho saps, surt de casa, posa't la gorra i agafa una ampolla d’aigua! Potser tens prop un jaciment en plena activitat aquest estiu i de ben segur que us deixaran treure el cap i resoldre dubtes.

   

*Surtdecasa.cat no es fa responsable de la redacció i contingut d'aquest post.