La ruta de les ermites (I)

Gaudeix de la tranquil·litat i el patrimoni cultural a les Terres de l'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
06/01/2012
Entorn
Sabeu que a les nostres terres hi ha un gran nombre d'ermites? El que aquí us proposem és que feu una ruta pels principals santuaris de casa nostra. Normalment, es troben en llocs amb un gran valor paisatgístic i, a més, són construccions que tenen un gran valor cultural. Més enllà de peregrinacions, us proposem que feu excursions per conéixer-les, per gaudir del valor arquitèctonic, de la calma, de la tranquil·litat i, si sou creients, per encomanar-vos a la divinitat. Si voleu més iformació podeu consultar el llibre Pregàries i Senders publicat pel Bisbat de Tortosa.
 
En aquesta ocaió us presentem les ermites que no us podeu perdre a la Ribera d'Ebre:
 
Ermita de Sant Miquel (Ascó)
Consta que, ja al 1631, era un lloc de peregrinació dels habitants d'Ascó i de Flix. Aquesta ermita està situada a l'entrada de la població i, el dissabte de Sant Miquel, es fa la processó que porta la imatge cap a l'ermita.
 
Ermita de la Mare de Déu del Pilar (Benissanet)
Va ser construïda a les afores del poble al 1769. Va ser costejada pel matrimoni del capità Felipe de Ove amb Rosa Maria Gil de Frederich. Al segle XVIII, va heretar-la la familia de Cal Pedret, qui va instaurar l'actual festivitat de la pilarica. A la Guerra Civil va quedar parcialment afectada, però fou reconstruïda.
 
Ermita de la Mare de Déu del Remei (Flix)
Situada en un espai molt pintoresc a 6 quilòmetres de Flix. El dilluns de Pasqua se celebra una romeria, on moltes persones agraïdes pels favors que atribueixen a la Verge del Remei li adrecen moltes pregàries.
 
Ermita de Santa Magdalena (Garcia)
Situada en un paratge natural imponent. Està construïda sota una immensa roca en forma d'antre, que cobreix l'ermita per damunt de la taulada i la casa de l'ermità. Hi ha un porxo d'obra, al fons del qual hi ha una font que brolla de la mateixa roca.
 
Ermita de Sant Domingo (Rasquera)
Situada a les afores del poble, als primers contraforts de la Serra de Cardó. A l'exterior de l'ermita hi ha un enorme balcó natural des d'on es pot contemplar a vista d'ocell el poble de Rasquera, la serra de Pàndols i Cavalls, la serra de Tivissa i el mateix riu Ebre.
 
Ermita de Santa Maria Magdalena de Berrús (Riba-roja d'Ebre)
L'església d'arquitectura típica dels Templers, és una petita construcció gòtica de planta rectangular. Diu la llegenda que a Berrús hi va haver una epidèmia i els habitants van fugir cap a altres pobles veïns. Després, un cop a l'any, tornaven a l'ermita per venerar la seua antiga patrona.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar