Tardor

Foto: 

Anna Zaera
Ruta cap al Faig Pare

Les cinc sortides de tardor a les Terres de l'Ebre

Paisatges de muntanya on observar la caiguda de les fulles i el canvi de color de la natura
Surtdecasa Ebre
,
05/10/2019
Entorn
La natura, a la tardor, és un espectacle de colors. Et proposem viure-ho de prop. I és que cada cop ho tenim més clar: vivim en un paradís! I la UNESCO ho sap. Per això va declarar les Terres de l'Ebre com a espai natural i humà únic a tot el món, atorgant-li el reconeixement de Reserva Natural de la Biosfera. Si us agrada caminar, aquí teniu cinc propostes.

Per aquelles ànimes sensibles per a les quals sortir al bosc és molt més que passar un dia de lleure, aquest article en què explica la sortida al bosc com a ritual iniciàtic pot ajudar-vos a que l'experiència sigui encara més profunda.

1. Faig Pare i Pi gros
Quan arriba el mes de novembre, molts no fallen a la cita amb el Faig Pare de la Fageda del Retaule. Potser és un dels arbres monumentals més bells del territori i és que les seves arrels en forma de serp dibuixen un collage natural ple de potència. És un arbre monumental d'uns 250 anys i de 25 metres d'alçada i 4 de perímetre. Està inclòs dins la llista d'arbres monumentals i protegits per la Generalitat de Catalunya. Si hi voleu anar, heu d'anar fins La Sénia, al Montsià, i endinsar-vos pel camí de terra que trobareu passat l'embassament. La seva visita és una bonica excursió que, malgrat el terreny pedregós d'alguns dels seus trams, és apte per fer amb nens. Si teniu ganes de caminar una mica més, uns dos quilòmetres, un cop al Faig Pare us podeu allargar fins el Pi Gros. Un enorme pi, també catalogat com a arbre monumental d'uns 31m d'alçada.

2. Les migracions a la Reserva de Sebes
Sense dubte, aquesta és una de les excursions més originals que es poden fer a la Ribera d'Ebre, ja que et dóna la possibilitat de conèixer la Reserva Natural de Sebes amb tota la seva riquesa ornitològica. El lloc de sortida que us proposem és el pont de Flix i la durada és aproximadament de tres hores. La Reserva de Sebes us permetrà descobrir espècies com la cigonya blanca. És del tot normal veure-la alimentant-se al costat dels cavalls de la Camarga que pasturen pels prats inundats, o bé al seu niu. Actualment és l'única colònia de cria de l'espècie a la província de Tarragona. Des de Flix s'hi arriba tot creuant el pont sobre el riu Ebre i, 50 metres més enllà, es canvia de sentit per agafar el camí que trobarem a mà dreta just abans de tornar a entrar al pont. S'anirà fins al Mas del Director, Centre d'Informació de la Reserva, i s'agafarà el camí que, des de davant de l'edifici, ens porta a una passarel·la de fusta fins a l'observatori de la bassa. De tornada es passa per davant del centre d'informació i s'agafa el camí que segueix paral·lel al riu, fins arribar a una segona passarel·la que condueix el visitant fins un bosc de ribera exuberant. 

 


3. Arbres monumentals a la Terra Alta
La Terra Alta és una comarca que a la tardor resulta especialment inspiradora, ja que alguns arbres comencen a perdre les fulles i els altres es mantenen verds i impertorbables. Aquí us presentem una ruta potser poc coneguda però molt interessant. Iniciem l’excursió a l’àrea recreativa de La Franqueta, al terme d’Horta de Sant Joan. Des d’allà seguirem els indicadors que ens porten cap al Mas de Josepó, on hi trobarem el primer arbre monumental, el famós auró de Josepó. Continuant per la sendera, senyalitzada, farem cap al Pi Ramut i al Pi Pimpoll, dos pins d’unes dimensions impressionants i una alçada de vertigen, un punt immillorable per fer una paradeta i emprendre el camí de tornada. 

4. Els faigs de La Vall
Des de Roquetes agafem la TV-3421 en direcció a La Sénia, creuem el Mas de Barberans i a dos quilòmetres aproximadament, trobem un senyal a mà dreta que indica 'Àrea de lleure de la Vall'. Agafem aquest camí de terra i el seguim sense apartar-nos del ramal principal. En cinc quilòmetres trobem a mà dreta una passarel·la de fusta que creua el barranc on comencen dos dels itineraris. Seguim una mica més fins que un senyal ens desvia cap a l'Àrea de lleure de la Vall. A mesura que ens endinsem al barranc de la Vall, apareixen imponents parets de roca i el paisatge es cobreix de boscos de pi i alzina entre els que hi destaca la presència de faig. Dos indrets reclamen especial atenció: les formacions geològiques del Racó dels Capellans i els cingles i boscos de les Faixes Tancades. Una joia d'excursió!

5. Les Roques de Benet
Aquestes impressionants roques són una de les formacions muntanyoses més característiques i emblemàtiques del Parc Natural dels Ports. Les seves parets verticals de conglomerat s’aixequen gairebé 300 metres i cauen a plom sobre un sòcol calcari. Us proposem pujar a un dels cims més representatius de la Terra Alta des de la pista forestal que porta a l’àrea recreativa de La Franqueta. A Horta de Sant Joan diuen que aquestes muntanyes són les que van inspirar Picasso per crear el seu particular estil pictòric, el cubisme. Un cop fet el cim, les vistes sobre la Terra Alta i el Matarranya són espectaculars.

A

També et pot interessar