Jump to navigation
"Venim del món de l'associacionisme i la nostra idea és convertir el projecte en cooperativa", assegura Paco Lavega, un dels tres integrants, amb Maria Garcia i Maite Roig del projecte Scultur, que agafa les primeres síl·labes de cultura i turisme per definir el seu nom. Aquest serà el nucli dur de la iniciativa tot i que esperen anar teixint col·laboracions amb altres professionals que els ajudin a muntar sortides per diferents espais de les Terres de l'Ebre i també els territoris veïns. De fet, Garcia, que és arqueòloga i historiadora de l'art de formació, aportarà també la seva vessant més didàctica per poder apropar el patrimoni tant a grups de visitants com a escolars. Roig, per la seva banda, serà l'encarregada de gestionar els grups i totes les tasques que requereixin més cura i organització, assegura Lavega (Ulldecona, 1964), que és tècnic superior en gestió d'empreses turístiques i participa activament en diversos projectes patrimonials d'àmbit local i territorial.
"En aquests moments estem treballant tant a Ribera d'Ebre, com al Priorat i al Montsià principalment", assegura Lavega. Estem col·laborant amb el projecte 'Camins dels Càtars', que s'encarrega d'estudiar i senyalitzar les vies que utilitzaven els integrants d'aquesta ordre per moure's per Europa. Recuperant històries ocultes, llibres amagats i llegendes herètiques. "Tot i que el que més ens agrada és la prehistòria i la protohistòria, ara estem recuperant espais de la Guerra Civil espanyola, perquè és l'àmbit on hi ha més feina a fer", assegura Lavega. "Volem posar en valor aquests espais per veure si poden convertir-se en actius culturals i de quina manera es poden difondre per ser font de riquesa per la comarca on estem treballant", diu.
Paco Lavega
En aquest sentit, assegura que hi ha una tasca pendent important. "Ara estem recuperant la feina d'un temps on la cosa ha estat bastant abandonada", assegura. "Fins als anys 80 no es va crear el Departament d'Arqueologia de la Generalitat, i encara hi ha molt patrimoni que és poc conegut. Sempre quan diem romànic català pensem amb el Pirineu, i no sabem que hi ha una esglèsia romànica a la Palma d'Ebre; o una gran portalada romànica a Gandesa", explica.
"És comprensible que durant un temps la gent hagi volgut oblidar, però ara hem d'intentar recuperar aquesta memòria històrica. A Vinebre estem investigant que hi havia un dels campamets més rellevants de la Batalla de l'Ebre, un lloc que tenia una importància estratègica ja que s'havia donat l'ordre d'iniciar el pas del riu cap a Ascó", explica Lavega d'un dels projectes on en aquests moments estan dedicant més esforços.Esperit cooperatiu"Volem ser cooperativa perquè creiem en el món de l'associacionisme, en aquells projectes on tothom aporta el millor que té", diu. "Ens interessa més contribuir a donar a conèixer el patrimoni que el rendiment econòmic", diu Lavega, que forma part d'un dels projectes assessorats per l'Ateneu Cooperatiu de les Terres de l'Ebre.
L’Ateneu Cooperatiu Terres de l’Ebre ha realitzat en els últims mesos una sèrie de xerrades informatives arreu del territori amb l’objectiu d’assessorar associacions i entitats sense ànim del lucre en temes fiscals. Aquesta activitat d’assessorament a entitats i associacions del territori és un dels eixos centrals de l’Ateneu que té com objectiu principal enfortir l’economia social i el cooperativisme al territori.
Facebook Scultur. Serveis Culturals i Turisme