Jump to navigation
El documental 'Sí als bous', que es podrà veure en sales independents de les Terres de l'Ebre i del Camp de Tarragona, no aborda solament la qüestió dels bous sinó que és una reflexió molt més profunda i estructural sobre la relació de subordinació que tenim amb els animals. "Al meu entendre, la història de la humanitat és justament una història caracteritzada per la violència i la jerarquia, i el nostre compromís com a individus i societat ha de ser el de treballar per revertir les idees opressives que hem heretat del passat. Vivim en una societat que ha creat una distinció artificial entre els humans i la resta d’animals per poder fer-los pràcticament tot el que vulguem per al nostre benefici", explica Moreno. Una circumstància que, segons ell, a les Terres de l'Ebre pren forma de correbous. "En el cas concret dels correbous, la violència cap als bous continua passant, en bona part, perquè aquesta no és percebuda com a tal, ja que el lobby de la tauromàquia ha creat un discurs interessat que normalitza la violència cap a aquests", assegura.
Moreno, que és biòleg de professió, va començar fa anys amb la fotografia per captar aquella realitat exterior que era del seu interès. A poc a poc, va anar explorant les tècniques del documental perquè li permetia una manera més efectiva de narrar. "Vaig acabar migrant cap al documental després de sentir-me frustrat amb la fotografia i no poder transmetre el que volia amb imatges estàtiques. El documental per a mi és un mitjà d’activisme que em permet fer reflexions sobre temes d’ètica animal i, al mateix temps, donar el màxim protagonisme a les víctimes de la injustícia en concret, com en el cas dels bous en els correbous". En aquest cas, segons Moreno, no es tracta d'explicar si els animals pateixen o no, sinó de fer que les imatges parlin per elles mateixes. "Fent aquest documental, no expliquem com els bous pateixen en els correbous, sinó que mostrem aquest patiment, la qual cosa té molt més impacte", diu.
Jusep Moreno en un moment de la gravació | Foto: CedidaUn altre aspecte que crida l'atenció del documental és el títol. En un primer cop d'ull no acabes d'entendre si es tracta d'un documental a favor o en contra dels correbous. El títol sembla jugar amb l'equívoc, potser també per atreure les mirades d'aquelles persones més aficionades als correbous. "De forma convenient per al lobby de la tauromàquia, a les Terres de l’Ebre s’acostuma a dir “sí als bous” per dir “sí als correbous” quan en realitat aquestes dues expressions són contradictòries. El que volia fer amb el títol és reclamar que estrictament, el clam “sí als bous”, referint-se als bous com a animals i individus, és un eslògan animalista i ha de voler dir necessàriament “no als correbous”, ja que aquestes activitats són un exemple de violència i maltractament cap als bous", explica Moreno.
Pel que fa a les imatges, el realitzador ha optat per un documental amb pocs diàlegs, més aviat hi ha una forta aposta per l'observació. "El documental és principalment mut i posa el focus en els bous i en les seves experiències durant els actes taurins. És un testimoni de com el patiment dels bous és inseparable dels correbous", explica. Un documental que, segons ell, és un al·legat més, i des del propi territori, contra l'abolició dels correbous.
Instagram Branta Films