Laly Ayguadé Company

Foto: 

Cedida
Laly Ayguadé Company presentarà 'Runa'

Els 10 espectacles imprescindibles del Deltebre Dansa 2023

Tindrà lloc entre el 3 i el 16 de juliol a diferents espais de Deltebre, al bell mig del Parc Natural del Delta de l'Ebre
Surtdecasa
,
29/06/2023
Espectacles
El Festival Deltebre Dansa compleix 18 anys com a epicentre internacional de la dansa i el circ més contemporanis al cor del Delta de l'Ebre, amb Akram Khan, Wim Vandekeybus, Jasmin Vardimon i Lali Ayguadé com a convidats destacats. El Festival Deltebre Dansa anuncia tota la programació, horaris i espais d'aquesta 18a edició, que tindrà lloc entre el 3 i el 16 de juliol a diferents espais de Deltebre, al bell mig del Parc Natural del Delta de l'Ebre. Sota el lema 'Movement matters' posa de relleu la importància dels petits gestos i apel·la a la funció reivindicativa de la creació artística. En paraules de Roberto Olivan, fundador i director artístic del Festival, "qui sap si tal vegada Deltebre Dansa pugui ser la llavor que germini un nou petit-gran canvi". A més de la programació d'espectacles, un dels pilars fonamentals del Festival és la formació de professionals. Més de 180 ballarins de més d'una cinquantena de nacionalitats es desplacen anualment fins a Deltebre per rebre formació de la mà de diferents referents de la dansa i el circ contemporanis.

1. Compagnie Defracto
A la carpa, tindrà lloc 'Yokaï Kemame, the spirit of the hairy beans'. Yokai en japonès significa l’ànima d’una cosa que ha viscut prou temps com per donar-li una ànima. Gràficament, la paraula yokai és una combinació de dos ideogrames: «fenomen» i «desconegut». Inspirats per aquesta creença, el francès Guillaume Martinet i el japonès Hisashi Watanabe van decidir en aquest duet trobar el «yokai» dels seus malabars! Tancats en un dispositiu quadrifrontal, amb objectes més o menys rodons enganxats per Sakurako Gibo, han creat una altra manera de fer malabars, entre la manipulació i la contorsió. Del seu plantejament sorgeix un malabarisme, experimental, divertit, tenyit d’una certa animalitat que renova radicalment el que sabem d’aquesta disciplina de circ.
>Quan? Dilluns 3 juliol

 

La cooperativa Maura Morales presentarà 'Epic Dermis' | Foto: Cedida
2. Cooperativa Maura Morales
La cooperativa Maura Morales representarà 'Epic Dermis', una peça basada en el sentit del tacte. Fins i tot abans d’escoltar, olorar i tastar, sentim, sentim el tacte. 'Epic Dermis' és un pas de frontera, una dansa sobre la pell. La pell és l’òrgan més gran de l’home i, al mateix temps, la seva frontera sensible entre jo i el món. Cada toc és tant un signe de tendresa com un indici de perill potencial. Cada toc explica una història sobre allò conegut, sobre allò desconegut, explica una història en què el jo busca el seu lloc al món. Cada toc explica un vocabulari hàptic, ple de poder i anhel, de dolor i cura. La "societat sense contacte" (Elisabeth von Tadden) s’embolica en una paradoxa: l’anhel d’independència i la desconnexió reflectida en una singularització creixent es converteix en un aïllament sense contacte: l’ésser humà intacte com una mónada aïllada d’una societat hipersensible. 'Epic Dermis' també parla en contra d’aquesta imatge aterridora, parla de la plaent obertura del món, parla de la necessitat de supervivència.
>Quan? Dimecres 5 juliol

3. Nit solidària i de circ
La nit del circ serà dijous i estarà presentada pel mestre Kerol, un home que domina varies disciplines artístiques: malabars amb micròfons, ninjitsu amb patins, llançament de discs de vinil, "human beatbox"… L’escenari es planteja com un lloc sagrat en el que metamorfosejar-se i passar de la performancexamànica a la comèdia, dinamitant, així, totes les fronteres existents entre els diferents llenguatges escènics. Ell serà l'encarregat de presentar els diferents artistes convidats d'aquesta nit solidària.
>Quan? Dijous 6 de juliol.

4. Concert Dragon Rapide
Carlos de López, Rodrigo Iglesias, Oscar López, Xus Arasa, David Bonilla, Alberto López i Gersham Garrido són els encarregats de fer aquest remember musical dels anys 80 i 90 a l'exterior de la carpa del Deltebre Dansa. Prèviament tindran llocs diversos espectacles de dansa a l'interior de la carpa com per exemple el Alicia Verdú Macián, el Marcelo Javier Guaigua i Lèmia Boudhiaf que porta per títol 'Me fui con tu nombre' o el de Juan Jesus Guiraldi 'Clarity', un artista que està en constanrt moviment, creant espais, teixint experiències amb persones i llocs. Incloure els altres i sentir-se inclòs, aprendre d’un mateix i d’altres, crear i reviure espais per a l’evolució i la revolució del moviment.
>Quan? Dissabte 8 juliol.

5. Creació Deltebre Dansa 2023
'De Zambombes i Parrandes' és una proposta escènica que neix amb l’objectiu de fomentar la cohesió social, utilitzant les arts escèniques com a eina inclusiva i transformadora. La creació genera un espai que ens permet compartir experiències a través del ball, la improvisació i les dinàmiques de composició, una investigació comunal que desemboca en la creació de diferents escenes. Es construirà una dramatúrgia col·lectiva per posteriorment compartir-la amb els veïns de Deltebre i generar un espai de benestar social.
>Quan? Diumenge 9 juliol

 

ROPA presentarà 'Gold' | Foto: Jesús Robisco
6. ROPA/Roberto Olivan Performing Arts
Roberto Olivan reflexiona en aquest espectacle sobre la riquesa de la diversitat i el dualisme entre profunditat i superficialitat, portant a escena ballarins amb personalitats molt diverses que són un reflex de la pluralitat social. Una ballarina d’arrels gitanes, un ballarí amb acondroplàsia, una intèrpret que tot just arrenca la seva carrera professional i ell mateix, amb tot el seu bagatge, trajectòria i edat. Una selecció d’intèrprets allunyada dels canons convencionals, que proposa reflexionar sobre les veritats interiors, les normalitats quotidianes i l’or -la llum- que tots portem dins. 'Gold' convida a la convivència i la tolerància en un espai en el qual l’individu accepta els reptes i els obstacles de la vida, perquè la bellesa també forma part de la fragilitat. La veritable bellesa no està en la superficialitat, sinó que està en allò desigual, autèntic i genuí que de vegades intentem camuflar i evitem exposar.
>Quan? Dimarts 11 juliol.

7. Cia. Nadine Gerspacher
Krump és una de les disciplines més dures que ofereix el món de la dansa: una mena de còctel molotov de dansa contemporània. Nadine Gerspacher es va unir amb èxit amb Arias Fernandez per a la seva nova peça RE., incorporant un especialista que crea el major contrast possible. al llenguatge de dansa matisat i complex del ballarí i coreògraf natiu de Friburg, utilitzant aquest estil cru i explosiu d’street dance, els dos junts, amb el seu duet, exploren les diverses polaritats d’una societat profundament dividida per la crisi del corona virus i els individus que viuen a això. RE. ara prem el botó RE-SET, que atura l’agitació de la pandèmia i, mitjançant una mena de reconfiguració, ofereix la possibilitat d’un nou començament. Amb imatges impressionants, de vegades subtils, de vegades extremes, RE. condueix l’audiència a través de cicles de moments opressius i alliberadors, des de situacions aparentment desesperades fins a solucions inesperades.
>Quan? Dimecres 12 juliol.

8. Laly Ayguadé Company
Contes d’un altre món. D’una altra època. En aquest paisatge caòtic, dos humans investiguen entre enderrocs, tractant de reimaginar, de tornar a sentir el que una vegada va ser, el que una vegada van ser. Intuint el passat. Persones innocents que, ara, converteixen aquestes ruïnes en aliats, en jocs per entendre la realitat. 'Runa' posa de manifest la bellesa d’aquell passat fràgil, del qual no en queda gaire, per agafar-se a la vida. A través del moviment abstracte i del cos en dimensions i relacions al pes, aquests personatges ens tornen a l’essència del que som: éssers afectats pel temps. Com seguir endavant quan la Runa és a la ment?
>Quan? Dijous 13 juliol.

9.Open Stage Night ‘La nit animal’
Es tracta de la nit dedicada a les danses urbanes. Comptarà amb la presentació de l’Open Stage Battle per les "Hermanas Gestring" que amb els seus mantres i cançons embruixaràn el públic perquè no pugui parar de ballar. Per segon any consecutiu, i donat l’èxit de la primera edició, s'obrirà l'escenari a la improvisació i a l’exaltació de l’art urbà al més pur estil de les ‘batalles de galls hip-hoperes’ però sense la part competitiva. Actuacions improvisades per alguns dels millors ballarins que existeixen actualment. Tots els participants dels workshops PRO i el públic general que tingui  ganes de celebrar, ballar i de compartir el seu moviment, tenen una cita a l’Open Stage Night. Una nit d’art, d’espontaneïtat, de sortir a escena sense prejudicis i de degustar tota la creativitat del Deltebre Dansa. Una invitació a l’escenari per gaudir de la dansa. En aquesta segona edició de l’Open Stage Night volen convertir aquesta nit en ‘La nit animal’. Així, s’estableix una segona nit solidària al festival que, en aquest cas, serà a favor de les entitats animalistes locals: DeltaRescat i Progat Deltebre. D’aquesta manera, es convidarà al públic a portar menjar, medicaments i material divers (mantes, medicaments, bevedors i menjadors…), que seran donats a aquestes associacions.
>Quan? Divendres 14 juliol.

10. Col·lectiu Tqm
TQM neix de la unió dels artistes Tanja Haupt i Nacho López (Circonautas), Asvin López i Toni Gutiérrez (La Fem Fatal), Mila Martínez i Sait Tamir. El sector artístic contemporani considera el públic com a part indispensable del fet escènic, i des de TQM fan l’esforç creatiu conjunt de descobrir les noves possibilitats que ens ofereix el context que estem vivint. VoloV s’inspira en l’obra clàssica 'Els Ocells', una obra escrita per Aristòfanes; dramaturg i còmic grec (448 aC - 380 aC). En ella es relata la història d’uns viatgers que fugen de les continues disputes que tenen lloc a Atenes. Viatgen a la cerca d’un món feliç i lliure, on regni la pau i la concòrdia entre els seus habitants.
>Quan? Dissabte 15 juliol.

Més informació: 

A

També et pot interessar