Varietès Col·lectives

Foto: 

Cedida
Llibert de la família Strange durant un epectacle

Varietès Col·lectives, recuperant l'essència del cabaret artístic

Col·lectiu Cultura organitza cada mes un espectacle sobre un procés creatiu d'un dels artistes del territori
Anna Zaera
,
22/05/2024
Espectacles
Els espectacles de Varietès són coneguts als pobles perquè era aquell moment festiu en què s'exhibien espectacles de diferents disciplines, sempre amb un aire festiu i desacomplexat. El moment en què en els nostres carrers arribava la festa i la disbauxa. El Col·lectiu Cultura, liderat per Xènia Gaya, ha recuperat aquest concepte per donar visibilitat als artistes del territori. Amb el títol Varietès Col·lectives, la idea és programar a professionals del territori, amb peces o intervencions inèdites al mig del carrer.

"El que volem és promocionar als membres que formen part de la xarxa col·lectiu cultura i sobretot a aquells creatius o artistes que estan treballant en un projecte o proposta artística" assegura Xènia Gaya, impulsora de la iniciativa que complementa el Catàleg de professionals de la cultura que també s'impulsa des de Col·lectiu Cultura. Les Varietès serveix també perquè el mateix artista pugui testejar i arribar d'una manera molt tranquil·la al públic, quan la peça es troba en una fase de desenvolupament. En aquesta exhibició que té lloc davant del local de Col·lectiu Cultura, a Ulldecona, el carrer té un protagonisme molt especial. "El que hem vist que passa amb les Varietès és que la línia entre artista i públic desapareix, són accions compartides, no hi ha escenari sinó que es generen espais on una persona explica i comparteix i les altres hi participen de manera molt activa" relata Gaya. "En aquests mesos de Varietès, des d'octubre de 2023 fins al maig del 24 el que ens hem adonat és que aquesta proposta mensual ha generat un espai de trobada per persones que igual no van a un festival o a una exposició, però sí que els agrada sortir al carrer" afegeix.

El nom de Varietès també ha arrelat de manera molt fàcil. "Jo tenia la proposta molt clara, però no sabia quin nom posar-li, em sortia speakers' corner, i recordo que Zoraida Roselló, del festival Rihihiu, em va dir: ja n'hi ha prou d'usar noms en anglès! Va ser ella la que em va proposar la paraula i crec que va encertar-la" diu. "Realment ens sentim molt còmodes amb aquesta paraula, que ens remet a París, diversitat, llibertat. És una paraula molt sexy" comenta Gaya.

  • imatge de control 1per1

 

El col·lectiu Dones Artistes Rurals davant de Lo Local | Foto: Cedida
Durant aquest any 2024 ja han estat uns quants els artistes que hi han passat. Alguns noms són el punxadiscs i fotògraf Marc Goodfellah; el periodista i creador Josep Juan Segarra; l'artista i ballarina Mar Grifoll, la companyia de la creadora i artista visual, Gualgami; l'actuació del grup faldut Morgital o la família Strange. "Ara n'estem preparant una grossa per al mes de novembre. Una festa col·lectiva on tots els membres de la xarxa tinguin un espai de diàleg i puguin mostrar les seves propostes, volem generar interrelacions entre nosaltres. Estem treballant en el fet que els artistes es relacionin amb altres públics com fer una iniciativa amb el Casal de gent gran del poble, o també la itinerància Varietès, i moure'ns per Ulldecona" explica l'ànima d'aquesta iniciativa.

A més, per estar informat de les coses que passen en cada Varietès, Col·lectiu Cultura proposa donar-vos d'alta en el butlletí mensual, on s'explica, a banda de cada Varietès, moltes més iniciatives que passen a Terres de l'Ebre.

Més informació: 

A

També et pot interessar