Opinions sobre Litterarum 2016

Foto: 

Cedida
Joana Serret, Ferran Roca, Mònica Sales, Marc Sampé i Sergio Bassa

Què és per a tu Litterarum? La gent opina!

Persones de les Terres de l'Ebre valoren aquest esdeveniment cultural que se celebrarà aquest cap de setmana a Móra d'Ebre
Anna Zaera
,
25/05/2016
Espectacles
Tot està a punt a Móra d’Ebre per acollir la novena edició de Litterarum. Fira d’Espectacles Literaris, un esdeveniment cultural que durant tres dies, del 27 al 29 maig, convertirà la capital de la Ribera d’Ebre en l’epicentre de les lletres posades a escena i que, com cada any, coincideix amb la Fira del Llibre Ebrenc, l’aparador de la producció literària i editorial d’autors o de temàtica de les Terres de l’Ebre i de la seua àrea d’influència. Hem volgut preguntar a diverses persones de les Terres de l'Ebre què representa per a ells aquest festival d'espectacles literaris i això és el que ens han contestat!

1. Mònica Sales, professora de literatura catalana al Campus Terres de l'Ebre de la URV (EMD Jesús)
"És una manera de fer visual allò que sovint només trobem al paper. Crec que Litterarum permet que molta gent s'apropi als nostres autors a través de les representacions. Sé bé què representa intentar consolidar una fira literària perquè he col·laborat molt anys amb la de Jesús i ara en sóc la responsable com a regidora de cultura. Encoratjo la gent de Móra d'Ebre a continuar endavant i a convocar-nos any rere any tant a Litterarum com a la Fira del Llibre Ebrenc que donen empenta a les nostres lletres".

2. Sergio Bassa, llibreter a la Papereria La Bassa (Móra d'Ebre)
"Per a nosaltres significa la celebració d'un esdeveniment molt important dins el nostre calendari, el qual ens porta a reunir-nos sovint amb col·legues llibreters i els organitzadors del Litterarum. Aquests propers dies, els nostres escriptors, editors i actors són protagonistes juntament amb els lectors, clients i amics. La literatura vessa dels taulells, les places i els escenaris. A més, serem testimonis privilegiats amb una de les novetats d'enguany, la Residència Creativa de Maria Cabrera & Bikimel i Jordi Llavina & David Carabén, que s'instal·laran al nostre aparador amb l'espectacle musicoliterari resultant d'aquesta experiència 100% Litterarum."

3. Roman Aixendri, filòsof i escriptor (EMD Campredó)
"Litterarum és allò que jo somiava quan era petit i anava amb els meus pares a diferents fires de les Terres de l'Ebre. Normalment hi havia tractors, cotxes, piscines i jo buscava llibres, només llibres, però no n'hi havia. Per a mi, representa un oasi que cal cuidar. En clau ebrenca, cal dir que Litterarum connecta les nostres terres amb altres territoris i, per tant, trenca fronteres. Veig Litterarum, en aquest sentit, una necessitat i una possibilitat d'acabar amb etiquetes que poden fer replantejar moltes qüestions com, per exemple, què significa ser un escriptor "ebrenc"? Les obertures a l'exterior sempre fan que rebem noves coordenades i aquestes asseguren un enriquiment."

4. Joana Serret, directora de la Biblioteca Sebastià Juan Arbó (Amposta)
"Jo crec que Litterarum és un referent per a tots, i per a mi en particular, és una guia amb molta credibilitat per poder portar a les "meues Jornades", les Jornades de les Lletres Ebrenques que se celebren a Amposta. Sempre que puc hi he anat. Com a persona que estimo el món del llibre amb totes les seves vessants, ja sigui musical o poètica, hi trobo un espai molt agradable. A més, sé de primera mà l'esforç que comporta organitzar un festival com aquest i per això ho valoro molt".

5. Mireia Grangé, activista cultural (Benissanet)
"Litterarum és un espai de trobada de la gent del territori. Suposa posar veu, forma i música a relats, llibres, poemes... i deixar-se portar. I tot això en espais de Móra d'Ebre, que potser mai abans s'havien utilitzat com un escenari, com la Casa Montagut, l'embarcador, o altres petits racons del poble. És un espai per gaudir. I cada any amb més qualitat. No us ho perdeu!"

6. Ferran Roca, coordinador del teatre La Llanterna (Móra d'Ebre)
"Jo penso que la Fira del Llibre Ebrenc i Litterarum han esdevingut un dels fenòmens culturals més rellevants al territori, amb una abast a tots els Països Catalans. Móra d'Ebre i les Terres de l'Ebre se situen en el mapa de la cultura literària de qualitat durant un cap de setmana i són referents per a altres festivals i esdeveniments culturals. Si no existissin, segurament s'haurien de crear, com a eina de difusió de la nostra literatura, d'una forma moderna i actual."

7. Marc Sampé, pedagog (Vilalba dels Arcs)
"Litterarum per a mi és un somni literari, un conglomerat d'espectacles que et conviden a viure les lletres en primera persona. S'agraeix molt que al nostre territori s'organitzin esdeveniments com aquest que aporten un valor afegit a la nostra cultura i, a més, apropen la literatura tant a grans com a petits".

8. Xell Aixarch, bibliotecària de la Biblioteca Marcel·lí Domingo (Tortosa)
"Crec que posar en valor la literatura ebrenca és una assignatura pendent i iniciatives com Litterarum ajuden a escurçar distàncies. Però, per a mi, l’aspecte més rellevant i més delicat són les propostes de creació literària que s’hi poden veure i que ens acosten la literatura des d’una altra perspectiva. El plaer d’escoltar un text passat pel sedàs subjectiu de qui el llegeix, deixar-se endur per una veu desconeguda i suggerent que et captiva, l’impacte d’una proposta escènica atrevida i trencadora o el binomi entre música i literatura ens permeten una altra vivència del text, a través de l’emoció compartida i l’experiència col•lectiva que mai deixa indiferent."

9. Miquel Esteve, escriptor (Móra la Nova)
"El més notori, quant a mi, de La Fira del Llibre Ebrenc i Litterarum és que esdevé una consciència col·lectiva cultural ebrenca que neix en un indret molt concret, a redol del riu, però que amb el seu propi segell nadiu transcendeix cap a la consciència cultural del país. Aquesta energia vibratòria cultural ebrenca ha sabut expandir-se positivament i ha comptat amb el suport i la complicitat vibratòria de llibreters, agents culturals, escriptors, biblioteques, lectors, institucions i paisatge per a assolir-ho."

  • imatge de control 1per1

 

 

 

Més informació: 

Litterarum. Fira d'espectacles literaris
Del 27 al 29 de maig - Móra d'Ebre
Fitxa d'agenda Surtdecasa 

A

També et pot interessar