Litterarum 2016 - Espectacles

Foto: 

Cedida
Alguns dels espectacles literaris de Litterarum 2016

Els 10 imperdibles de Litterarum

Móra d'Ebre acull del 27 al 29 de maig aquest festival d'espectacles literaris
Surtdecasa Ebre
,
23/05/2016
Espectacles
La literatura dels Països Catalans convertida en espectacle. Aquesta és la filosofia de Litterarum, el festival que els dies 27, 28 i 29 de maig, convertirà Móra d’Ebre, un any més, en l’epicentre de les lletres posades a escena. Enguany s’hi representaran un total de 17 espectacles de companyies de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. L’Any Llull marca especialment aquesta novena edició ja que enguany se celebren els 700 anys de la seua mort. De fet, tres dels espectacles que es presenten estan inspirats en l’escriptor i humanista mallorquí. També Vicent Andrés Estellés i Blai Bonet estaran molt presents en aquest Litterarum 2016 i compartiran protagonisme a l’obra 'Cos', amb dramatúrgia d’Albert Roig. El festival compleix una doble funció: exhibir algunes estrenes per captar l'atenció dels programadors de tot el país, i també oferir diferents espectacles per al públic general. Us hem volgut fer una selecció de les millors peces que podreu gaudir en obert, perquè traceu la vostra ruta escènica. No perdeu l'oportunitat de redescobrir els clàssics més contemporanis de la literatura catalana, al costat del riu Ebre. Una experiència que us transformarà!

1. 'Les extraordinàries aventures de Pere Calders' de Micro Troupe
Aquest espectacle és una adaptació dels contes 'Invasió subtil', 'La lluna a casa' i 'La rebel·lió de les coses' de Pere Calders. En aquesta història, dirigida a un públic d’1 a 5 anys, podrem veure com en Perico Calderer s’entesta a descobrir un japonès entre els seus veïns. Però també sap veure la poesia d’allò quotidià i, innocentment, vol ficar la lluna dins la seva cambra. En el seu petit món absurd, els objectes també estan preparats per a la seva rebel·lió que pot fer canviar, fins i tot, la marxa de la funció.
Quan? Dissabte 28 de maig a les 10:30h a la Biblioteca Comarcal.

2. 'Les supertietes' de Les Bianchis
Espectacle familiar creat a partir de 'Contes infantils contra tot pronòstic' d’Empar Moliner, recomanat a partir de 4 anys. En aquesta història, la Queralt, una investigadora peculiar, serà tieta. Això l’alegra molt però al mateix temps l’entristeix perquè pensa que no ho sabrà fer. Per això, sol·licita ajuda a les seves amigues de sempre: la Magda, una empresària de mitjons, i la Bàrbara, una àrbitre de futbol, que són tietes des de fa molt de temps. La Queralt descobrirà amb els contes, la màgia i les seves amigues com ser una supertieta. Voleu veure si se’n surt?
Quan? Dissabte 28 de maig a les 11:30h a La Llanterna Teatre.

3. Silvamara
Silvamara és un duet en què una guitarra tocada amb tendresa acompanya una veu càlida i dolça, una proposta de cançó d’autor feta per esculpir de notes la bellesa d’alguns poemes de Blai Bonet i Jaume Vidal Alcover, entre altres. Una instrumentació simple i nua, en què tot el que ocorre passa per fer arribar emocions a qui escolta, per donar vida al poema, de vegades suaument, de vegades amb força, però sempre amb amor.
Quan? Dissabte 28 de maig a les 13h a la Carpa de la Fira.

4. 'Ombra i silenci'
'Ombra i silenci' és un viatge poètic i oníric a partir de textos literaris de Maria Merçè Marçal, Miquel Martí i Pol, Pere Rovira, Joan Vergés i Joan Calsina que parlen sobre la vellesa i el final de la vida. Una noia jove ens conta el seu somni, a través del moviment del cos i les paraules. Un vell i una vella li han parlat mentre dormia, explicant-li de quina manera pretenen enfrontar-se a la darrera etapa de les seves vides, a un desenllaç cada vegada més proper. Aquest espectacle ens convida a reflexionar sobre les nostres emocions i experiències íntimes, tot cercant la síntesi de diversos llenguatges artístics: la poesia, el teatre i la dansa.
Quan? Dissabte 28 de maig a les 17h a la Llanterna Teatre.

5. Inspira, Art i Natura
L’actriu Montse Germán i el músic mallorquí Ferran Pisà s’uneixen per homenatjar Ramon Llull en aquest setè centenari de la seva mort en aquest recital poètic sobre adaptacions del 'Llibre d’Amic e Amat', en el qual aconsegueixen fer proper i comprensible Llull, autor que per la seva antiguitat (1230-1316) i la seva complexitat és poc conegut tot i ser un dels grans tresors de la nostra literatura. Les imatges poètiques que ens ofereix aquesta obra, els diàlegs entre l’Amic i l’Amat, la presència de l’ocell com a missatger, la relació de l’Amic amb la resta de la gent, ens permet donar resposta a la pregunta fonamental del llibre: què és Amor?
Quan? Dissabte 28 de maig a les 18:30h a la Casa noble Montagut.

6. Bertomeu
'Estellés infinit' és un llibre disc amb poemes il·lustrats per Empar Bou. I també és un concert amb projeccions de la part gràfica del treball. Així, tothom, canta, mira, escolta i llegeix Estellés. Una vivència musical i poètica única. En l’espectacle, Bertomeu torna a fer una selecció dels poemes de Vicent Andrés Estellés i a fer música amb les seues lletres. En aquesta ocasió, ha escollit vuit poemes: 'Els amants', 'Goig del carrer', 'Per la dignitat del país...', 'He respectat en tu totes les dones...', 'No he desitjat mai...', 'Els dies, 'Flor de taronger...' i 'Foscos amants...'
Quan? Dissabte 28 de maig a les 20h a la Carpa de la Fira.

7. El Far i Teatre
Cinc actrius al voltant de la cinquantena, quan la paraula record ja s’escriu en majúscula, escoltaran amb fruïció les paraules de l’escriptora i aquestes evocaran en elles el seu propi món i la seua concepció de la vida. Un univers embolcallat per la música en directe del piano d’una jove intèrpret. L’obra està composta, d’una banda, de textos diguem-ne no literaris, de paraules de l’autora, breus retalls autobiogràfics, entrevistes i fragments de pròlegs i, d’altra banda, de la dramatització de cinc contes —'La mainadera', 'Darrers moments', 'Zerafina', 'El bitllet de mil' i 'Mort de Lisa Sperling'— i d’un breu paràgraf de la novel·la 'La plaça del Diamant'.
Quan? Dissabte 28 de maig a les 22:30h a La Llanterna Teatre.

8. 'Avui Ovidi' d'Eloi Aymerich
Avui Ovidi proposa un homenatge generacional a Ovidi Montllor de músics, poetes i actors, la majoria d’entre 25 i 30 anys, amb textos de diversos escriptors catalans, com són Víctor Alexandre, Núria Cadenes, Vicent Andrés Estellés o Pere Gimferrer, en un espectacle creat especialment en clau de futur. Una experiència escenogràfica de xoc, altament emotiva, en què l’espectador participa en primera persona i des de primera fila en una sessió poètica i musical recitada i cantada gairebé a cau d’orella. Els actors d’escena són l’actriu Jessica Pérez, el cantautor Marc Ràmia, la poeta Maria Antònia Grau, el director Eloi Aymerich, l’actor Pol Martínez i els músics Arnau Aymerich, Isidre Caro i Laia Puy.
Quan? Dissabte 28 de maig a les 23:45h a la Carpa Fira.

9. 'Mestre Ramon i la màquina de pensar' de Bernat Soler
'Mestre Ramon i la màquina de pensar' és un espectacle emmarcat en la commemoració del setè centenari de la mort de l’escriptor mallorquí Ramon Llull. Una obra amb una posada en escena planera i actual amb especial atenció a la visualitat i la poètica de les escenes. El fil argumental gira al voltant d’un copista medieval encarregat de copiar obres de Ramon Llull (inspirat en la figura història de Guillem Pagès, copista de Llull). Com a personatge principal, desenvolupa un retaule narratiu i visual al voltant de diversos aspectes de la figura de Llull: figures literàries com l’art i les faules, o els viatges i les aventures en terres de musulmans (diàleg interreligiós). No es tracta d’una història sobre la seva vida ni de la seva obra, sinó més aviat una recreació poètica del seu geni creatiu i la seva font d’inspiració, amb una bona dosi de sentit de l’humor i de poesia.
Quan? Diumenge 29 de maig a les 11h a Carpa de la Fira.

10. Divadams
Divadams treballa amb les seves dues grans passions: els jazz i la poesia. La seva proposta aposta per un projecte interessant, molt fresc i amb molt de ritme, que estableix una forta comunicació amb el públic. 'Poesia en jazz' es basa en una gran selecció de poetes catalans, tot aplicant-hi el llenguatge del jazz i amb les composicions i els arranjaments propis del grup. La selecció dels poemes correspon a obres i autors que, d’alguna manera, estan vinculats amb les cantants, ja sigui per relació o per passió. El trio vocal està acompanyat per un guitarrista o un pianista en l’espectacle.
Quan? Diumenge 29 de maig a les 16h a La Llanterna Teatre

Més informació: 

Litterarum. Fira d'espectacles literaris 2016
Del 27 al 29 de maig - Móra d'Ebre
Fitxa d'agenda Surtdecasa

  

A

També et pot interessar

Comentaris

imatge de lauragutierrezborrego@yahoo.es

L'espectacle COS que es representa aquesta nit al teatre La Llanterna, no està feta per alumnes de l'Institut del teatre. Som actrius professionals, algunes formades a l'Institut i graduades ja fa dos anys. Si poguessiu corregir l'article us ho agraïriem. Att. Laura Gúbor