Surtdecasa Ebre
,
12/07/2019
Fires i festes

Les 7 novetats de la Festa del Renaixement

Del 18 al 21 de juliol, Tortosa viurà una nova edició de la Festa del Renaixement
Renaixement 2019

Foto: 

Cedida
La ciutat torna a l'esplendor del segle XVI
Més de 3.000 ciutadans vestits d’època i més de 100 espectacles diaris ens transporten a la Tortosa de fa 500 anys. Del 18 al 21 de juliol, Tortosa viurà una nova edició de la Festa del Renaixement. Serà la vint-i-quatrena vegada que la ciutat recordarà el seu passat, mitjançant una festa de recreació històrica centrada en l'època del segle XVI que mobilitza una part molt important de la població. Us hem destacat algunes de les novetats de la festa.

1. Aposta pels espectacles propis
Enguany, la XXIV Festa del Renaixement aposta pels espectacles de producció pròpia i s'ha convertit en una autèntica factoria d'espectacles. Hi haurà quinze espectacles d’aforament limitat i també nombrosos espectacles de carrer. Els ja habituals Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries amb el clàssic 'La Taverna d’Enrico', així com el Cor Flumine o l'espectacle del ceramista Joan Panisello i el ballarí Roberto Olivan. També cal destacar el del Cor Tyrichae, la Binota, la Jueva i també La Companyia de l’Escola Municipal de Teatre

2. 'Socarrel', el fang de Roberto Olivan i Joan Panisello
Allò més interessant de l'espectacle 'Socarrel' és que només es podrà veure en aquesta edició de la Festa del Renaixement. Fang, moviment, tradició i paisatges sonors basats en el binomi home-natura. Passatges de reflexió sobre la nostra existència, que confronten i reconcilien els elements naturals amb un present desarrelat dels nostres orígens. Caos i cosmos, tragèdia i reconstrucció, diàleg cara a cara amb la natura, Fonent-se en una abraçada interminable de creació i destrucció. 'Socarrel' neix de la fusió del moviment amb sons i polifonia tradicional guiats per l'essència experimental, curiosa i innovadora, de R.O.P.A, Roberto Olivan Performing Arts.
> Més informació

3. El bé i el mal a la nova ubicació del convent de Santa Clara
El convent més antic de la ciutat convertit en escenari. Possiblement del segle XIV,  està situat a l'extrem nord-est del barri de Santa Clara, vora de la muralla del segle XIV,  i s'hi accedeix a través d'un pati exterior que comunica amb l'actual església, la porteria i els locutoris. Allà tindrà lloc la representació de 'Cel o infern: la justa', on el bé i el mal es baten en combat en una justa: lluita descrita musicalment pel pradenc Mateu Fletxa el Vell ( 1481-1553) en aquetsa ensalada del segle XVI. L’ensalada és un tipus de composició descriptiva i d’estil madrigalesc concebuda per a diversió dels cortesans. Els contrastos musicals que es donen en el transcurs dels seu discurs musical, amb marcats canvis d’estil, fan d’aquest tipus d’obra una composició dinàmica. La justa n’és un valuós exemple, ple de càrrega escènica i punyent missatge moralitzador.
> Més informació

4. La festa al carrer
Part de l'atractiu de la festa es troba als carrers. Els balcons es cobreixen amb domassos, s’enramen carrers i es guarneixen amb teles, banderes i garlandes. Tortosa recupera l’esplendor del segle XVI i rememora l’època en què era una de les ciutats capdavanteres de Catalunya. Entre els símbols que es recuperen podeu distingir la banderes de la ciutat, una torre d’argent sobre fons de gules (roig), i la de la Vegueria, l’escut del Casal de Barcelona flanquejat per dues torres d’argent. La vida quotidiana també queda representada pels campaments que s'estableixen en diferents punts de la ciutat. Com sempre, les colles d'amics fan vida en el seu recinte mentre preparen receptes renaixentistes i saluden els qui s'apropen. Un altre dels punts a tenir en compte és que torna Lo Sirgador a navegar pel riu. Durant el Renaixement hi haurà una sortida guiada de l’embarcador del Mercat que consistirà en remuntar el riu fins a l’illa de la Xiquina i descens fins al Pont del Mil·lenari, atracant de nou al mateix embarcador. Davant del mercat hi haurà una taverna per fer unes cerveses o un àpat abans de pujar al típic vaixell.

4. Visita de companyies estrangeres
A més, hi haurà presència de companyies de Portugal, Itàlia, França i la República Txeca, a més de Catalunya i la resta de l'Estat espanyol. A tots aquests cal afegir la resta de persones de la ciutat que es vesteixen d'època, i que acaben de configurar una important carta de presentació turística de la ciutat fora del territori.

5. Una volta gastronòmica pel Nucli Antic i el paper de la dona a l'Edat Mitjana
Els menús del Renaixement tornen als restaurants de Tortosa, però enguany l'activitat es concentrarà principalment al Nucli Antic. Cada cop hi ha més restaurants encantadors en aquesta part de la ciutat, que durant aquestes festes viuran el seu moment més àlgid. Consulteu les cartes i escolliu aquells que més us agradin! Enguany també hi haurà una introducció a la importància del Renaixement i del paper de la dona a l'Edat Mitjana, fent èmfasi de l'ordre de l'Atxa. Es continuarà amb la cacera de les bruixes, la rellevància de les curanderes o sanadores (dones sàvies que cultivaven plantes per preparar pocions, olis, ungüents per tractar malalties comuns de l'època). Es parlarà sobre gastronomia (passtissets, garrofetes del papa, borraines, etc), herbes aromàtiques i plantes que s'utilitzen a les nostres terres, les seves virtuts i les que són verinoses. Es donarà alguna recepta culinària on s'utilitzen aquestes plantes a les nostres terrres des del Renaixement. Es regalarà un petit talismà a les persones assistents.

6. Nous procuradors
Any d'eleccions i nous regidors i regidores que sortiran vestits de procuradors per primera vegadada. El Govern de la Ciutat, l’actual Consistori, es vesteix tal com ho feien els magnífics senyors procuradors al segle XVI. Una bona opció on veure tot el seguici és durant l'Acte Inaugural on desfilaran pels carrers i palces de la ciutat: Bans del Pregoner al so dels gaiters; Abanderadets i tabaleters de la Festa; Fanfara de la Vegueria; Abanderats de la Festa del Renaixement; Els Gegants i la Cort de Bèsties i Terç del vescomte de Castellbó.

7. El mostassaf de Tortosa
Un altre element històric que es recupera: el mostassaf, que era el magistrat municipal que vetlla per la correcta mesura, qualitat i preu dels productes del mercat. Per la sanitat i la higiene públiques, defensa la propietat privada i impedeix els furts. Aquesta figura fou càrrec oficial a Tortosa des de l’any 1363. Un personatge peculiar que us vigilarà de ben aprop i que enguany coneixereu en persona.

Més informació: 

També et pot interessar