Jump to navigation
1. Les cinc sortides de tardor a les Terres de l'EbreLa natura, a la tardor, és un espectacle de colors. Et proposàvem en aquest article viure-ho de prop. I és que cada cop ho tenim més clar: vivim en un paradís! I la UNESCO ho sap. Per això va declarar les Terres de l'Ebre com a espai natural i humà únic a tot el món, atorgant-li el reconeixement de Reserva Natural de la Biosfera. Si us agrada caminar, aquí teniu quatre propostes.Llegeix-lo aquí!
2. Els millors arrossos amb vistes de les Terres de l'EbreUn dels articles gastronòmiques que més ha agradat. I és que quan volem elegir un restaurant per menjar un bon arròs, tenim en compte el sabor i la qualitat final d'allò que ens serveixen, però també ens importa l'espai i l'ubicació del restaurant. Perquè l'experiència de menjar inclou tots els sentits, i "fer un arròs" gaudint d'unes bones vistes ja és un privilegi total. Hem seleccionat alguns dels restaurants on podràs menjar-ne amb una panoràmica excel·lent al mar.Llegeix-lo aquí!
3. La farmàcia més antiga de les Terres de l'EbreAmagada a la planta baixa d'una cèntrica casa familiar d'Ascó, es troba la farmàcia antiga més ben conservada de les Terres de l'Ebre i la segona de la demarcació de Tarragona. És la farmàcia Biarnés, que va ser creada el 1917 per Ramon Biarnés, el pare de Pura, una dona de 92 anys que, després de passar la seva vida a Barcelona, va tornar al seu poble natal per retrobar-se amb l'herència familiar. Aquesta farmàcia conserva gairebé intactes tots els elements típics d'una farmàcia de principis de segle. Tot i que va estar activa fins als anys 80, regentada per altres farmacèutics locals que la van arrendar, en cap moment va canviar el seu mobiliari ni les ampolles de fórmules magistrals que encara es conserven, en ple segle XXI, com si el temps s'hagués aturat. "Les altres farmàcies de l'època, quan les han heretades o venudes, les han modernitzat", explica Pura. Aquesta és la raó per la qual aquesta família té un petit museu a casa seva.Llegeix-lo aquí!
4. La primera Scape Room de les Terres de l'EbreFa uns anys que Clara Salvadó va abaixar la persiana de la mítica llibreria Gavina d'Amposta. Ara, la seva fillola Raquel Salvadó, juntament amb dues sòcies més, Vanesa i Sandra, han decidit muntar una cooperativa i gestionar un dels primers Escape Rooms de les Terres de l'Ebre, precisament al lloc on estava ubicada la llibreria, al carrer Major d'Amposta. La temàtica ens remontarà, en certa manera, a una trama vinculada a aquest emblemàtic espai. I diuen que "si la cosa va bé" continuaran emprenent, perquè estan convençudes que el fet de cooperar amb persones amb diferents sensibilitats és una de les claus de l'èxit. Les hem entrevistades per conèixer de prop un projecte que és interessant tant de contingut com de forma.Llegeix-lo aquí!
5. Entrevista a Roberto Mutti sobre el seu trajecte vitalRoberto Mutti (Brescia, 1956) s'ha establert a la Terra Alta després d'una vida que l'ha portat a viatjar per tot el món i, fins i tot, a estar més de 10 anys vivint retirat de la societat. L'any 1995 va comprendre que havia de tornar a la vida "real" i, anys després, va formar una família. Restaurador d'obres d'art i pintor, enguany presentava al Convent de Sant Salvador d'Horta de Sant Joan el seu llibre 'El milagro de la vida' on resumeix les ensenyances espirituals de tot el seu recorregut vital. Ens va convidar al seu estudi taller de Gandesa on, envoltat de les seves pintures, vam comentar el seu llibre escrit entre el 2011 i el 2012 i que finalment s'ha decidit a presentar en públic.Llegeix-lo aqui!
6. Entrevista a Ignasi Blanch a casa seva de Gràcia (Barcelona)Vam visitar a Ignasi Blanch (Roquetes, 1964) a casa seva, al barri de Gràcia de Barcelona, just quan fèia unes setmanes que una caiguda al menjador de casa l'havia deixat amb el braç esquerre immobilitzat. Un contratemps que el va deixar dibuixar però que el va obligar a aturar-se, a redescobrir l'espai i a valorar, precisament, el seu propi moviment. Llegeix-lo aqui!
7. Els 10 imperdibles de la XXIII Festa del RenaixementLa segona quinzena de juliol, Tortosa celebra la Festa del Renaixement. Amb el subtítol "l'esplendor d'una ciutat al segle XVI", la Festa rememora, a través d'una àmplia oferta d'activitats, aquest període històric, un dels moments més interessants en l'existència de la ciutat. Dels gairebé 100 espectacles programats te'n seleccionàvem els 10 més especials, ja sigui perquè eren novetats, clàssics de la festa, propostes originals o companyies arribades de molt lluny. En aquest article recollíem les millors propostes de l'edició 2018.Llegeix-lo aqui!
8. La mirada de les dones a l'Ecomuseu dels Ports a Horta de Sant JoanL'exposició 'Tocant el cel: Dones de Fotouni (Camerun)', una mostra de fotografies de gran format de la pintora Teresa Piña (Sabadell, 1961), va estar oberta al públic a Horta de Sant Joan durant el mes de març. En total eren onze retrats de dones amb les quals va conviure l'autora en la seva estada a Fotouni, un poblet rural del Camerun. Aquesta mostra va ser iniciativa de Cristina Asens (Horta de Sant Joan, 1981), treballadora social, qui va coincidir amb Piña com a voluntària d'un Camp de Solidaritat de SETEM al Camerun i que va considerar que l'Ecomuseu dels Ports seria un bon espai per apropar la col·lecció de retrats que Piña va pintar.Llegeix-lo aqui!
9. Entrevista a Laura Tienda i Albert Curto sobre el Balneari de Cardó“Un dia, anant de visita a Cardó, ens en vam enamorar. És inevitable. Comentant-ho amb l’Albert, vam veure que des que ho va fer Manuel Beguer als anys quaranta, ningú havia elaborat un recull com cal sobre el balneari”, explica Laura Tienda. Juntament amb Albert Curto presenten el llibre ‘El Balneari de Cardó. El passat d’un somni’, un treball de recerca sobre la història i trajectòria del mític balneari benifalletenc que durant noranta anys (1875-1965) va ser un indret notori del territori per les seves aigües medicinals, per les classes benestants arribades d’arreu que hi estiuejaven donada la seva fama i pel sentiment de comunitat que va generar en la gent dels pobles veïns que hi treballava i que, durant la Guerra Civil, també els va servir de punt de refugi. Amb la seva aportació, els autors també volen posar el seu granet de sorra perquè no caigui en l’oblit, per subratllar-ne la importància patrimonial i paisatgística, i per contribuir a buscar algun mecanisme que el pugui tornar a posar en valor perquè reneixi de les seves cendres.Llegeix-lo aquí!
10. Els 10 imperdibles del Deltebre DansaSembla que la carrera estratosfèrica del Deltebre Dansa encara no hagi tocat fons. Aquí presentàvem una selecció d'aquells espectacles que per originalitat i qualitat ens semblaven els millors. A més, el festival renovava el seu concepte d’street food i proposava una experiència gastronòmica informal, sorprenent i de qualitat amb una concentració de Food Trucks on, abans i després dels espectacles, es podien assaborir deliciosos menjars al costat del riu i de la Carpa Deltebre Dansa, ubicada al costat del riu Ebre.Llegeix-lo aquí!