Ribera d'Ebre

Foto: 

Turisme Ribera d'Ebre
Nois vestits de llaguters a Móra d'Ebre

Els 4 elements històrics de les festes al riu

Móra d'Ebre celebra el proper 26 d'agost la Festa del Riu en el marc de les seves Festes Majors
Surtdecasa Ebre
,
16/08/2017
Fires i festes
Des de temps antics, els habitants de la Ribera d'Ebre van construir la seva vida comercial i social al voltant del riu. A l'inici del segle XX, amb la voluntat de recuperar totes actes activitats tradicionals i convertir el riu en el principal protagonista, es van institucionalitzar aquestes festes populars en homenatge al riu Ebre. Entre les festes del riu de la Ribera d'Ebre, destaca la que s'organitza a Móra d'Ebre, ja que se la considera la més antiga. "Tenim una notícia de La Vanguardia del 1901 on ja se'n parlava" diu Albert Pujol, membre del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre, l'entitat que s'encarrega de recuperar informació de totes aquestes activitats tradicionals entrevistant persones del municipi que van viure en la primera meitat del segle XX. Amb tots aquests testimonis, any rere any, s'han recuperat més detalls. Actualment, la festa incorpora elements tradicionals com el toc de corn marí, jocs aquàtics, competicions de muletes o puntones o curses de natació. Enguany, el pròxim 26 d'agost, a Móra d'Ebre, la festa s'iniciarà a les 16.45h davant del Club Nàutic amb la presència també de les pubilles i hereus i els Gegants Sirgadors de la Colla Gegantera, "que són els únics que porten la indumentària dels Sirgadors a tot Catalunya" com apunta Pujol. Hem volgut destacar aquelles activitats més antigues:

1.Tocadors de corn de llaguter
Considerada una de les activitats que formen part del patrimoni immaterial de les Terres de l'Ebre, que va ser recentment inventariat, els tocadors de corn de llaguter van desaparèixer coincidint amb l'adéu dels llaüts com a mitjà de transport de persones i mercaderies durant la meitat del segle XX al riu Ebre. Això, va suposar la dissipació d’aquesta forma de comunicació ancestral. Aquest element podia escoltar-se a les poblacions fluvials de les Terres de l’Ebre. Els llaguters empraven aquest element sonor per evitar xocar amb una altra embarcació, amb els passos de barca que creuaven el riu o amb els rais que baixaven riu avall, quan hi havia boira al riu; i també per anunciar la seva arribada a una població. L’instrument s’ha mantingut, en la majoria dels casos, com a objecte de decoració domèstica i també es recupera durant les Festes Majors de Móra d'Ebre, quan es fa una exhibició el dia de la Festa del Riu.

2. Concurs de Sirgadors de l'Ebre
Fins a 5 participants vestits de sirgadors - amb un mocador al coll típic de sirgador i camisa o samarreta blanca o de ratlles seguint els models recuperats de l'època - es tiraran riu amunt una muleta d’aproximadament 1.000 quilos. La muleta era una embarcació utilitzada per al transport de mercaderies pel riu Ebre, i a poc a poc va donar lloc a competicions per demostrar el potencial dels remers i les persones que capitanejaven aquestes barques. Era l'embarcació que viatjava al costat del llagut, on es transportava la mula que pujava el riu al camí de Sirga. A continuació, hi haurà a Móra d'Ebre, les tradicionals curses de Muletes de categories juvenil, femenina i masculina.


Tocadors de corn marí                                                          Foto: Turisme Ribera d'Ebre

  • imatge de control 1per1

3. Creuar el riu nedant
Anomenada popularment la 'Creua a nado', aquesta activitat, només apta pels més valents, és tan antiga com la cursa de muletes. "Els testimonis de persones de més de 80 anys que hem recuperat asseguren que no tothom es banyava al riu, ja que hi havia corrents i era perillós" diu Pujol. Segurament l'origen de les curses tant d'embarcacions com nedant estava relacionada amb la rivalitat que es creava entre tripulacions de llaguters de diferents pobles que utilitzaven aquestes competicions com un repte per demostrar la seva fortalesa. Jesús Moncada parla també en els seus llibres de les apostes que es feien entre diferents colles.

4. Llançament de síndries i melons al riu
Quan encara no hi havia tanta tecnologia i tantes joguines, els més menuts es divertien amb tot allò que trobaven a la natura. Una de les activitats més esperades era quan es tiraven al riu els ànecs i tothom havia d'intentar caçar-los. Fa més de 10 anys que aquesta activitat es va prohibir i l'organització va decidir fer un llançament de síndries i melons al riu. Dues fruites de temporada que també floten i que, després, els participants es poden menjar per recuperar forces.

A

També et pot interessar