Surtdecasa Ebre
,
02/10/2017
Fires i festes

Els 5 atractius de la nova festa comunitària Orígens

La Ràpita presenta una nova iniciativa per recuperar la vida local de principis de segle
Orígens

Foto: 

Cedida
Fotografies recuperades de principis de segle
La Ràpita se suma a les festes de recreació històrica, en aquest cas per recuperar les sagues de famílies locals i quin eren els seus hàbits quotidians a principis de segle. Us hem destacat algunes de les singularitats de la festa on han participat una vintena d'associacions locals i on hi ha un programa amb més de 50 activitats.

1. Abans del turisme, hi havia mariners i pagesos
La mítica frase "tot això eren camps" també és certa a la Ràpita. Abans de l'arribada del turisme als anys 70, el municipi era imminentment mariner. Durant aquest cap de setmana es demostrarà al carrer com eren els intercanvis econòmics de la població a inicis del segle XX. Unes singularitats representades per dos grups socials: els pescadors i mariners d'una banda, i el món pagès i ramader d'una altra. De fet, "la inauguració de la festa acollirà l'entrada de carros carregats d'arròs i acompanyats per la rondalla, que arribaran al carrer Sant Rafel, un dels llocs on es concentrarà l'activitat durant tot el cap de setmana" ha explicat Toni Cartes, tècnic del Museu del Mar i un dels ideòlegs de la festa, a Surtdecasa.cat

2. El Xicago no és només un pub
Ara coneixem el Xicago com un popular local del port rapitenc, però els autòctons saben molt bé que el barri del Xicago, un dels barris amb més història del municipi. Va ser l'escenari del comerç de peix i de totes les tertúlies de l'època. Un barri molt vital en temps passats i que ara es troba envellit demogràficament, tot i la festa nocturna. Com diuen els organitzadors. "Orígens vol ser l'excusa que permeti valorar-lo, i un primer pas per a reactivar-lo socialment".

3. Recuperar la morra i la vida a les tavernes
Durant els tres dies de la festa, els veïns de la població, ja sigui enquadrats en les associacions locals o a títol individual, participaran en la festa interpretant ells mateixos rols vinculats a aquests dos grups socials: els mariners i les seves famílies reparant xarxes al carrer, fent la partida de morra o de buti a les tavernes; els pagesos, arribant amb els carros carregats d'arròs de la ribera pujant pel carrer llarg, cosint els sacs esguerrats per a la collita de la garrofa o de l'oliva; els xiquets jugant al carrer a birles, a boles, fent carreres... Tot un ecosistema reproduït i posat en acció en el seu espai original.

4. Un mercat i activitats al mar
A més, es preveu desbordar els límits d'aquest barri i ocupar també els espais que resten entre aquest barri i el port actual, on a través d'un mercat i d'activitats a l'aigua es completi l'atractiu d'Orígens. A la Badia es recrearà l'ofici de la pesca amb embarcacions de vela llatina que ajudaran a fer la recreació de com arribava el peix antigament al port. Seran dues muletes les que es desplaçaran al mig de la Badia per anar a buscar el peix a les embarcacions que estaran fondejades. Des d'allà els pescadors agafaran el cabàs ansa per ansa i tindrà lloc la subhasta que farà un antic recitador.

5. La gastronomia del suquet de peix
La gastronomia serà un dels punts forts de la festa, els restaurants del municipi ja han preparat els menús basats en la cuina marinera on podem trobar arrossos, peixos i marisc. Al mateix temps, altres establiments prepararan una tapa per un preu de 3 euros. També una pastisseria s'ha sumat a la festa amb una tapa dolça. També les 5 o 6 tavernes que s'instal·laran als baixos d'algunes cases del barri del Xicago rebran el peix de la subhasta i el cuinaran amb un suquet de peix.

També et pot interessar