Orígens La Ràpita 2019

Foto: 

Cedida
La subhasta del peix, una de les recreacions d'Orígens.

Els 5 (+1) imperdibles d’Orígens

La Ràpita recupera les seves arrels pageses i marineres, de l’11 al 13 d’octubre
Roser Regolf
,
07/10/2019
Fires i festes
La Ràpita es vesteix del segle passat a Orígens, una festa que aquest any arriba a la tercera edició reivindicant les arrels marineres i pageses del municipi. El barri mariner del Xicago es guarnirà, de l’11 al 13 d’octubre, amb l’estètica dels inicis del segle XX, una època d’esplendor i creixement per a la vil·la marinera. Tres dies de festa per recordar els avantpassats i les seves tradicions a través de la recreació d’oficis, els veïns i veïnes vestits com abans i les més de 80 activitats que ens faran aprendre i tornar al nostre passat més recent. Destaquem 5 activitats, i alguna més, que no us podeu perdre.

1. Els oficis d’abans 
Deia Sebastià Juan Arbó a ‘Els homes de la terra i el mar’ que els rapitencs eren una “estranya barreja de mariners i pagesos, de pacífics i d’exaltats, d’agosarats i de tímids”. Homes i dones que, abans que arribés el turisme, es guanyaven el sou treballant la terra i sortint a la mar. És per això que un dels principals objectius d'Orígens és recuperar aquells oficis que avui ja no existeixen. El port i la platja de la Ràpita prendran protagonisme amb la principal novetat d'aquest any: la demostració de l'art de pesca tradicional del rossegall, una xarxa d’arrossegament que era estirada per pescadors els quals submergien mig cos dins el mar. La calada del rossegall tindrà lloc el diumenge 13 d’octubre, a la platja de Garbí, i consistirà en una demostració a càrrec de 14 mariners.


Les regates

2. Activitats a prop del mar
Cal recordar que a principis del segle XX el port i els barris mariners eren les zones més transitades de la vil·la. És per això que aquesta festa recupera el tràfec d'aquests carrers amb diferents activitats destacades que es desenvoluparan al front marítim de la Ràpita. Una d'elles, que arrancarà al toc de corn marí, és la II Regata de muletes, en la qual prendran part diversos clubs del territori, el diumenge 13 d'octubre. També al costat del mar, es podrà gaudir de l'arribada del peix i la posterior subhasta cantada, la visita del pailebot Santa Eulàlia i la concentració de vuit embarcacions de vela llatina. 

3. La morra i altres jocs tradicionals
Amb la festa d'Orígens també es va iniciar la recuperació d'alguns jocs tradicionals que abans tenien molt d'èxit entre els rapitencs i rapitenques. El més popular, i que s'ha recuperat ràpidament, ha sigut la morra, un joc de mans popular entre pescadors que consisteix en endevinar el nombre de dits que mostrarà el contrincant. El III Campionat de morra Orígens, a càrrec de Morràpita, serà el dissabte a la tarda a la plaça del Museu. Durant la festa també es podrà veure pels carrers demostracions de bitlles, bèlit, llançament de pinyol, i altres jocs tradicionals. 


Veïns al barri del Xicago

4. Rondalles i ball a la fresca
El barri del Xicago, on va nàixer la festa d'Orígens, no deixa de ser l'epicentre de totes les activitats: demostracions, actuacions, concursos, tallers, presentacions literàries i moltes ballades. Un dels plats forts nocturns d'aquesta edició serà l'espectacle de jotes de divendres, on participaran tres rondalles i cinc cantadors acompanyats pels balladors de l'Esbart Dansaire rapitenc. També dissabte es representarà a la plaça del Museu el gran espectacle de cabaret i, com a clausura, el diumenge al vespre tindrà lloc el concert del valencià Jonatan Penalba. 

5. Els plats tradicionals... a les tavernes del carrer
Suquet de peix, pop a la brasa, musclos, bunyols de bacallà… Si us entra gana, recordeu que molts bars i restaurants ofereixen per a l'ocasió tapes i menús especials. Aquest any hi participen nou restaurants i deu bars, a més de deu tavernes d'entitats que organitzen activitats alhora que ofereixen servei de beguda i menjar amb plats típics de la cuina pagesa i marinera. Aquest any, a més, totes les tavernes treballen amb plats i coberts compostables i gots reutilitzables.

*BONUS TRACK* La ruta de la Pantena
Per endinsar-vos encara més en l'ofici dels pescadors, el dissabte i diumenge, l'Estació Nàutica i la Confraria de pescadors de Sant Pere ofereixen la Ruta de la Pantena especial Orígens. Una experiència singular que consisteix en una visita guiada per la pantena de l'Encanyissada amb mostra de pesca tradicional, degustació i vermut. La visita s'ha de reservar prèviament indicant el codi de descompte ORÍGENS a info@enlarapita.com 

Més informació: 

A

També et pot interessar