Orígens

Foto: 

Cedida
Retrat de família contemporània vestida d'època

Els 5 imperdibles d'Orígens

Del 12 al 14 d'octubre podem gaudir de la festa de recreació històrica marinera a La Ràpita
Surtdecasa Ebre
,
05/10/2018
Fires i festes
Orígens és la reivindicació del passat més recent de La Ràpita posat en valor, reviscut i interpretat per la ciutadania. I tot això es posarà en escena en el marc del barri del Xicago, un dels barris amb més història del municipi, escenari de tots els canvis socials i econòmics de la població. Un barri molt vital en temps passats i que ara es troba envellit demogràficament i amb poques activitats econòmiques emplaçades en ell. Orígens vol ser l’excusa que permeti posar-lo en valor, i un primer pas per a reactivar-lo socialment. Durant tres dies, els veïns de la població, ja sigui enquadrats en les associacions locals o a títol individual, participaran en aquesta activitat organitzant i interpretant ells mateixos rols vinculats a aquests dos grups socials: els mariners i les seues famílies reparant xarxes al carrer, fent la partida de morra o de "buti" a les tavernes; els pagesos, arribant amb els carros carregats d’arròs de la ribera pujant pel carrer llarg, les dones cosint els sacs esguerrats per a la collita de la garrofa o de l’oliva; els infants jugant al carrer a birles, a boles, fent carreres… Tot un ecosistema reproduït i posat en acció en el seu espai original. Et destaquem allò que no et pots perdre.

1. La recuperació dels oficis tradicionals
 Al llarg d'aquest cap de setmana es vol posar de relleu la singularitat econòmica i social de la població a inicis del segle XX representades per dos grups socials: els pescadors i mariners d’una banda, i el món pagès i ramader d’una altra. Es podrà veure l'arribada dels carros al municipi i la batuda de l'arròs. De fet, a l'espai del Matadero es recrearà com era una masia tradicional de principis de segle. Un acte que no us podeu perdre és l'arribada del pastor Jesús Pescador, arribat del Pirineu Aragonès per a l’ocasió, ens portarà l’espectacle literari i musical. També la companyia Jas Dansa presentarà un variat de danses inspirades en les feines del camp i de la mar. La Rondalla Rapitenca, acompanyada de la cantadora Sílvia Ampolla, la Rondalla Suquet d'Anguila amb Guardet lo cantador i la participació dels cantadors locals Paco’l Xatet i Mari la de Benet. També hi haurà jocs de pati d’escola tradicionals, i al carrer de Sant Rafel hi haurà competicions com, per exemple, el concurs de beure en porró i de llançament de pinyol d’oliva. L' exhibició i campionat de lluita del bac o la cursa portant un càntir d’aigua sobre el cap seran algunes de les recreacions de jocs d'abans més divertides.

2. El mar com a símbol del poble
El mar és un dels grans protagonistes d'Orígens. Principalment perquè La Ràpita, abans del turisme, era un petit poble mariner que vivia principalment de la pesca. Per això, si vols endinsar-te en la festa Orígens, no pots obviar la regata de muletes i l'arribada i subhasta de peix com es feia antigament. Dissabte a les 11 del matí, tindrà lloc l'arribada de les parelles de pesca locals amb les captures, per a procedir a la venda a l’encant al Gurugú. A més, l'activitat de la pesca i la vida marinera impregnarà tot el barri del Xicago, des de les xarxes de pescador a les cases, així com l'esmorzar de suquet de peix per als treballadors, o els grupets de persones arreglant les xarxes.

  • imatge de control 1per1

3. La vida al carrer 
L'ornamentació de l’altar de Sant Roc per part del veïnat del carrer és un dels grans efectes col·laboratius de la festa. De fet, són els propis veïns els que se n'encarreguen de fer aquest viatge al passat i treure de les golfes tots aquells materials que havien quedat oblidats. A tot el carrer de Sant Roc, balcons, façanes i aparadors hauran fet aquest viatge al passat. A més, hi haurà un mercat de productes artesans i de km0 i un concurs de vestits tradicionals i d’època organitzat per Top Rànking, en què homes, dones i infants podran prendre-hi part per lluir les seues vestimentes. De fet, una de les particularitats de la festa és que milers de rapitencs ja recuperen la roba d'antics armaris per sortir al carrer com si fos principi de segle.

4. Un mosset a les tavernes
Suquets de peix, musclos al vapor, tallarines, bunyols... La gastronomia rapitenca continua mantenint l'esperit de la tradició de principi de segle XX, però en aquest cas, els cuiners locals reproduiran exactament les receptes dels iaios. Els restaurants i bars locals prepararan menús especials, també dissabte hi haurà un tastet de fideus seixats en recordança del dinar popular dels Pitos, per un preu popular de dos euros el plat. També hi haurà un taller de rebosteria tradicional local per a aprendre a elaborar pastissets i menjar blanc que es durà a terme a la Fundació Plegadis. I les associacions i les colles cuinaran les seues pròpies cassoles als magatzems o en ple carrer. Així que el barri també farà olor de peix a la brasa i suquet.

5. Nits de concerts i ball a la fresca
Orígens també tindrà concerts en directe. La inauguració anirà a càrrec de Pili Cugat i Carlos Lupprian, que estrenaran el seu espectacle 'Terra de Salines' a l’escenari instal·lat a l’antiga platja de l’Arenal el mateix divendres. Dissabte a la nit tindrà lloc el gran concert de la banda de l’Agrupació Musical Rapitenca que acompanyarà el cantautor Pep Gimeno Botifarra, oferint al públic assistent un espectacle únic i irrepetible titulat 'Botifarra a Banda'. I diumenge, a la Plaça Agustí Vizcarro, la cloenda, que consistirà d'una cercavila de gegants pels carrers del Xicago. Orígens 2018 es tancarà amb un espectacle a càrrec de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. 

Més informació: 

Facebook Orígens
Web Orígens

A

També et pot interessar