Joan Farré, unes mans per a l'art efímer

L'artista participa al 10è Racó dels Artesans, els dies 4 i 5 d'agost al Mas de Barberans
Surtdecasa Ebre
,
01/09/2012
Fires i festes
El vímet, la canya, la bova, el lli... Tots aquests materials agafaran protagonisme el 4 i 5 d'agost al Mas de Barberans en el marc del 10è Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals. La tradició del treball artesà es barrejarà amb la innovació i les noves tècniques destinades a projectar construccions efímeres però de gran bellesa.
 
A Surtdecasa.cat, hem parlat amb el Mestre Artesà Cisteller Joan Farré (Folgueroles, 1957), que portarà fins aquesta localitat la seua tècnica tradicional per elaborar estructures d'allò més originals i adaptades als nous temps amb materials autòctons.
 
- La natura entra al món urbà gràcies a l'arquitectura efímera. En què consisteixen aquestes construccions?
Són aquelles en les que s'utilitzen materials de l'entorn que no han estat sotmesos a cap tractament. Duraran un parell o tres d'anys però no gaires més.
 
- Vostè és soci de l'empresa Pont de Querós, que realitza projectes arquitectònics amb fibres vegetals. Quines peculiaritats tenen aquestes creacions?
Nosaltres treballem bàsicament amb el vímet, que pots adquirir en més quantitat, és manejable, respon com la fusta i pot arribar a durar uns quinze anys. Col·laborem amb despatxos d'arquitectes, interioristes i decoradors, i apliquem les tècniques de la cistelleria als seus projectes. També treballem en les nostres pròpies construccions. Sobretot, elaborem espais de joc per als més petits i espais d'ombra per a diferents escoles que ens ho han demanat. Ho creem amb el 'vímet viu'.
 
- Què és el 'vímet viu'?
És una tècnica que consisteix en tallar el vímet a l'hivern i tornar-lo a replantar. El vímet arrela i treu fulles. Llavors, agafem aquestes fulles i les manipulem corbant-les i donant-los-hi forma. Així, construim l'estructura que volem. A la primavera, tot comença a brotar i aconseguim uns magnífics espais amb formes d'animals, columnes i estructures doblegades al sostre. 
 
- Com a Mestre Artesà Cisteller, quin paper creu que juga actualment l'artesania en les creacions contemporànies?
Qualsevol que tingui l'ofici d'artesà té prou coneixement per manipular els seus materials de treball i, actualment, molts es decanten per l'artesania creativa, com és el cas de l'aplicació de les fibres vegetals a les construccions. No és un moment fàcil però cal adaptar-se a la nova situació i posar ganes i empenta per innovar i mantenir-se.
 
- El 2007 va rebre el Premi Nacional d'Artesania atorgat per la Fundación Española para la Innovación de la Artesanía. Com s'innova en aquest camp?
Quan es parla de cistelleria a tothom li ve al cap un cistell per anar a buscar bolets o per anar a comprar. És a dir, un estri útil. La innovació arriba portant l'ofici a un altre nivell i aplicant aquestes tècniques a uns altres conceptes, com el que vam fer al Pavelló de Xangai amb 40.000 metres quadrats de teixits de cistelleria a la seva façana.
 
- L'arquitecta Benedetta Tagliabue va encarregar-se de dissenyar el pavelló espanyol per a l'Exposició Universal de Xangai 2010 i va prendre el cistell de vímet com a element representatiu. En què va consistir la seua col·laboració?
Necessitaven gent especialitzada en el vímet per desenvolupar aquest projecte i vam col·laborar en la creació de la “pell” del pavelló. Vam començar a treballar amb l'equip d'arquitectes i els vam dur a veure una plantació de vímet perquè veiessin com era. Nosaltres els vam aportar el coneixement de com es podia treballar elaborant plaques de vímet de diferents colors i textures. Va ser una experiència molt interessant.
 
- La pervivència dels treballs artesanals, com és el cas de la cistelleria, té el futur assegurat?
Allò que no evoluciona, quan deixa de ser útil, es perd. El futur serà bastant diferent al passat, segurament ja no veurem gent a les cases fent cistells però veurem com aquests treballs s'apliquen a nous conceptes i a noves tecnologies. Per res crec que hagi de morir. Els estudiants d'Arts Plàstiques apliquen aquestes tècniques a les seves noves creacions. Hi veig futur i no crec que aquest es tradueixi en la desaparició d'aquests oficis.
 
- El primer cap de setmana d'agost el podrem trobar a la fira monogràfica de les fibres vegetals del Mas de Barberans. Tots els que la visitin, on el podrem trobar? En què consistirà la seua participació?
Crearem un espai d'ombra a la piscina del poble amb canyes, margalló i fulles d'olivera. Comptarem amb la col·laboració de Tim Johnson, reconegut a nivell europeu en el camp de l'artesania elaborada amb fibres vegetals.

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar