Surtdecasa Ebre
,
20/05/2015
Llibres

Els 6 indrets que marquen el recorregut per la Tortosa de Vergés

La Biblioteca Marcel·lí Domingo organitza una ruta el proper 29 de maig
Itinerari recorregut Gerard Vergés

Foto: 

Cedida
Itinerari de la ruta
La literatura sempre porta associats uns paisatges concrets. L'origen dels autors acaba marcant la seva obra i això és el que situa en el mapa 'Tortosa, sota l’ombra de Vergés', un recorregut, d'aproximadament una hora i mitja, per diferents espais de la ciutat natal del poeta, i que ajuden a conèixer detalls i anècdotes personals de Vergés, a través de la lectura d'una acurada selecció dels seus textos. La propera ruta programa tindrà lloc el 29 de maig a les 19:00h i, tal com s'indica al peu de l'article, cal fer inscripció prèvia. “Vol ser un petit homenatge a aquesta figura cabdal en les lletres catalanes perquè ens ha llegat una obra que sobreviurà el més implacable dels crítics, el pas del temps” diu Xell Aixarch, tècnic de la Biblioteca, qui després d'una acurada lectura de l'obra de Vergés ha traçat aquest itinerari que s'atura en diferents punts de la capital del Baix Ebre. “Com el millor que podem fer per conèixer-lo és llegir-lo” diu Aixarch. “Amb la ruta literària volem reivindicar la figura de Gerard Vergés i acostar-lo a la gent; perquè Vergés és un autor tan versàtil, amb tanta varietat de gèneres, que segur que tothom pot trobar alguna lectura en la que identificar-se.”. Hem volgut seleccionar, d'acord amb el treball d'Aixarch, els 6 indrets que marquen el recorregut per la Tortosa de Vergés.

1. El carrer de la Rosa
Iniciem la ruta literària al Carrer de la Rosa, on trobem les arrels personals i professionals de Gerard Vergés. Allà trobem el palau Capmany, la farmàcia familiar, l'antic col·legi de la Consolació i l'Acadèmia de D. Ricardo Cerveto, punts on l'escriptor va desenvolupar els seus estudis i la seva professió de farmacèutic. Seguirem endavant cap a l'arxiu, fent una breu parada a la plaça de l'Olivera per sentir els versos de La Catedral, on el poeta parla de la mort.

2. Els Reials Col·legis
El conjunt renaixentista dels Reials Col·legis ens ofereixen un marc immillorable per presentar la figura de Jesús Massip, l'arxiver de la ciutat durant molts anys, amb qui Vergés va construir una amistat d'aquelles que són per a sempre. Vergés i Massip fundaren la revista cultural GEMINIS, editada a Tortosa cap a mitjans del segle XX i que serví d'embrió literari a Gerard Vergés.

3. La Biblioteca Marcel·lí Domingo
A continuació, ens desplaçarem cap al centre comercial de la ciutat, aturant-nos a la Biblioteca Marcel·lí Domingo, per parlar, com no pot ser de cap altra manera, dels llibres i d'aquells autors que van deixar petjada en Vergés i que ressonen constantment en la seva obra. No faltaran textos de Shakespeare i d'Ausiás March, així com d'altres clàssics, que van inspirar la vida i l'obra de Vergés.

4. La Plaça de l'Àngel
La plaça de l'Àngel és un altre punt de la ruta, allà Vergés ens acosta a la ciutat que ell va viure i de la que encara ens en queda l'essència. L'àngel custodi,  antic patró de la ciutat perquè segons explica la llegenda havia alliberat la ciutat de la pesta negra serà l'excusa per parlar de com Vergés va interpretar la figura dels àngels. L'antic hotel Siboni com a centre social de la ciutat a l'època de joventut de Vergés també mereixerà una menció.

5. La Plaça de l'Ajuntament
La plaça de l'Ajuntament, situada a l'antic barri dels pescadors, ens farà reviure un dels moment més crus de la visita. Allà hi recrearem els episodis de la guerra civil. Una guerra que Vergés visqué de ben menut, les imatges de la qual, l'acompanyaran sempre.

6. El riu
I, finalment, la vora del riu. Perquè allí veiem una panoràmica de la ciutat, sentim la presència del riu, l'Ebre i perquè la seva infància i, en definitiva,  la seva vida té sempre una “dolça i secreta remor d’aigua” com diu el poema de Vergés.

Més informació: 

Per fer la ruta cal inscriure's:
Telèfon: 977 44 55 66
Mail: bmd@tortosa.cat

També et pot interessar