Ignasi Blanch: “Amb les il·lustracions del “1714” parlo de com estimo el lloc on he nascut”

L'artista roquetenc ha dibuixat les imatges del llibre publicat per l'escriptor barceloní Jordi Sierra
Surtdecasa Ebre
,
17/09/2013
Llibres
He quedat a les 4 de la tarda amb ell. El truco molt puntual perquè ja sé que en aquests moments es troba immers en la presentació del darrer llibre que ha il·llustrat 1714. Es tracta d'un llibre de l'escriptor barceloní Jordi Sierra que, dies enrere, es presentava al Centre Cívic Pati Llimona a Barcelona i que arriba en una època idònia. Només cal pensar en els darrers esdeveniments per adonar-se que neix en un moment històric.
 
Parlar d’Ignasi Blanch és parlar de l'il·lustrador ebrenc per excel-lència. L’únic de tot l’Estat escollit per participar en el projecte Internacional “East Side Gallery” de Berlín. "Aquells tres anys a Berlín van ser una experiència que em va aportar una ment més oberta gràcies a que vaig poder conèxier gent i idiomes..." diu "una experiència necessària per desenvolupar la meva visió  del món com artista" continua Blanch.
 
Passats els anys li han arribat nous reptes. “1714 va ser un regal", diu. La proposta me la va fer l'autor al que ja coneixia ja que havia estat amb ell a la seva fundació a Colòmbia. "1714 és un àlbum il·llustrat, fora de col·lecció, on l’escriptor ha creat un poema èpic on explica el dolor i la tristesa d'aquells moments" explica. "Ho plasmo amb il·lustracions, sentint-ho, posant-me en la pell dels que ho van viure”, diu. "Aquest llibre és un altre crit al que ha succeït en aquests 300 anys', explica. 
 
Ignasi està convençut que “no dibuixaria mai un llibre que parlés d’uns valors que anessin en contra dels meus, amb actituds violentes, contra la meva ideologia”, admet. I és que el seu compromís va més enllà. Al roquetenc li agrada viure el procés. "Des de la impremta fins que està tot enquadernat', diu, 'També m’agrada acompanyar l’escriptor a les presentacions, parlar amb el públic, fer una valoració de l’acollida del llibre...", comenta Blanch. 
 
Quan parla de l’autor, ho fa amb admiració. “Jordi és un home eternament jove, incansable, amb molta capacitat. Em fascina la seva manera de treballar i les ganes de canvi constant que té”, explica.
 
Es nota que Ignasi és una persona disciplinada, treballadora, que intenta allunyar-se del ritme frenètic de la ciutat quan treballa. “Busco el silenci per crear", em diu. Ara bé, no li importa deixar-se acompanyar per la música d'artistes com Natalie Merchant, Joan Baez, M. del Mar Bonet, Lluís LLach, Ana Belén o també dels clàssics, Pau Casals, Bach, Vivaldi, Mozart... 
 
Va viure l'11 de setembre en primera persona
Al seu perfil del Facebook, un pot fer un seguiment de tots els aconteixements que formen part de l'atrafegada vida que el porta d’aquí cap allà: projectes, viatges, presentacions i també reivindicacions. L’11 de setembre va agafar-se de les mans a la Via Catalana. “Vaig compartir-lo amb la gent del Vendrell, lloc on estiuejo. Va ser emocionant, entranyable i no m’ho trec ni del cap ni del cor", m'explica. "Són moments històrics que refermen la col·lectivitat ja que la meva família també va ser-hi a l’Ebre”. 
 
Recentment, Blanch també s’ha encarregat d’il·lustrar El Gran Gatsby de F. Scott Fitzgeralt, un clàssic de la literatura americana que ha coincidit amb l’estrena de la pel·licula protagonitzada per Leonardo Di Caprio i que li ha donat més difusió al treball. Segons Blanch, “aquests treballs són un luxe que només t’arriben amb els anys d’esforç i dedicació”. Però aquesta publicació no és l’única en què darrerament ha estat treballant. També ha realitzat la il·lustració de Missió Trobairitz de l’escriptora tortosina Cinta Arasa, un projecte que ens sorprendrà aquest hivern.
 
Blanch va iniciar aquesta estimulant trajectòria ja de petit a casa,  amb una taula en braser, un hule vermell i un guix en la mà. Una prova que la realització personal està a l'abast de tothom.
 
  

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar