Jesús Serrano: "Ara existeix un moviment que reivindica l'herència etnogràfica del nostre peculiar territori"

L'autor ampostí presenta 'Teresina no sap cantar', el seu nou recull de cançons populars
Surtdecasa Ebre
,
03/04/2014
Llibres
Una granota d'ullal intrèpida es posa les espardenyes per recórrer el territori en busca d'aquelles cançons populars que, moltes vegades, a la fràgil biblioteca de l'oralitat corren el risc de desaparéixer. Teresina no sap cantar (Onada Edicions, 2014) és la divertida proposta de l'ampostí Jesús Serrano qui, després de sorprendre'ns amb el personatge imaginari Miquelet Setencàrrecs - en aquella ocasió recuperava històries populars ampostines-  ara dóna protagonisme a la seva acompanyant, la granota Teresina, per continuar la tasca etnogràfica i posar a l'abast de les noves generacions cançons populars de totes les Terres de l'Ebre. Amb el seu peculiar estil divulgatiu - i amb el suport de les il·lustracions de Jordi Alfonso-, Serrano ha tornat a aparéixer a l'escenari literari ebrenc, no sense engegar una curiosa campanya de màrqueting viral que consisteix en recórrer botigues i institucions d'arreu del territori per fotografiar tothom amb la seva Teresina, per després fer rodar les imatges per les xarxes socials. Descobrim, de prop, aquest nou projecte, que es presenta el divendres 4 d'abril a Amposta.
 
- Has decidit donar-li protagonisme a Teresina, la mà dreta de Miquelet Setencàrrecs?
Sí, aquest cop hem optat per realitzar allò que en cinema s'anomenaria spin-off, donant-li preponderància a un personatge secundari endegant una altra obra. A més, la Teresina ja feia dies que ens demanava jugar un paper més rellevant..., sempre han estat així d'eixerides i espavilades les granotes d'ullal.
 
- La teva factoria de creació de personatges és il·limitada?
No ho sé, ja que fins ara ens hem limitat a una sèrie de personatges ubicats en un context històric i geogràfic reduït, podria donar-se el cas que ens decidíssim a fer el salt cap a àmbits més extensos i actuals.
 
- En aquest cas, Teresina es proposa recuperar cançons populars. Com surt la idea?
Tot va sorgir arran d'una cantarella barrejada entre els contes de Miquelet Setencàrrecs que ens va il·luminar la capseta de pensar fent-nos optar per encetar aquesta recerca de cançons populars d'unes terres com les nostres on cantar ha estat sempre tan habitual.
 
- En aquest treball de recerca suposo que t'hauràs trobat amb molts fets curiosos. Alguna anècdota?
La recerca ha resultat intensa i extensa a la vegada, ja que han estat un parell d'anys caçant tot tipus de cançons, sort de tria, juguesques, cantarelles, ... per tot el Delta. Durant aquest temps, hem pogut parlar i xerrotejar amb força gent gran i cal dir que solen ser molt divertits i atesos quan els hi toques la fibra. Els nostres amics i amigues de Sant Jaume, La Ràpita, Deltebre i Amposta mai van avergonyir-se de cantar-nos alguna cosa i ajudar-nos en la nostra recerca.
 
- Alguna persona gran que t'hagi explicat moltes coses?
Podria fer una llista extensa, però no em voldria oblidar d'agrair la col·laboració a l'Associació de Dones Agents per a la Salut de Deltebre, les dues corals de La Ràpita, a les amigues d'Amposta i a José Luís Navarro, Síndic de Greuges de Sant Jaume. 
 
- Ens pots dir algun fragment de lletra que t'hagi impactat especialment?
“A la voreta del riu, mare, m’he dixat les aspardenyes. Mare no li digue al pare… que demà aniré per elles.”  Ens va agradar força aprendre el significat subjacent d'aquesta lletra tan coneguda que parla, veladament, de la pèrdua de la virginitat. Els nostres avant-passats eren gent molt sàvia i ocurrent!
 
- Avui dia creus que hi ha grups musicals que vulguin recuperar aquesta herència?
Hi ha gent que tracta de recuperar aquesta herència. La mateixa Sílvia Ampolla, Arturo Gaya... Actualment existeix un cert moviment cultural que tracta de reivindicar l'herència etnogràfica del nostre peculiar territori. 
 
- Algun projecte en ment per seguir aquesta tasca de recerca?
La meva ment sempre està tramant noves històries, però la veritat, ara mateix em trobo totalment implicat en aquest projecte puntual de la Teresina que ha estat possible gràcies a Onada Edicions, l'il·lustrador Jordi Alfonso i la musicoterapeuta Núria Ferré.
 
--
Presentació del llibre Teresina no sap cantar: 
Divendres 4 d'abril, 19:30h 
Biblioteca Sebastià Juan Arbó - Amposta

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar