Les recomanacions de Sant Jordi 2013 de “l'equip” de Surtdecasa.cat

Novel.la, assaig, blogs i fins i tot no-recomanacions...
Surtdecasa Ebre
,
13/05/2013
Llibres

Quan arriba Sant Jordi tots tenim la il.lusió de comprar un llibre (o més d'un). Comprar un llibre sempre representa comprar experiències, aventures, amors, misteris...I als humans totes aquestes emocions ens encanten. Un any més, l'equip de Surtdecasa.cat hem volgut recomanar-vos quines han estat les lectures que ens han impactat més durant el darrer any. En aquest cas, no són novetats editorials i enguany fins i tot hi ha recomanacions de blogs i ¡atenció! "No-recomanacions"... D'aquesta manera podràs conéixer una mica més de prop els gustos i la personalitat d'aquest gran equip de professionals (que perquè no dir-ho, és un equipàs).

 

Roman Aixendri

Dimonis íntimsDimonis íntims del filòsof Xavier Rubert de Ventós és un llibre que encara no m'he llegit, però el recpmano perquè m'estic llegint la bibliografia d'aquest filòsof i no puc parar de sorprendre'm de la seva senzillesa i profunditat. Hi podràs trobar filosofia íntima, filosofia de les coses que ens importen i de la manera en què ens importen. Una delicatessen que devoraré aquest Sant Jordi.
Dimonis íntims/ Xavier Rubert de Ventós

Jordi Arrufat

Un llibre adequat per als temps que vivim a Catalunya. Albert Pont, l'autor, és un politòleg especialitzat en Dret Internacional Públic que ha escrit, amb la col·laboració del Cercle Català de Negocis, aquest assaig polític i jurídic que presenta com a viable la independència de Catalunya a partir d'una tesis central: Catalunya gaudia de plena sobirania internacional abans de 1714 i aquesta va ser usurpada per Castella al no respectar el que havia acordat amb Anglaterra als Tractats d'Utrecht. Aquí no us trobareu proclames fàcils sinó arguments ben solidificats i presentats. Però precisament per això cal advertir que és un llibre dens, la lectura del mateix no és fàcil d'assimilar, i menys si el lector no es creu que Catalunya pugui ser un estat independent. Però per això mateix també és un llibre molt recomanat per a les nits d'insomni.
Delenda est Hispania / Albert Pont

Rosa Banqué

Jo faré una no-recomanació. La triologia Les 50 ombres de Grey no deixa de ser una d’aquelles novel.les romàntiques pròpies del segle passat: home ric coneix joveneta tímida, l’ enamora, la cobreix de regals i fins i tot li recomana deixar de treballar.  I és que, l’ èxit no és atribuïble només al sexe explícit que es descriu amb poca gràcia i repeticions constants, sinó també a una trama heterosexual clàssica. D’entrada l’erotisme segueix la línia pròpia d’una tv-movie romàntica: ella perd la virginitat a través d’unes descripcions dolces i de valors retrògrads (ja no estarà mai més amb cap altre home). Més endavant, la novel.la es converteix en una pel·lícula de sèrie B pròpia d’un sub-canal de TDT a altes hores de la nit. El personatge principal té una obsessió pel bondage a causa d’un trauma infantil i això fa que de forma automàtica li atorguem un caràcter negatiu, com si aquestes pràctiques només es poguessin dur a terme com a projecció d’un passat tèrbol.
Les 50 sombres de Grey/E.L. James 

Núria Barberà

Tenint un blog sobre la Xina, recomanar un llibre de cultura o literatura xinesa seria la millor opció... pensareu. I, sí, teniu tota la raó. Malauradament, últimament estic poc lectora, i no m'ha donat temps d'acabar-me el llibre que tinc a la tauleta de nit, abans del dia de publicació d'aquest article. Per tant, he optat per una solució fàcil i pràctica -però no menys vàlida!- : Si teniu curiositat per llegir novel·la xinesa, aquí hi trobareu unes quantes recomanacions de la mà d'una altra enamorada de la Xina i del xinès. la Sílvia Fustegueres (@@xines_cat). Feliç Sant Jordi!!" 
Caràcter Xinès/ Sílvia Fustegueres (Blog) - Enllaç
 

Oriol Fuster

Mentre ens queixem que "ningú llig", massa sovint als que ho fem ens agrada competir a veure qui té més sensibilitat, qui recomana el llibre més complicat i minoritari i qui és, en definitiva, el gall més gall del galliner literari. La tendència a moure's en cercles concèntrics en el món cultural o intel·lectual ve d'antic. Com a mínim, de l'Antiga Grècia, com demostra Contra un ignorant que comprava molts llibres, obra escrita per Llucià de Samòstata pels voltants del segle II i que l'editorial Adesiara acaba de publicar per primera vegada en català amb traducció de Sergi Grau. Llegir-lo servix per copsar que fa mil vuit-cents anys els humans érem tan profundament imperfectes com som ara; i això ens fa un servei doble: cura d'humilitat i injecció de realitat que potser ja toca començar a canviar.
Contra un ignorant que comprava molts llibres/ Llucià de Samòstata

Alberto Lamote de Grignon

La primera novel.la de Jair Domínguez, després del seu debut amb el recull de contes Jesucrist era marica. Aquesta història se situa en una hipotètica Catalunya on un grup de quatre terroristes faran el possible per aconseguir el seu objectiu: assassinar el Rei d'Espanya i proclamar la independència pel seu compte. Aventures rocambolèsques en un ambient apocalíptic, amb guerrilles i escenes de sang i fetge que signaria el mateix Tarantino. No esperes subtilesa ni una literatura depurada, esta novela és el brutalisme més burro portat a l'extrem.
Hawaii meteor/Jair Domínguez

Judit Monclús

Si rondeu la trentena i quan mireu enrere us topeu amb records amables dels vostres anys a la universitat, d’aquella època de pisos compartits i de festes memorables on les preocupacions que ara us capfiquen no hi estaven convidades, aquest és el vostre llibre. Escrit en català i en mallorquí, i des del punt de vista d’una noia barcelonina i d’un al·lot mallorquí, Surt el sol i encara plou mostra d’una manera emotiva el pas del temps a través d’una colla de joves que compartia pis al barri de Gràcia i de les històries viscudes durant la seva època d’estudiants acompanyades de les primeres incursions sense retorn al món dels adults. Us enganxarà de la primera pàgina fins l’última, us arrencarà més d’un somriure i, possiblement, us farà reflexionar sobre el camí recorregut fins ara.
Surt el sol i encara plou/Marta Grau i Pau Estrany

Roser Royo

Jo sóc més aviat de novel·la, però si hi ha un assagista i historiador a qui no em puc resistir, aquest és Paul Preston. Idealistes sota les bales és el seu particular homenatge als periodistes internacionals que van cobrir la Guerra Civil espanyola. Hi surten els coneguts com Hemingway o Dos Passos, però també d’altres més oblidats com George Steer que va relatar magistralment el bombardeig aeri contra Guernica. La seua crònica publicada el 28 d’abril del 1937als diaris The Times i The New York Times, surt reproduïda íntegrament al llibre de Preston. Un bon llibre per recordar la importància de la llibertat de premsa i del dret a la informació.
Idealistes sota les bales/Paul Preston

Roser Sebastià

Com deu ser recopilar 25 anys –un quart de segle!- de la teua vida en fulls de paper? Andreu Subirats ho ha fet a Galtes de Perdiu, una antologia amb poemes que durant anys han navegat entre l’oralitat (si no l’heu sentit recitar, us ho recomano) i els seus calaixos. El poeta tortosí ens passeja per cinc capítols, cadascun il·lustrat amb un insecte, que representen la metamorfosi del poeta jove al poeta madur i experimentat. Us el recomano fins i tot als que no heu superat la temor a la poesia. Hi trobareu denúncia sense embuts, riureu amb la seua ironia i hi reconeixereu carrers, paisatges i tradicions molt properes.
Galtes de perdiu/Andreu Subirats

Robert Roig

365 contes era un bloc que es va convertir en un llibre. Són contes sobre molts temes i de molts d’autors, on cadascú explica la seva visió de les coses, records o històries inventades. Si us agrada llegir però no teniu gaire temps, este és el vostre llibre, una petita història per cada dia de l’any. Una manera de viatjar a 365 móns imaginaris i, de pas, una manera de col·laborar amb una Fundació per a l’investigació.
365 Contes/Diferents autors - Enllaç

Anna Zaera

Tot assaig de Judit Butler (Professora de Retòrica i Literatura Comparada de la Universitat de California) és un excercici de deconstrucció de valors i idees preconcebudes que mai em deixa indiferent. Clar, havia de ser una professora de retòrica qui desenmascarés molts dels clitxés i dels discursos apresos que tots assumim com a “normals, naturals o científics” però que en realitat provenen de certs sectors de la societat amb uns interesos particulars. M'agrada la lucidesa d'aquesta professora, filòsofa, activista i lesbiana que ha volgut comprendre per ella mateixa els fenòmens que tenen lloc al seu voltant. Aquest llibre parla de la violència d'estat i del terrorisme internacional des d'un punt de vista psicoanalític. Com sempre, l'anàlisis del comportament humà ens dona les claus més fiables per entendre el perquè de molts fenòmens socials, polítics i econòmics.
Vida precaria/Judith Butler

  • imatge de control 1per1
  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar