Prats d'Alcanar

Foto: 

‘Alcanar, imatges de 3000 anys d’història’
Prats d'Alcanar

El llibre 'Alcanar, imatges de 3000 anys d’història' recupera tota classe de fets canareus

El 8 d’abril surt a la llum la publicació amb les il·lustracions de Núria Prades i els textos explicatius de Jordi Sancho
Idoia Perich
,
31/03/2021
Llibres
La història la fan els canvis socials, econòmics i polítics, la fa la motivació per aprendre, investigar i desenvolupar, la fan les persones amb els seus hàbits, modes i tendències i, des de les històries amb majúscules, a les petites històries, totes formen part del que som avui. L’artista Núria Prades i l’historiador Jordi Sancho ho tenen clar, i per això han unit coneixements per crear el llibre 'Alcanar, imatges de 3000 anys d’història', on plasmen els ets i uts històrics de la població de manera pedagògica, àgil i amena.
Som hereus dels records dels nostres avantpassats

A través de 130 pàgines, 120 de les quals són farcides d’acolorides il·lustracions, ‘Alcanar, imatges de 3000 anys d’història’ apropa un grapat de vivències que han fet possible que la població siga tal com és avui. La Núria Prades, artista de professió, sempre ha tingut un interès ben despert per la història. Arrelada a Alcanar des de generacions enrere, fa vora quatre anys que treballa per aplegar un munt de coneixements lligats al municipi, així com Jordi Sancho, coautor de la publicació. Les fonts documentals són diverses. "Ens han facilitat l’accés a l’arxiu històric d’Alcanar i també hem valorat moltíssim els coneixements que hem anat rebent dels nostres pares i els nostres iaios. Petites i grans històries que volíem plasmar per no deixar-les perdre, ja que som hereus dels seus records!", comenta la Núria.

 

  • imatge de control 1per1

Jordi Sancho i Núria Prades, durant una sessió de treball | Foto: Cedida
Inquieta i sempre activa, a la Núria se li van despertar les ganes de la il·lustració editorial no fa pas tant. "Vaig començar amb el llibre de l’Associació Utopia, sobre l’autisme. Van seguir els llibres sobre les festes d’Alcanar, i ho vaig gaudir tant que volia continuar i aplicar-ho a un projecte com aquest." ‘Alcanar, imatges de 3000 anys d’història’ tracta de manera planera una seixantena de temes diversos. "Jo ja havia treballat en una escaleta de temes i en el seu enfocament. Així que vaig contactar amb en Jordi, que acabava de graduar-se en història i en faria una redacció bona i acurada." D’aquesta manera, la Núria treballava les imatges per il·lustrar les etapes històriques i en Jordi redactava els textos explicatius de cada moment.

Insisteixen que no és el clàssic llibre d’història que a tots ens pot venir al cap, "està enfocat únicament en Alcanar i hi tenen cabuda detalls que no es plasmen en altres llibres, com els tipus de cultius que hi ha hagut, com ha evolucionat la vestimenta, com es feien els prats, com s’hi desplaçava la gent…".

Remuntar-se 3000 anys enrere no és poca cosa, però com explica la Núria, aviat es fa si viatges al jaciment de la primera edat de ferro de Sant Jaume, o al poblat ibèric de La Moleta. "Tenim la sort d’haver pogut treballar amb l’arqueòleg de les excavacions, en David Garcia, des del punt de partida històric fins als romans i els musulmans", anota la Núria.

 

Detall d'una de les làmines | Foto: Cedida
A més, Alcanar compta amb altres fets històrics de prou rellevància, també en etapes més properes. "Hi ha una làmina dedicada a les carlinades, en què les tropes del general Cabrera van prendre l’església de Sant Miquel com a fortí, o una altra de quan la reina Isabel II va fer estada a la població durant el seu viatge de València cap a Barcelona", expliquen.

Entre tot, el llibre dóna peu a tractar temes molt diversos que formen part d’Alcanar, tant de primer ordre com altres que poden semblar més anecdòtics, però que també tenen la seva rellevància. "És un llibre que obre portes a nous treballs, que parla de molts temes i on tots queden apuntats i admeten ser desenvolupats amb més profunditat", comenta la Núria. I afegeix "creiem que pot ser una eina molt útil en l’àmbit pedagògic als centres educatius".

 

Detall d'una de les làmines | Foto: Cedida
Altres temes del tot quotidians, com els prats, les construccions rurals que feien de punt d’unió i reunió de les famílies d’Alcanar, adquireixen un paper fonamental a la població, i així ho han volgut plasmar al llibre amb tota classe de detalls. "Les il·lustracions volen encabir tot allò més característic, com les motes, el rafal, la parra per fer ombra, el corral per al matxo, les cortines de roba de sac, la burguera o el fogó per guisar, els melons i, és clar, la taula de fusta per als àpats", recorda la Núria.

En Jordi i la Núria esperen il·lusionats el dia 8 d’abril, quan el llibre surt a la venda i es podrà trobar ja a les llibreries, estancs i altres botigues d’Alcanar i poblacions properes. Amb el context de pandèmia actual, han hagut de prescindir de qualsevol presentació presencial, per això fan ús de les xarxes per fer difusió de la recent publicació, així com brinden l’oportunitat de contactar amb ells per encarregar ‘Alcanar, imatges de 3000 anys d’història’ i gestionar-ne l’enviament allà on siga convenient.

Més informació: 

A

També et pot interessar