Jump to navigation
“Per què espai cultural? Per fer alguna cosa diferent, perquè una llibreria ja la teníem. Volíem una cosa que cridés l’atenció de la gent i que tingués algun plus. Aquest és el motiu pel qual va néixer Guaix”, explica Vanessa Bargalló, una de les sòcies de Viladrich que se situa al capdavant de l’Espai Cultural Guaix d’Amposta i que va obrir les portes el passat 6 de febrer.
“Obrir un espai a Amposta era una idea que ens corria pel cap des de feia temps, però ens frenava l’existència de la llibreria Gavina, un referent de tota la vida al municipi. Per això, quan Clara Salvadó va tancar les portes en jubilar-se, la idea va tornar a sorgir fins que la vam materialitzar”, afegeix.
“Quan feia poc que havíem obert, va entrar una clienta al local i va anar directament cap al bar. Ens va sorprendre però ja ens va dir que no era lectora. Mentre estava al bar, va començar a fullejar una revista. Abans de marxar, ens va preguntar si podríem trobar un llibre que havia vist en aquelles pàgines perquè li havia cridat l’atenció. Li vam aconseguir i el va comprar. No sabem si se’l llegirà o no, però el fet que entrés a Guaix i d’alguna manera haguem aconseguit fer-li entrar la curiositat pel món de la lectura que ens va dir que tenia aparcada des de feia anys, ens va fer sentir contentes i orgulloses”, relata Bargalló.
La intenció de l’Espai Cultural Guaix és la de dinamitzar les propostes culturals a la capital del Montsià i afirmen que estan oberts a tots els suggeriments que els vulguin fer arribar per donar-los- hi cabuda. “No estem descobrint res, però volíem trencar el que ja hi ha. Aquests primers mesos, l’acceptació ha estat molt bona i ja hem començat a fidelitzar clients. Ara el nostre repte és el de modernitzar el concepte de presentacions tal com està plantejat. Volem fer actes innovadors i que atreguin la gent. A més, estem oberts a qualsevol col·laboració que se’ns vulgui proposar”.
El concepte col·laboratiu al que es refereix Bargalló el comparteix Marina Òdena, qui el 21 d’abril de l’any passat va obrir Lo Portal de Tamarit a Tortosa. Ubicat als peus de la catedral, es va orientar inicialment al turisme cultural però es va anar repensant fins arribar al que el defineix: un espai amb un ambient acollidor i intimista on gaudir de la cultura, la gastronomia, la lectura, la música i la pintura, entre altres propostes artístiques. “Aquest local està muntat per a una minoria significativa, però potser caldria una oferta conjunta per part de tots els locals que estem ubicats a la mateixa zona per engrescar la gent a venir més al casc antic, a descobrir-lo i a descobrir-nos”.
L’ambient i la tranquil·litat és el que atrapa de Lo Portal de Tamarit. “Cadascú hi troba el seu lloc. És petit però amb molts racons. És bastant eclèctic perquè aquí dins hi ha molts temps ficats”, explica Òdena, que va arribar a Tortosa fa dos anys fascinada per la història i el patrimoni. “El nom el tenia bastant clar després de descobrir la portalada amagada a la paret del local que em va fer pensar en el portal de Tamarit, una de les portes medievals de Tortosa, que hi ha al costat de l’edifici de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre. Era un portal secundari per on descarregaven gran part del material de construcció de la catedral. Vaig pensar que seria un nom ideal. S’adiu amb la filosofia del local. És un element històric secundari, desconegut i amagat que ha caigut en l’oblit. No fa falta defensar el que la gent ja sap, cal defensar el que està en perill”, expressa Òdena.
L’engegada de Lo Portal de Tamarit, a més de recuperar un espai antic, ha significat també l’obertura del local a totes les iniciatives orientades a valorar el territori ja sigui a nivell històric com a nivell artístic. “Volem donar espai i veu a totes les iniciatives, enfortir el teixit cultural i posar-lo en valor”, apunta Òdena. Les propostes que fa són molt variades: organitza concerts de gèneres variats, suma amb un club de filosofia i un grup de poesia que es reuneix el segon divendres de cada mes, compta amb una botiga de productes de proximitat i de peces d’artesania del territori, ofereix llibres de segona mà a preus molt econòmics i la carta del seu espai gastronòmic va creixent amb ofertes variades i maridatges vinícoles. “No sou conscients de la potència que té aquest territori. Cal treure pit i defensar lo nostre. A més, fer xarxa obre un ventall de possibilitats”, rebla.
Espai Cultural Guaix - Llibreria cafeteria C/ Sant Miquel, 5 - AmpostaFacebook
Espai Cultural Lo Portal de Tamarit C/ Costa de Capellans, 3 - TortosaFacebook