LLibreters

Foto: 

Surtdecasa
Llibreria La 2 de Viladrich a Tortosa

Parlen els llibreters de les Terres de l'Ebre

Un recorregut per les tendències literàries d'aquest Sant Jordi
Anna Zaera
,
22/04/2015
Llibres
Els llibreters són els custodis dels llibres nous durant tot l'any. Hi ha un dia a la primavera però, que treuen els taulells al carrer, engalanen la façana dels seus establiments amb una senyera, contracten ajudants i viuen una jornada laboral gairebé de 24 hores mentre saluden escriptors, responen gairebé sense girar-se i tornen monedes de canvi en centenars de palmells de mans. El 23 d'abril és el dia d'aquests professionals. El dia en que ells són els protagonistes i poden lluir-se. Passada aquesta voràgine del comerç literari, els quedarà la satisfacció i la ressaca. Els llibres ja estaran a les cases, i ells tornaran a ser anònims custodis de somnis als seus taulells interiors durant el que queda de primavera, l'estiu, la tardor i l'hivern.


Clara Slavadó, La Gavina (Amposta)
La Diada de Sant Jordi és el moment en què el gran públic es retroba amb les llibreries. No obstant això, jo sempre recomano que la gent no es quedi al taulell del carrer, sinó que entri a la llibreria a remenar diu Salvadó, una llibretera vocacional que regenta un petit cau de llibres a Amposta.  Tot i que podem tenir algunes intuïcions, Sant Jordi sempre se'ns presenta com una incògnita, mai sabem el que acabarem venent més, fins a l'endemà. És cert que en els darrers anys els clients cada cop opten per arriscar-se més i comprar autors novells, però també hi ha els fidels que busquen els autors més consolidats diu. S'editen molts llibres sobre el procés independentista, però jo crec que s'editen més que se'n venen" afegeix a l'hora de parlar de les tendències. "Enguany trobo que tindrà èxit el llibre de la Coia Valls 'Un amor prohibit' o 'La fi dels secrets' del Miquel Esteve. Segurament el llibre de les il·lustracions 'Lo Còmic dels Quicos' també serà un dels més venuts a les nostres terres" continua. "Jo recomano el llibre 'Mentiras a mano alzada' del rapitenc David Comuñas que serà aquí presentant-lo el dia de Sant Jordi o 'A casa viu un fantasma' de Pilar Lanau, que també la tindrem amb nosaltres. És bonic que els nens comencin a gaudir del dia de Sant Jordi. Segurament això els farà ser bons lectors de grans.

Rosa Cubeles, La 2 de Viladrich (Tortosa)
"El dia de Sant Jordi representa la culminació de dos mesos de preparació" diu Rosa Cubeles propietària de La 2 de Viladrich, una botiga hereva d'una de les llibreries amb més història de Tortosa. "Tot i el nerviosisme, i allò d'intentar atendre a quatre persones a la vegada, és un dia que em fa molt feliç" explica. "Encara recordo aquells anys en què els llibres més venuts eren els de Buenafuente" explica. "Ha passat el temps i la nostra aposta per la literatura d'autors locals s'ha vist recolzada pel públic. En una tarda, la Francesca Aliern pot arribar a vendre més de 100 llibres, això no ens passa amb cap altre autor" diu. Els dies previs, la Rosa fa una espècie de previsió sociològica. "Sempre has de fer apostes, sobretot les fem per les influències que ens arriben dels clients que ens recomanen llibres i dels mitjans de comunicació. Quan tens bones referències ja et mires els llibres amb uns altres ulls" comenta. "Enguany jo crec que arrasarà el llibre del Xavier Bosch 'Algú com tu' o el de la Milena Busquets 'Tot això passarà'. 'Un amor prohibit" de Coia Valls apunta a èxit i del llibre del Jaume Cabré 'Les incerteses' segur que faré curt. Normalment en tendències de vendes un cop acabat el dia coincidim bastant amb la resta de Catalunya" explica. "A les Terres de l'Ebre crec que triomfarà una autoedició recent amb expressions populars del territori que porta el nom de 'Lo llibre'" conclou.

Sergio Bassa, La Bassa (Móra d'Ebre)
“És la gran festa de les lletres, la nostra sortida al carrer. Un dia de retrobament d’amics, lectors i clients" diu Sergio Bassa, el responsable d'una de les llibreries amb més història de tota Catalunya, situada a Móra d'Ebre. "Molts venen amb alguna llista de recomanacions, d’altres trien i remenen de la parada o senzillament es deixen aconsellar per nosaltres, la majoria els coneixem els gustos i solem encertar. De fet, a l’hora de fer la selecció d’aquest dia ja pensem a qui li pot agradar un llibre o un altre. Sempre n’hi ha de força “fidels”, són d’històrica o de romàntica o negra.... i no els treguis d’aquí" explica. "Algun cop mires de recomanar-los algun altre gènere però els costa canviar". A més, les noves tecnologies han fet un tomb en la manera que té el públic d'interessar-se per la literatura. "Sortosament cada cop hi ha més llocs on informar-te, les xarxes socials, blogs, les mateixes llibreries, etc" apunta "això fa que el lector tingui més criteri quan arriba aquest dia". Pel que fa a recomanacions, ho té clar: "Dels ebrencs 'No ens calia estudiar tant' de Marta Rojals; 'La fi dels secrets' de Miquel Esteve; 'El poeta del poble' de l’Andreu Carranza i 'Cullerades de vida' de Francesca Aliern juntament amb d’altres com 'Amor prohibit' de Coia Valls; 'Strappo' de Martí Gironell, 'Algú com tu' de Xavier Bosch; 'La venjança dels Almogàvers' de R.Guasch i A. González o 'La templanza' de Maria Dueñas, tenen números per sortir ben parats” diu.

Vanessa Bargalló, Ebrebooks (Tortosa)
"És un dia que si fa bon temps la gent surt molt a comprar" diu Bargalló que regenta una jove llibreria a l'Avinguda de la Generalitat de Tortosa especialitzada en literatura infantil. "No deixem de ser una llibreria de barri, i els nostres clients solen ser els mateixos que venen en el dia a dia". "En els darrers dies estic notant que la gent segueix molt influenciada per allò que surt a la televisió" diu. "Si el dia anterior ha sortit una presentació o una entrevista a un autor, l'endemà unes quantes persones venen a la llibreria amb el nom del títol apuntat". "Així com vam viure una època on hi havia un boom de la novel·la eròtica, ara aquesta tendència ja ha passat" explica. "Pel que fa a títols ebrencs, el que crec que es vendrà molt serà el recentment presentat 'Lo llibre', el compendi de frases i expressions populars de les Terres de l'Ebre recollides a través d'una pàgina de Facebook. També crec que es vendrà molt el llibre 'Un any i mig' de la Sílvia Soler o 'La templanza' de Maria Dueñas". Ara bé, el seu fort són els llibres pels més menuts. "Pel que fa a literatura infantil, en els darrers temps s'han estrenat moltes col·leccions que fidelitzen els joves lectors, i això és una bona notícia de cara al futur dels nostres negocis" conclou.

A

També et pot interessar