Surtdecasa Ebre
,
20/01/2013
Llibres

Vergés, la veritat dels clàssics

Emigdi Subirats ens obsequia amb una biografia de l’escriptor
Emigdi Subirats ens obsequia estes festes de Nadal amb el seu darrer llibre: la biografia de l’escriptor Gerard Vergés i Príncep (Tortosa, 1931). És un assaig de dimensions menudes, fràgil, com menut i fràgil és este farmacèutic tortosí de 81 anys, de bigoti poblat i d’ulls murris i brillants.
 
L’any 1981, Vergés va sorprendre el món literari català amb els 351 versos del poema L’ombra rogenca de la lloba, Premi Carles Riba: “Jo sóc aquell que em dic Ròmul, romà/de gest cansat i irònic, pensatiu/de perfil encunyat a les monedes”. Després van vindre Long play per a una ànima trista, imprescidible: “De cop comprenc que l’home és la memòria”; els sonets de Lliri entre cards: “I pels camins vedats a les panteres/-per les sendes que els blancs avui passeu-/hi haurà ossos blancs i blanques calaveres”; i encara La insostenible lleugeresa del vers, i Tots els sonets de Shakespeare, i tota la narrativa, les biografies, els articles...
 
L’escriptor i crític literari Emili Rosales, a propòsit de la publicació de la biografia que firma Subirats, assegura que “n’hi hauria prou amb l’obra poètica de Gerard Vergés  per situar-lo entre els noms imprescindibles de la literatura catalana de l’últim mig segle”. En la mateixa línia, el crític i traductor de Vergés a l’espanyol, Ramón García Mateos, afirma que, “sin ninguna duda”, el nostre autor és “el más alto de los poetas vivos en lengua catalana”. Un i altre l’encerten plenament.
 
Ara, Emigdi Subirats s’afegeix a este cor de veus i, a través del seu assaig, contextualitza l’obra del poeta en una època, en una societat i en un espai determinats. Subirats, amb el seu estil directe i franc, a cor què vols, ens desvetlla la dimensió intel·lectual i humana d’un escriptor de sòlida formació científica i humanística, amarat d’una sensibilitat exquisida, prostrat a la veritat dels clàssics.
 
Vergés, el gran Vergés; el Vergés de la Tortosa tradicional i tradicionalista; el Vergés emprenedor; el Vergés culte; el Vergés compromès amb el seu territori, la seua llengua i el seu país: "Les sines de la dona són de mel./El xiquet, al braç d'ella, mira el cel./Per damunt mare i fill vola un estel." -ha escrit per felicitar-nos el Nadal d’enguany.
 
Gerard Vergés i Príncep (Onada Edicions) és el segon volum de la col·lecció “Gent nostra”, inaugurada ara fa un any pel periodista Xavier Garcia amb la biografia d’un altre escriptor tortosí contemporani: Manuel Pérez Bonfill. Podeu adquirir el volum en llibreries per 12 euros.
 
  

També et pot interessar