Jump to navigation
Dimecres
27 novembre 2024
Terres de l'Ebre
Agenda
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inicia sessió
Registra't
Edicions territorials
Terres de l'Ebre
Penedès
Camp de Tarragona
Empordà
Ponent
Girona
Centre
Pirineus
Barcelona
Inici
Agenda
Experiències
Cartellera
Blogs
Seccions
Menjar i beure
Arts
Espectacles
Música
Llibres
Família
Entorn
Fires i Festes
Activa't
Botiga
Qui som
Contacta
Publicitat
Col·labora
Textos legals
“El vi de la terra defineix la seva gent”
Joan R.Bada ens presenta el vi que donarà a conèixer el proper cap de setmana a Festast
Surtdecasa Ebre
,
01/04/2011
Menjar i beure
La passió per la terra marca molts dels aspectes del treball de la gent de les Terres de l’Ebre. Coïncidint amb Festast, que se celebrarà el proper cap de setmana a Tortosa, hi haurà una jornada dedicada a professionals el dilluns dia 14 on, entre d’altres àmbits, s’hi tocarà el món del vi. Joan R. Bada i Benjamín Romeo, viticultors i enòlegs de la Terra Alta i de La Rioja respectivament, oferiran una conferència per presentar els seus productes. Joan R. Bada, un enamorat confés de la seua terra, explica a Surtdecasa.cat quin és el secret del vi que presentarà. Escoltant les seues paraules, us ben asseguro que venen ganes de prendre una bona copa de vi, en bona companyia!
- Com definiria la seua feina d’enòleg?
Sóc de la Terra Alta, de tota la vida. Ser enòleg suposa controlar l’elaboració de vins, des del control del camp i les vinyes, el seu estat sanitari, la qualitat del raïm… Una vegada a la bodega, tot el procés des de l’entrada del raïm fins que s'embotella i surt a la venda. A banda, hi ha les analítiques, presentacions per donar a conèixer els vins… És tot un procés.
- Què fa especial els vins de la Terra Alta?
Jo els definiria com vins amb molta personalitat. Des d’un punt de vista personal, sempre he volgut potenciar la Garnatxa Blanca que és la raça autèntica del territori. El 30% de la producció mundial, està aquí, a la Terra Alta. És el que més identifica la terra i amb la qual més bé ens podem identificar.
- Creus que aquesta varietat de raïm defineix a la gent de la Terra Alta?
Sí, perquè és un vi potent, amb molta personalitat i vitalitat, que no deixa indiferent. La gent d’aquí, és així. La mateixa varietat en una altra zona, segur que no tindria les mateixes característiques.
- El dia 14 d’aquest mes, el veurem a la Jornada Professional del Festast a Tortosa, acompanyat per Benjamin Romeo. D’on arrenca aquesta col·laboració?
Treballem junts des del 2008. Ell és enòleg de molt prestigi, de la Rioja Alta. Un gran viticultor. Va voler créixer i va iniciar un projecte de vins blancs a Catalunya amb dos socis. Estan a Olesa de Bonesvalls i buscaven Garnatxa Blanca. El seu soci català el va portar fins aquí.
-
Què va fer que s’interessés per la Terra Alta?
Li va agradar molt la zona. Parcel·les petites...era molt similar a la manera de fer a La Rioja, salvant les distàncies. Des d’aquell moment, m’encarrego de vigilar-li la producció de vi blanc. Estem tot l’any en contacte per feina, i evidentment, n’ha sorgit una amistat.
-
Què volen expressar a la conferència que oferiran?
Anem sense guió. Benjamín va proposar que poséssim molt d’ènfasi en el tema de l’Ebre com a nexe d’unió entre La Rioja i la Terra Alta. De fet, s’ha criat al costat de l’Ebre. Ell posarà sobre la taula el seu projecte de vins blancs amb Garnatxa Blanca de la Terra Alta, i jo, el projecte que he engegat amb un soci. Sempre he treballat per petites bodegues, com a free-lance, però ara ens hem decidit a llençar una nova marca, 'Vins del Tros'.
-
Quines característiques presenta aquest vi que descobrirem al Festast?
És la primera anyada. Són vins fets amb Garnatxa. Un, amb Garnatxa Negra, el "AY de mi"; l’altre, amb Garnatxa Blanca, el 100%.
-
Per un defensor del producte de la terra, deu ser tota una experiència presentar un vi d’aquestes característiques...
Em fa molta il·lusió. Sempre he pensat que la Garnatxa és el que ens ha de donar a conèixer a la Terra Alta a nivell global. És autòcton i autèntic. Sóc un enamorat de la Terra Alta i la Garnatxa Blanca és la marca del terreny.
-
Molt projectes nous!
Sí. Crec que cal potenciar l’enoturisme. De fet, hem obert una nova vinateria a Vilalba dels Arcs, fa poc més d’un any. Però la situació no acompanya i, a l’hivern, les condicions són dures. Però és un aspecte a potenciar. Cal donar a conèixer el món del vi perquè ja hi ha molta gent que s’hi interessa. Realment, és molt interessant, i se’n pot aprendre molt.
Que hi hagi molta sort en la nova aventura i un bon brindis pel vi de la terra!
A
També et pot interessar
Foto:
Cedida
6 motius perquè no us perdeu la Mostra del Vi de Figueres
Foto:
Cedida
Gastronomia
Els 6 ingredients bàsics a la cuina de Ponent
Foto:
Cedida
Els 5 (+1) consells per gaudir de la Festa de l'Oli de la Fatarella
Foto:
Cedida
Els 5 imperdibles del MOST
Foto:
Rafa Pérez
Els 6 imperdibles del Santa Teca al Castell Monestir d'Escornalbou
Foto:
Cedida
El Cava i el seu paisatge a La Primavera del Cava