Festa de l'Oli La Fatarella

Foto: 

Surtdecasa
La Festa de l'Oli de la Fatarella.

Els 5 (+1) consells per gaudir de la Festa de l'Oli de la Fatarella

La cita gastronòmica de la Terra Alta arriba a la 21a edició, els dies 7 i 8 de desembre
Roser Regolf
,
28/11/2019
Fires i festes
L'oli és un dels béns més preuats de la gastronomia mediterrània i un dels fruits de les nostres terres. És per això que molts municipis de les Terres de l'Ebre rendeixen culte al seu patrimoni gastronòmic amb festes i fires dedicades a l'anomenat "or líquid". A la Fatarella, per lluir el seu producte estrella, celebren la Festa de l'Oli, que aquest any comptarà amb una cinquantena de parades de productes derivats de l'olivera, però també d'altres fets artesanalment. Una bona excusa per conèixer els productes de la Terra Alta. "La Festa de l'Oli va començar com una forma de promocionar l'oli d'oliva que produíem al poble, però amb els anys hem anat creixent, el que ens ha obert a fer ressò de tots els productes que ens dóna la nostra terra", apunta Josep Balsebre, president de l'Associació de Botiguers de la Fatarella. Després d'alguns anys complicats, Balsebre també afirma que "la cultura de l'oli s'ha recuperat i la gent torna a buscar l'oli fet al poble", el que ha convertit el producte en motor econòmic del municipi. A Surtdecasa us deixem amb algunes recomanacions perquè els dies 7 i 8 de desembre gaudiu plenament d'aquesta 21a edició de la Festa de l'Oli.

1. Degustacions de l'oli nou
L'oli serà el principal protagonista de la festa, per això no poden faltar les degustacions de l'oli nou de La Fatarella. Amb el tiquet degustació, cada cop que tasteu l'oli se segellarà cada casella corresponent i, quan estiguin totes segellades, entrareu al sorteig diari d'una garrafa de 2 litres de l'oli local. El tiquet degustació es podrà aconseguir pel preu d'1 euro al punt d'informació de l'Ajuntament.

2. El concurs de truites
El concurs de truites fredes permet mostrar les habilitats culinàries i creatives de tothom qui vulgui participar. De verdures, de pernil, de calamarsons... El concurs està obert a les propostes més originals i imaginatives, ja que el contingut de les truites fredes, la forma i presentació és lliure. Tot i això, cada truita anirà acompanyada del nom, dels ingredients i se li assignarà un número per tal que el jurat popular pugui designar finalment una persona guanyadora.

Els participants s'han d'inscriure prèviament i hauran d'entregar les truites el 7 de desembre a partir de les 16 i fins a les 18 hores a l'estand de l'Ajuntament a la Fira. Cada persona podrà presentar un màxim de dos truites. A més, tothom qui ho desitgi, i que prèviament hagi recollit a l'estand de l'Ajuntament la butlleta de valoració de les truites, podrà tastar i puntuar la més gustosa, la més original i la que tingui millor presentació. Els tastos consistiran en una porció de cadascuna de les truites que participin i es realitzaran a la Carpa Verda el dissabte a partir de les 18:30h.

3. Arts, oficis i pràctiques artesanals
Els dos dies de la Festa hi haurà demostracions d'arts i oficis artesans en directe en diferents estands de la mostra. Serà allí on grans i menuts podran aprendre com treballaven els seus avantpassats. Els convidats d'aquest any són un escultor, un vitraller i un artesà del filferro.

4. Jocs tradicionals... amb olives
Si l'oli és el protagonista de la Festa, les olives havien d'estar presents fins i tot als jocs populars. És per això que s'ha organitzat el tradicional concurs de llançament de pinyols d'oliva, diumenge a les 11 del matí, davant la Carpa Verda. I si la velocitat no és el vostre fort, també s'ha recuperat el Joc de l'olivera, una Oca tradicional on les fitxes seran des d'un molí fins a una garrafa d'oli, dissabte i diumenge al carrer Vall de les Moreres, d'11:30 a 13:30 h i de 16 a 19h.

5. El món rural en femení
Les dones fa anys que es reivindiquen com a membres del món rural i, en el marc de la Festa de l'Oli, es realitzaran diferents conferències al respecte. Serà dissabte a les 19 hores i la jornada començarà amb la presentació de diferents projectes. L'experiència en el món del vi de Sheila d'Herència Altés; seguida de la trajectòria, aquest cop en món de l'oli, d'Anna Martí de Priordei encentaran una jornada d'aprenentatge i experiències. Tot seguit, es durà a terme la presentació de l'Associació de Dones Pageses i Ramaderes del Món Rural, a càrrec de la representant de la Terra Alta, Rosa Domènech. L'acte es clourà amb el tast del vi Al-fatriyya, garnatxa blanca 100%, embotit i llonganissa elaborada amb oli verge extra. El berenar és exclusiu per dones i les places són limitades.

* Mossets i Jornades gastronòmiques
Durant tot el cap de setmana s'oferiran tapes elaborades amb oli d'oliva al Bar Casal, Bar Kiko's i a l'Hotel-Restaurant Can Rius, per un preu de 3 euros. Així també, els restaurants locals prendran part de la Festa amb unes Jornades Gastronòmiques on, per 26 euros, es podrà degustar des del plat típic del romesco fins a filet de porc guisat al moscatell o peus de porc a la cassola.

Més informació: 

A

També et pot interessar