Les tapes més desitjades de les Terres de l’Ebre

T'expliquem com són i quins establiments les fan més bones
Surtdecasa Ebre
,
16/09/2011
Menjar i beure
Encara que no som (especialment) terra de tapes, com de tontos no en tenim ni un pèl i a allò bo ens hi acostumem ràpid, solem menjar-ne per entretenir la gana o, molt sovint, com a avantsala d’un àpat major. Alguns les anomenen cuina en miniatura, d’altres les veuen com la germana pobra de la restauració, però el que és indubtable és que les desitgem gairebé a totes hores. Amb el vermut, amb la primera cervesa de la tarda, abans de sopar... És molt díficil dir-li no a una tapa. Et recomanem algunes de les millors tapes de les Terres de l’Ebre. Si en saps alguna més d’imprescindible, registra’t (costa menys de 30 segons) i comparteix el coneixement. Tothom t’ho agraïrà!

Torradeta d'anquila fumada

 

  • imatge de control 1per1
Torradeta d’anguila fumada
Una de les més apreciades perquè, a part de deliciosa, potser és de les més autòctones. És pot trobar a la majoria dels restaurants del Delta de l’Ebre. Normalment, consisteix en una torradeta amb tomàquet ratllat, un bon raig d’oli d’oliva i a sobre l’anguila fumada tallada a trossets. Alguns també hi posen una miqueta d’all per donar-li més sabor.
Et recomanem: Restaurant Vascos. Carretera de la Marquesa S/N, Deltebre.
 
Calamars a la romana
Potser una de les més populars a tot arreu, però atenció!, com passa amb moltes coses a la vida, mateixa recepta no és sinònim de mateix resultat. El que us podem assegurar és que a molts llocs de les Terres de l’Ebre trobem els calamars frescos, suaus, tendres i amb un arrebossat excel·lent. Alguns restuarants utilitzen farina d’arròs, altres de blat, altres una pasta feta amb llet i ou. La qüestió és trobar la personalitat de cadascun.
Et recomanem: Restaurant Mediterrani Blau. Camí dels Eucaliptus 1, Sant Jaume d'Enveja.

 

Antic Molí

Xipironets arrebossats

Germans petits dels calamars, són una de les tapes més famoses de les Terres de l’Ebre. Si en demanes i te n’adones que tenen diferents mides (senyal que són frescos i no han estat envasats en sèrie), que són tendres i que l’arrebossat no els eclipsa, hauràs fet bona elecció. Si no t’agrada la fregitel·la, en molts de llocs els trobaràs a la cassola amb ceba cuita o amb favetes baby, un plat deliciós i potser més dietètic.

Et recomanem: Bar restaurant Ca l’Antoni. Carrer Calvari 1, Batea.

  • imatge de control 1per1

Xipironets

 

 

Tallarines
Les tallarines són un marisc molt apreciat entre la gent del Baix Ebre i Montsià. Anys enrera, la gent anava al Delta a buscar-ne per a consum propi juntament amb altres mol·luscs com els catxels. Ara se segueixen servint al vapor, amb una mica d’oli i sal. També es poden cuinar amb ceba i tomàquet aprofitant el gustós sabor de mar que deixen anar. Els restaurants de la costa solen tenir-ne a la carta!
Et recomanem: Lo Barril. Carrer Sant Isidre 30, Sant La Ràpita.
 
Cargols a la llauna
Un dels plats típics de la cuina de la terra ferma, a les Terres de l’Ebre també se’n fan de molt bons, sobretot a l’inici de l’estiu, la millor època. Tot i que a la cuina catalana també es mengen estofats o en un arròs o acompanyant altres carns, els cargols a la llauna són els més senzills de fer i també els que més ressalten el seu sabor i el de les espècies que se li vulguin afegir. Es cuinen amb una llauna al forn oli, sal i alguna herba aromàtica. Se serveixen amb allioli o amb romsecu. No tinguis por i prova’ls!
Et recomanem: Restaurant Lizarran. Carrer Teodor González 26, Tortosa.
 
Ortigues arrebossades
Tenen una textura extremadament suau i un fort gust a mar. Se serveixen amb un cruixent arrebossat igual que el peixet fregit o els calamars. Se solen servir als restaurants del Delta, però també és un plat molt habitual a la costa de Cadis. Si aneu de tapes, intenteu no demanar-lo juntament amb els xipirons o els calamars arrebossats perquè us pot agafar un colapse d’oli. De totes maneres, s’han de provar si habites per aquestes contrades!
Et recomanem: Restaurant Mas de Nuri. Carretera de Riumar S/N, Deltebre.
 
Callos Callos
Molt típics de la messeta espanyola, aquí també tenen els seus fans incondicionals. Els trossets de tripa tallats de forma rectangular i summergits en una gustosa salsa ataronjada (hi posen pebre vermell) són perfectes per deixar-se mitja barra de pa sucant. A més, és un d’aquells plats que més de gust es mengen en un bar casolà amb un gotet de vi negre. Potser millor espereu que vingui el fred per demanar-vos una cassoleta amb callos.
Et recomanem: Restaurant Diego. Carretera de la Galera S/N, Santa Bàrbara.
 
Patates braves
La tapa per excel·lència. Dauets de patata fregits amb una salsa picant que no falten en cap tasca. Potser als restaurants més sibarites no n’hi trobareu, però aquest plat és un emblema popular i, per això, caldrà que us fixeu en alguns detalls del lloc per descobrir si en fan de bones. El primer requisit és que sigui un bar casolà, el segon que algun client habitual te les recomani i el tercer que preparin la salsa ells. És desitjable que les patates no siguin congelades, però avui dia no es pot demanar tant!
Et recomanem: Bar Ismael de Gandesa. Avinguda de València 45, Gandesa.
 
Peus de porc amb foie
En aquest cas la recomanació exalta la singularitat d’un plat que només el podem trobar en un lloc. Encara que sembli que sigui un atemptat al fetge i als nivells de colesterol, aquest plat és molt més lleuger del que sembla i sobretot una delícia per als sentits.  Els peus de porc són gustosos i tendres i el foie aporta una intensitat única. Si encara vols més delicies, prova la cua de bou estofada amb pebre vermell i patates.
Et recomanem: Xampú Xampany. Rambla Catalunya 41, Tortosa.
 

Truita de patata

  • imatge de control 1per1

Truita de verdures

Amb ceba, primentó, aubergínia i patata. És més dificil de trobar que la truita en patata convencional, però val la pena. Alguns la preferireu compacta i gruixuda, d’altres esponjosa o amb l’ou poc cullat. Encara que molts diuen que és un plat perfectament comestible quan està fred, us recomanem que la mengeu al matí quan està acabada de fer. Alguns bars de pintxos l’han perfeccionada fins a tal punt que segueix sent l’estrella de la carta, tot i les incorporacions més exòtiques. Acompanya-la amb una llesca de pa amb tomàquet i la revaloritzaràs.
Et recomanem: Bar La Creu. Avinguda Comarques Catalanes 79, Móra d’Ebre.
 
Torrades d’escalivada
Potser una de les tapes mediterrànies més apreciades pels dietistes. El pebrots i l’albergínia cuita al forn se sol tallar a tires i posar a sobre d’una llesca de pa torrat. Moltes vegades, i això ja és el toc sublim, s’acompanya d’una anxova amb oli o d’una mica de tonyina. En aquest plat, l’èxit recaurà en la qualitat de la matèria primera, un bon pa i un bon oli d’oliva són bàsics. Si l’anxova és de qualitat suprema, la tapa ja passarà a la història.
Et recomanem: Punt de Trobada. Parc Garbí S/N, La Ràpita.
 

Torrada d'escalivada

Croquetes casolanes

Ningú és llicenciat en la matèria, però gairebé tothom sap detectar si unes croquetes són fetes de casa. És cert que és un plat entretingut, però hi ha llocs on les fan molt bones. Normalment les preparen amb les restes de carn del caldo, com es feia de manera tradicional, però també hi ha llocs on les fan de pernil salat, de formatge o fins i tot de 'chistorra'. Sense desmeréixer els bunyols de bacallà amb la seua picadeta d’all i julivert!
Et recomanem: Bar la Pianola. Carrer Miravet 34, Pinell de Brai.
 

Musclos

Musclos amb romescu

Sabreu que són del terreno perquè són menuts i gustosos. La seua qualitat la garanteixen tant els nutrients de les aigües del Delta com l'acurat procés de depuració que se li aplica. Es consumeix sobretot al vapor i a la marinera. Però en alguns llocs s’han inventat una recepta molt bona: mesclar-los amb salsa romescu. Un 10. El pitjor és que no podreu parar de menjar-ne, i si us descuideu us quedareu sense gana per seguir.
Et recomanem: Restaurant Rafa 2. Avinguda Marítima Ramon Pous 18, L’Ampolla.

A

També et pot interessar