Quina serà la "Mona de Gregori Surtdecasa"?

Vota la que més original et sembli!
Surtdecasa Ebre
,
17/04/2012
Menjar i beure

S'apropen les festes de Pasqua i, per això, les pastisseries i forns de les Terres de l'Ebre ja estan maquinant les seues creacions en forma de mones, aquests dolços tan típics que, segons marca la tradició cristiana, significa que el temps de Quaresma ja s'ha acabat, però que els més pagans ho associem a festa, primavera i lleure amb familia i amics.

 
Hem tirat mà d'enciclopedia i hem descobert que el nom de mona té una llarga llista d'explicacions: Uns diuen que prové de munus, que significa regal en grec. Altres estudiosos afirmen que el seu orígen prové del terme àrab munna que significa "provisió de la boca", regal que els moriscos feien als seus senyors, encara que hi ha versions que també contemplen la versió zoològica del terme per explicar l'origen d'aquesta rosca que es cou al forn amb ous incrustats. 
 
Inicialment, la mona era una massa de coca elaborada amb sucre i d'altres llaminadures, amb ous durs a sobre, però amb el temps els ous es van tornar de xocolata i, a la fi, van esdevenir la base de la mona, sobretot a les grans ciutats, on gairebé no coneixen la mona tradicional.
 
La veritat és que, tot i la crisi, el gremi de pastissers assegura que se segueixen venent tantes mones com abans. L'any passat a tota Catalunya se'n van vendre unes 600.000 de diferents. I un fenomen molt curiós és que cada any les mones tendeixen a agafar forma d'aquells personatges o esdeveniments que estan més de moda o són més populars. Els jugadors del Barça o els personatges infantils són els més demandats entre la clientela, tenint en compte que la tradició mana que els padrins la regalin als seus fillols menuts. 
 
Des de Surtdecasa.cat creiem en aquesta tradició tan dolça i, per això, hem plantejat un concurs ben divertit: buscar "la mona de Gregori Surtdecasa". Una mona diferent, divertida, original, que tingui a veure amb la cultura, les Terres de l'Ebre i la seua gastronomia. Quina serà l'escollida?
 
A continuació, teniu les mones que opten a aquest ensucrat distintiu. De massa, de xocolata, grans, petites, innovadores... Vota la que més t'agrade i el Dilluns de Pasqua sabrem quina serà la mona que Gregori es menjarà enguany! Mmmm....!!! 
 
Mona Gegant Gregori - 'Lo Pato'
 
Lo Gegant Gregori 
Reproducció del gegant de Santa Bàrbara, Gregori, que és el patró del poble i de tots els pagesos. També va ser el divertit personatge que va presentar Surtdecasa.cat a través del facebook a la comunitat.
 
Mona farcida de cabell d'àngel i guarnida amb confetti de sucre. 
 
Presentada per:
Forn de pa 'Lo Pato'
c/ Metge Coto i Garcia, 33
Santa Bàrbara
977 718150       
 
 
 
 
Mona Pastisseria Valero
La cassoleta
Aquesta cassoleta tota feta de xocolata, representa els esmorzars d'abans com els ous ferrats, els cargols, les olives negres, els tomatons al caliu, els ous durs i el calçot. Està feta de diferents tipus de xocolata i pintada amb aerògraf.
 
El motiu de presentar aquesta cassoleta no és altre que la seua originalitat, ja que surt de la típica figura de cotxe, tren, ou, conill, gallina, caseta, etc.. i, per tant, és una manera de promocionar el nostre territori.
 
El pastís de sota és de mantega dolça i farcit de crema catalana. Als voltants hi ha granillo de xocolata negra. A sobre hi hem posat la figura de la cassoleta, típica no fa molts anys.
 
Presentada per:
Pastisseria Valero (amb la col·laboració d'alumnes del Segon de Pastisseria de L'Escola d'Hosteleria i Turisme de Lleida) 
Av. Comarques Catalanes, 10
Móra d'Ebre
977 401802
 
 
Mona Sabina
 
Lo Gran Pastisser
Aquesta mona està farcida de massapà i representa un pastisser que porta l'ou de la mona a la mà. 
 
Tot i estar feta amb la massa típica de les mones tradicionals de la zona, la seua forma i guarnicions surten d'allò habitual per fer un homenatge als mestres pastissers de les Terres de l'Ebre. 
 
Presentada per: 
Sabina Dolç i Salat
Av. Ports de Caro, 19
Roquetes
977 50 12 58
 
 
 
 
Mona 'Lo Passador' - Fresquet
"Lo Passador"
Aquesta mona és el pont "Lo Passador", que uneix les poblacions de Deltebre i Sant Jaume d'Enveja. Enguany és el primer aniversari del pont, el qual ha significat molt per a les nostres poblacions i significarà més a nivell econòmic i turístic en els propers anys.
 
La idea va sorgir perquè volíem fer alguna cosa diferent i que puguéssem sorprendre a la gent (combinació que significava complicar-nos la vida...) amb la finalitat d'animar les vendes i posar-nos un repte personal de si seríem capaços de realitzar un projecte de tal magnitud ( la mona fa 230cm x 24 x 50 cm)
 
Presentada per:
Pastisseria MFresquet
Av. Goles de l'Ebre, 209
Deltebre
977 480 033
 
 
Mona Ordinador - "Lo Pato"
 
Connecta't!
Per saber què cal fer i quina és l'agenda del cap de setmana a les Terres de l'Ebres, res millor que un ordinador connectat al web Surtdecasa.cat, la millor opció per descobrir tot allò que passa i que pots fer o visitar a casa nostra. Estàs connectat?
 
Mona farcida de cabell d'àngel i guarnida amb ous durs i confetti de sucre. 
 
Presentada per: 
Forn de pa 'Lo Pato'
c/ Metge Coto i Garcia, 33
Santa Bàrbara
977 718150     
 
 
A votar!!! 

  • imatge de control 1per1
A

També et pot interessar