Tarta Relena.

Foto: 

Duna Vallès
Helena Ros i Marta Torrella són el duet Tarta Relena

Tarta Relena: "Al llarg de la història les pregàries han estat una excusa per fer música"

El duet a cappella actuarà a l'Eufònic, el dissabte 29 a la Glorieta de les Escoles de la Ràpita
Roser Regolf
,
25/08/2020
Música
Les seves veus flueixen i s'entrellacen nues, a cappella, reproduint sons vinguts d'indrets del Mediterrani, de Creta a Menorca. Helena Ros i Marta Torrella (Barcelona, 1994) són Tarta Relena, un duet amb litúrgia pròpia que beu de les fonts dels cants orals per transformar-los amb respecte i estil propi. Parlem amb elles del seu "gregorià progressiu" i "folk tronadet", així com del que podrem veure en el marc de l'Eufònic, el dissabte 29 d'agost a la Glorieta de les Escoles de la Ràpita.
Hi ha melodies concretes que són la porta a un camp de mines que volem explorar
  • imatge de control 1per1

- De l'illa de Creta a Menorca, barregeu estils i llengües, entre moltes altres coses.
Sempre diem que el que ens enganxa a una cançó són les melodies, per això quan en sentim una que ens agrada fem el possible per cantar-la i, el més important, fer-la nostra. Per tot això no importa si aquesta cançó es canta a Grècia o a les Balears, com tampoc la llengua original.

- Ni el temps, perquè també torneu al passat amb temes com el rebetiko 'Tou Votanikoú' o fins i tot amb melodies sefardites. Per quin motiu?
En els dos discs hi ha cançons més antigues i d'altres més modernes. Quant a la sonoritat, ens agrada remetre temps antics, sempre amb un marge molt ampli d'orígens i melodies perquè, com hem dit, el que importa és que els sons ens hagin arribat.

- Tots aquests contrastos musicals són fruit d'investigació?
Hi ha una mica de tot. El primer disc 'Oda pro nobis' sí que va néixer d'una sèrie de cançons que ens vam anar trobant gairebé per casualitat. Així i tot, no renunciaríem a la paraula "investigació", ja que moltes de les melodies les vam descobrir escoltant discs de rebetiko, però només pel goig d'escoltar una cosa que ens agrada i volíem fer nostra. Hi ha melodies concretes que són la porta a un camp de mines que volem explorar, troballes que ens serveixen de font per veure que podem descobrir més enllà.

- Grècia i Mallorca són dues fonts importants d'inspiració. Que us uneix a les illes?
Ens agraden els seus colors, sens dubte (riuen). Tenim molta curiositat per les illes com a significat mitològic, a banda que tenen alguna cosa remota i aïllada que ens crida molt l'atenció. Grècia, per exemple, és un dels llocs del qual més hem estirat el fil.

- Fins i tot teniu cançons en grec.
Grec modern. Tot i que no el sabem parlar amb fluïdesa, sí que tenim moltes eines per entendre allò que cantem.

 

Helena Ros i Marta Torrella, de Tarta Relena. Helena Ros i Marta Torrella, de Tarta Relena
- La vostra música recorda en molts casos a les melodies eclesiàstiques, i al vostre Instagram definiu el vostre estil com a "gregorià progressiu" i "folk tronadet". Què significa tot això?
L'etiqueta va començar com una broma i s'ha acabat quedant... perquè té una mica de veritat. Ens sentim bastant connectades a aquestes melodies, no sabríem dir si eclesiàstiques, i és potser perquè venim de la tradició coral i hem tingut experiència en cantar música sacra. Per això intentem recrear aquestes sensacions que hem tingut. Al llarg de la història les pregàries han estat una excusa per fer música, i la lletra és una cosa que forma part del discurs de tothom.

- Canteu a cappella, heu "educat" la veu en aquests cors dels quals parleu?
Al cor va ser on vam descobrir el món de la veu, una porta d'entrada per a un instrument que després vam investigar per separat. En aquest punt, vam formar-nos amb professors de tècniques diferents per descobrir les qualitats instrumentals de cada una de les nostres veus.

- Durant el confinament vau estrenar el vostre segon disc, 'Intercede pro nobis'. Vol ser la continuació de la primera entrega?
Els entenem com la cara A i la cara B d'una mateixa cosa. Els dos títols estan molt relacionats entre ells i l'espectacle que fem inclou cançons dels dos, que al final són una mateixa cosa.

- La diferència és que en aquesta segona edició incorporeu lletres pròpies.
Sí, hi ha una cançó pròpia i ha estat un disc més intercedit. Així com en el primer són tot melodies preexistents amb el nostre toc afegit, al segon hi ha una lletra i melodia nostres i fins i tot un joc de producció. Al mateix temps, però, és igual de personal que l'altre, tot i que la manera de portar-lo a la llum va ser diferent.

- És el final d'una etapa?
És un tancament perquè volem apropar-nos a una altra cosa. No podem dir res més.

- I teniu també alguna cosa preparada per a la tardor. És cert?
Estem preparant un vinil amb els dos primers discos i unes remescles inèdites que ens han fet diferents artistes, efectivament.

 

- Com neix Tarta Relena?
És difícil d'explicar. El primer concert de Tarta Relena amb el repertori que ens defineix actualment va ser el 2016, però ja feia molt de temps que cantàvem a casa amb guitarres i treballant els arranjaments. I així hem anat fent fins avui.

- Vau optar des del principi per cantar a cappella?
Resultava que les dues érem cantants i vam preferir aprofundir en la veu abans d'incloure més instruments. Volíem investigar que passava només amb això, i ja sentíem que fèiem alguna cosa important, que no necessitàvem res més. Sabem que és un format bastant fràgil, perquè només amb dos veus hem d'omplir un directe i un espai, però a l'hora de produir les cançons té un punt de "less is more" que a nosaltres ens fa pensar que tot està al nostre abast.

- I el nom de Tarta Relena, perquè us bategeu així?
És un joc de paraules amb els nostres noms i cognoms. És una mica aquest rollo que tot pot ser seriós i broma al mateix temps, que sempre hi ha dues cares de la moneda. Com a duet intentem tenir l'equilibri d'aquestes dues parts.

- Què podrem veure i escoltar en la vostra actuació a Eufònic?
Hi haurà l'espectacle on unim els dos discs, mentre que el format serà el típic: nosaltres dues com a escultures i una mica de càntic.

- També mascaretes i distància de seguretat entre el públic. Com us ha afectat la situació actual?
La veritat és que hem pogut oferir gran part dels concerts que teníem programats. El nostre format demana que el públic estigui més aviat quiet i callat, per això no molesten les mesures per garantir la seguretat.

Més informació: 

A

També et pot interessar