Eufònic

Foto: 

Cedida
Una de les artistes d'aquesta edició, Cruhda

Les 5 propostes més originals de l'Eufònic

Se celebrarà del 27 al 30 d'agost a les Terres de l'Ebre
Surtdecasa Ebre
,
26/08/2020
Arts
Amb la complicitat de les institucions, col·laboradors i ajuntaments implicats, torna una nova edició del Festival Eufònic, que vol actuar de revulsiu i catalitzador per tornar a fer comunitat i retrobar-nos al voltant de les arts i la cultura en aquesta nova normalitat. Amb totes les garanties sanitàries i complint totes les normatives de seguretat vigents, passaran per l'Eufònic 2020 prop de 40 artistes amb propostes instal·latives, performances, actuacions que posen el focus en la veu i la paraula, o instal·lacions en entorns 3D interactius; que convertiran el festival en una experiència única en el temps incert que vivim. A Surtdecasa us fem un recull de les propostes més originals de l'edició d'enguany.

1. Instal·lacions imprescindibles d'artistes com Cabosanroque o Marta Verde
Un dels imprescindibles de l'Eufònic d'enguany seran els Cabosanroque. Constructors de sons des de 2001, desborden les categories gràcies als seus artefactes mecanicosonors. Han parlat de Joan Brossa i de Jacint Verdaguer, i ara de Haydn: destrucció col·lectiva d’un quartet penjat del sostre mentre sona el 'Quartet de corda No. 66 en Sol major, Opus 77?'. Tanques, barricades i pedres per carregar-nos el paradigma musical del classicisme tot buscant l’esperança, la destrucció com a forma de progrés i la creació col·lectiva. Una altra de les recomanacions especials d'enguany és Marta Verde. L’artista visual materialitza el fet imperceptible, la memòria interna oculta de l’espai. Creadora digital i docent, la seva pràctica artística explora la naturalesa indeterminista de la relació entre la organicitat i la digitalitat mitjançant l’ús de la repetició i el processament digital d’imatges analògiques en temps real.

 

Amaranta Velarde
2. Performances amb artistes com Anaisa Franco i Amaranta Velarde
En aquests temps incerts, on es demana distància social, semblen d’allò més pertinents les reflexions sobre el cos, el moviment i l’espai que proposen algunes de les accions performatives i instal·lacions que es podran veure a Eufònic: la peça 'Love Synthetizer' de la creadora Anaisa Franco i l’investigador sonor Lot Amorós, que creen una connexió màgica entre les persones -convivents-, un espai on sentir la connexió entre uns i altres dins un instrument musical immersiu que sintetitza sons i llums; o l’espectacle d’Amaranta Velarde, 'Apariciones sonoras' estrenat al Grec 2020 on traspassa conceptes de sonoritat, espaialitat, corporalitat i temporalitat. Finalment, Aurora Bauzà i Pere Jou presentaran 'I am (t)here' per investigar la relació entre el cos i la veu en una performance que explora noves formes d’interacció entre ambdues.

3. La poètica d'Enric Casasses amb Don Simon i Telefunken
El gran poeta Enric Casasses -52è Premi d’Honor de les Lletres Catalanes- s’uneix als imprescindibles Don Simon i Telefunken en un nou treball conjunt, 'Orbiten', una criatura màgica i còsmica que estaran presentant a Eufònic 2020 en una de les poques actuacions que faran aquest any. Un dels referents catalans de l’art sonor, Vacca, reprèn per 13a vegada la delicada instal.lació 'Gran Hall' (presentada per primer cop el 1997), apropiació musical que es construeix com un collage formant noves composicions i noves partitures, al Museu de Tortosa. En diàleg amb aquests artistes veterans, noves propostes emergents com les de Marçal Xirau, procedent de la música clàssica però amb querència pel drone i el soroll, o Alberto García Aznar i el seu treball entorn les psicofonies i enregistraments de camps electromagnètics. El bristolià afincat a Barcelona Zoon van Snook ens portarà el seu hipnòtic treball pianístic per presentar el seu nou treball publicat al segell de culte Lo Recordings  i el gallec Lume sotmetrà el folklore de la seva terra a mètodes electroacústics, electricitat i soroll, on el drone i altres experimentacions musicals planegen de manera hipnòtica.

 

Algora
4. Actuacions a l'aire lliure als Ullals de Baltasar i a l'Ermita de la Pietat
Les noves recomanacions sanitàries obliguen a replantejar les nits d’Eufònic 2020, d’on desapareix l’espai del recinte firal i se substitueix per actuacions a l’aire lliure, on tot i romandre asseguts ens podrem deixar portar pels ritmes de propostes com les de Siwo, beat-maker, etnomusicòleg i ballarí d’origen moçambiquès establert a Barcelona, un dels pioners de l’escena afrobeat en l’àmbit nacional; el dream-pop de Dewinter; i dues actuacions molt especials en col·laboració amb les mítiques Jornades Musicals que ens portaran en un marc incomparable com és l’Ermita d’Ulldecona les actuacions de Quentin Gas y los Zíngaros, recorregut pel flamenc carregat de color i psicodèlia; i Egosex i els seus sons primitius africans, arranjaments futuristes i ritmes seductors. El vermut musical als Ullals de Baltasar serà obligadament d’aforament reduït, i acollirà enguany a Algora, un dels cronistes més interessants del panorama musical nacional, ara molt més electrònic i hedonista.

5. Deconstrucció del folk de la mà d'artistes com Tarta Relena o Cruhda
Buscant la complexitat en la senzillesa i la màxima expressió amb el mínim d’elements, el duet Tarta Relena és un dels màxims exponents de la revisitació contemporània del folk. Melodies ancestrals, polifonia vocal mediterrània i arranjaments minimalistes en timbres tan diferents de les dues veus que s’enllacen o fan nusos, flueixen com l’aigua o raspen com la sorra. Si aquest és l’any del folklore revisitat des d’una perspectiva contemporània al festival, Cruhda és una de les apostes més fermes de l'organització. Bussejant en la sonoritat de l’estepa manxega, treu el cap a les profunditats del folklore mesetari per revestir-lo d’electrònica i intensitat, sororitat i mort, veu i transfusió ancestral. Folk fosc i ballable estranyesa.

Més informació: 

A

També et pot interessar